Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 mai 2017

ANCOM: Conexiunile 4G s-au dublat în 2016



Conform celui mai recent raport de date statistice al ANCOM,privind piața de comunicații electronice din România, numărul conexiunilor la internet mobil prin rețele 4G a crescut cu 113% în anul 2016, ajungând să reprezinte aproximativ 35% din totalul internetului mobil în bandă largă. Totodată, și consumul de internet mobil per conexiune a înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2015, traficul mediu lunar crescând de la
0,41 GB la 0,73 GB.Infograficaici.

Internet mobil
Datele prelucrate de Autoritate arată că,în România, numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largăera de16,6 milioanela sfârșitul anului 2016, în creștere cu 13,5% față de anul anterior, iarrata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la84,2%, în creștere cu mai mult de 10 puncte procentuale față de anul anterior.
Popularitatea conexiunilor la internet mobil în bandă largă pe bază de abonamenteeste în creștere: acestea au ajuns să reprezinte peste63% din totalul conexiunilor (respectiv 10,6 milioane conexiuni), în creștere anuală de aproximativ18%. Conexiunile pe bază de cartele preplătiteau crescut mai puțin, cu7%,pânălapeste6 milioane.
Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil în bandă largă aproape s-a dublatpe parcursul anului 2016, de la 85 mii de TB în anul 2015 la 169 mii TB în anul 2016. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune în anul 2016 a crescut cu 77% față de anul 2015, de la 0,41 GB la 0,73 GB.
Utilizarea serviciilor 4G își continuă avântul din ultimii ani, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori, cât și al traficului. Numărul de conexiuni4G a ajuns la 5,8 milioane (față de2,7milioane în urmă cu 12 luni), ajungând astfel să reprezinte mai mult de o treime din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă. Utilizatorii persoane fizice pe bază de abonamente sunt în creștere cu 1,7 milioane față de anul trecut, în timp ce conexiunile 4G ale utilizatorilor persoane juridice pe bază de abonamente au crescut cu aproximativ 360 mii.
Internet fix
Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la valoarea de 4,4 milioane la finalul anului 2016, înregistrând o creștere anuală de 4,4%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic totalde 5,4 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunarper conexiunea atins 103 GB.
Dintre acestea, mai mult de jumătate (55%)sunt conexiuni care permit viteze best-effortde cel puțin 100Mbps, 34% sunt conexiuni care permit viteze best-effortîntre 10Mbps și 100Mbps și doar 11% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.
Internet urban vs. rural
Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul rural a crescut cu 6% comparativ cu sfârșitul anului anterior, ajungând la 1,2 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul urbanînregistrează o creștere ușoară de 4%, ajungând la valoarea de 3,2 milioane.
În ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședință, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,2milioane se află în zone rurale. Rata de penetrarea conexiunilor de acces la internet fix aferente persoanelor fizice,la nivel de gospodării, a atins 53,7% la nivel național, respectiv 67,5% la nivel urban și, respectiv,35,8% la nivel rural.
Infrastructura de internet fix
Datele prelucrate de Autoritate mai arată că infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la ratemari ale vitezelor de transfer, este dominată de conexiunile prin cablu, pe fondul investițiilor în DOCSIS.3și în tehnologii de fibră optică (peste 75% dintre conexiunile la internet fix ajung la utilizatorul final prin FTTH, cablu coaxial sau cablu UTP/FTP). Conexiunile xDSL au avut, la finalulanului 2016, o pondere de 20% din totalul conexiunilor la internet fix de bandă largă, în scădere anuală cu 3 puncte procentuale.
De asemenea, este de remarcat și faptul că o creștere importantă, de peste 40% față de anul 2015, au înregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezintă din ce în ce mai mult o alternativă în zonele fără acoperire cu rețele fixe de internet.
Raportul de date statistice
Raportul de date statisticeprivindpiața de comunicațiielectronice din România pentru anul 2016 esterealizat de ANCOM pebazadatelorstatisticeraportatesemestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmitecătre ANCOM valorileindicatorilorcorespunzătoricategoriilor de servicii conform Decizieinr. 333/2013şiva fidisponibilîncurândpewww.ancom.org.ro.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din Romania, prin  promovarea concurentei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajareainvestițiilor eficiente in infrastructura și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitațiwww.ancom.org.ro,www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesațiwww.netograf.ro.


COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu