Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 15 mai 2017

Vizită regală în Polonia, 11-14 mai 2017

Secretariatul Majestății Sale Regelui

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul comunicat:

Vizită regală în Polonia, 11-14 mai 2017

În zilele de 11 – 14 mai 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a făcut o vizită oficială în Republica Polonia și a vizitat orașele Varșovia, Poznan, Cracovia și Oswiecim.


A fost a patra vizită publică externă a Familiei Regale din anul 2017. În zilele de 6-9 februarie 2017, Principele Radu a efectuat o vizită în Anglia, în compania președintelui Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia, participând la al XX-lea Summit Marmara de la Istanbul, iar în luna mai a vizitat Republica Moldova, fiind prezent în Chișinău și în localitățile Ocolina și Țepilova Mare.

La Varșovia, în ziua de 11 mai 2017, Principele Radu s-a întâlnit cu vice-mareșalul Senatului, doamna Maria Koc. În aceeași zi, Principele Radu a vizitat Palatul Belvedere, locul unde acum 80 de ani au fost primiți Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai, în vizita de Stat din 26-30 iunie 1937. Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Wojciech Kolarski, consilier prezidențial. Întreaga vizită a fost efectuată în prezența Excelenței Sale domnului Ovidiu Dranga, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Polonă.

La Poznan, Principele Radu a participat, în ziua de 12 mai, la ceremoniile militare prilejuite de acordarea noului Drapel de Luptă al Batalionului Logistic “Regele Carol al II-lea al României” și primirea, de către Brigada 17 Mecanizată a Armatei Poloniei, a patronajului regal al Principesei Moștenitoare Margareta a României. Ceremoniile au cuprins o slujbă la catedrala din Poznan, o ceremonie militară de semnare a documentelor, o paradă militară și un prânz ostășesc. La ceremonii a luat parte Excelența Sa domnul Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Varșovia. Au fost de față atașatul militar al României la Varșovia și atașatul militar al Poloniei la București.

La ceremonie au participat militarii Batalionului românesc Scorpionii Albaștri, care au defilat alături de soldații polonezi. Militarii români sunt pentru șase luni în Polonia și fac parte dintr-un batalion multinațional NATO.

În aceeași zi, Principele Radu a vizitat Universitatea ,,Adam Mickiewicz’’ din Poznan și s-a întâlnit cu conducerea universității. Universitatea din Poznan are legături profesionale cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Vineri, 13 mai 2017, Principele Radu a vizitat orașul Cracovia, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai Regiunii Malopolska, cu care a discutat pe tema legăturilor regionale dintre România și Polonia. Principele a vizitat Castelul Wawel și Mormintele Regale, catedrala Wawel, vechea bibliotecă a Universității Iagellone și Bazilica Sfânta Maria.

În după-amiaza aceleiași zile, Principele Radu a participat la un meci amical de fotbal între România și Polonia și a înmânat trofeul câștigătorilor (echipa-gazdă). Meciul a reunit pe teren echipe formate din iubitori de fotbal, susținători ai echipelor naționale, iar românii au fost selectați din mijlocul comunității românești din Cracovia.

Întreaga dimineață de 14 mai 2017 a fost consacrată vizitării, în orașul Oswiecim, Centrului memorial Auschwitz- Birkenau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu