Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 27 aprilie 2014

Salvați Copiii România

Salvați Copiii trage un semnal de alarmă cu privire la decizia anunțată de Ministerul Sănătății de a reduce la jumătate bugetul alocat îngrijirii nou-născuților prematuri care va cauza creșterea numărului de decese în maternități. Lipsa instrumentelor și
materialelor specifice necesare intervenției imediate, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut în activitatea medicilor. Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual.
MORTALITATEA INFANTILĂ ÎN ROMÂNIA ÎNCĂ LA COTE ALARMANTE
Eforturile din ultimele două decenii ale Guvernului și ale cadrelor medicale în asigurarea supraviețuirii nou-născuților, cei mai vulnerabili dintre cetățenii României, sunt salutare și totodată firești, fiind expresia unei atitudini umane responsabile și civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la mia de nașteri în 1994, la 9 în 2012.
În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 7 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile mai mult decât dublă (9?) față de media europeană de 4? (vezi Graficul 2). Conform analizelor Salvați Copiii, o treime poate fi salvată prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame și copii.
REDUCEREA BUGETULUI ALOCAT NOU-NĂSCUȚILOR — O MĂSURĂ ILEGALĂ, NECONSTITUȚIONALĂ ȘI ANTIEUROPEANĂ
Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui, nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.
Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităților administrative, organelor legislative sau instanțelor judecătorești. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituțiile de asistență socială publice sau private, instanțele judecătorești, autoritățile administrative sau organele legislative). Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului , ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene , Constituția României și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului .
BUGETUL ROMÂNIEI PERMITE ALOCAREA FONDURILOR NECESARE SUPRAVIEȚUIRII COPIILOR PREMATURI
Intenția Ministerului Sănătății de a opri finanțarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînțeles dacă ținem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conțin măriri semnificative de sume alocate unor instituții sau activități care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorității morale sau al primordialității juridice, cu cauza supraviețuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creștere economică, ci despre dreptul la viață al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toți cei care pot contribui direct sau indirect.
'Primele ore din viața unui bebeluș prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca nașterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiții de siguranță și cu toate instrumentele și materialele la îndemână.' declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.
Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 2014 arată că renunțarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puțin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. Privite astfel lucrurile, decizia corectă, din punct de vedere uman, e una singură.
De aceea, Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient pentru ca și cei foarte mici să se bucure de viață. Prin eforturi proprii, datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar și a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvați Copiii a dotat cu incubatoare, ventilatoare de respirație și mese de naștere, 18 maternități, propunându-și pentru perioada următoare modernizarea a încă 29 de maternități și secții de nou-născuți din țară, în valoare de 3.374.000 de lei.
Comunicat de presă

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu