Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 19 aprilie 2014

Finalizarea proiectului - 'E-VIZA - portal electronic pentru facilitarea procesului de obținere a vizelor'


 Finalizarea proiectului - 'E-VIZA - portal electronic pentru facilitarea procesului  de obținere a vizelor'
Ministerul Afacerilor Externe a organizat miercuri, 16 aprilie 2014, conferința care a marcat finalizarea proiectul E-VIZA — portal electronic pentru facilitarea procesului de obținere a vizelor, cofinanțat din FONDUL
SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013 — AXA PRIORITARĂ 2: Îmbunătățirea calității și eficienței furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare, COD SIMS 32563.
Proiectul vizează îmbunătățirea sistemului de procesare a cererilor de viză pentru România, prin crearea unui nou serviciu electronic care permite solicitanților să își întocmească online dosarul de aplicare. Portalul http://evisa.mae.ro va fi funcțional începând cu data de 17 aprilie 2014.
Proiectul a constat în implementarea unui portal extern, care va fi folosit de către cetățenii străini care doresc să dobândească viza românească și un portal intern care va fi folosit de personalul consular pentru procesarea dosarelor, componenta de securitate fiind asigurată pentru ambele portaluri.
Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, a subliniat importanța utilizării portalului online, care va diminua atât timpul de realizare a dosarului de aplicare, cât și timpul de procesare a vizelor, și va oferi posibilitatea programării electronice a vizitei la ghișeu, pentru depunerea documentelor în original.
Prin intermediul portalului E-viza, România va folosi un sistem modern de obținere a vizelor, asemănător cu sistemele din Australia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Turcia. Folosirea unui asemenea sistem va avea un impact pozitiv inclusiv în ceea ce privește atragerea de turiști străini în România, dar și oameni de afaceri sau tineri care vor dori să studieze în țara noastră.Secretarul general al MAE, Sorin Moise, a menționat că derularea acestui proiect se înscrie în strategia Ministerului Afacerilor Externe de informatizare a serviciilor consulare, alături de alte proiecte importante derulate de instituție, printre care proiectul SNIV — Sistemul Național de Informații privind Vizele și Centrul de contact și suport al cetățenilor români din străinătate.
De asemenea, oficialul MAE a precizat că Ministerul Afacerilor Externe a întreprins mai multe demersuri pentru diseminarea informației privind existența acestui portal atât către misiunile diplomatice străine la București, cât și prin intermediul misiunilor diplomatice românești în străinătate pentru ca aceasta să ajungă în timp util la publicul țintă al portalului, respectiv cetățenii străini care doresc să solicite viza românească.
Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 7 luni și a constat în implementarea portalului E-VIZA , extern și intern, implementarea componentelor software de suport necesare bunei funcționări a portalului E-VIZA  și asigurarea infrastructurii hardware pentru MAE și secțiunile consulare din străinătate. Portalul a fost implementat în 135 de misiuni diplomatice, urmând să fie folosit de aproximativ 500 de angajați MAE. Proiectul are și o importantă componentă de formare a personalului implicat.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este 16.690.750,84 de lei, din care 14.187.138,21 lei — valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European și 2.503.612,63 lei — cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu