Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 22 aprilie 2014

Două noi sentinţe blochează avizarea proiectului RMGC

Instanţele de judeactă din România au pronunţat pe 15 aprilie a.c. două sentinţe deosebit de importante pentru Roşia Montană. Prima se referă la anularea avizului de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Cea de-a doua respinge recursul înaintat de compania minieră privind suspendarea descărcării de sarcină arheologică a masivului Cârnic.
Cele două sentinţe reprezintă o piedică seminificativă în calea planurilor RMGC de exploatare cu cianuri a zăcământului de la Roşia Montană. Ambele verdicte au impact asupra validităţii unor acte administrative obligatorii pentru RMGC în vederea obţinerii
acordului de mediu. Practic în aceeaşi zi, demersurile de avizare, cu o vechime de peste 8 ani, au fost anulate, iar instanţele au certificat condiţiile de nelegalitate în care au fost emise aceste acte.

Curtea de Apel Suceava a soluţionat definitiv suspendarea certificatului de sarcină arheologică nr. 9/2011 a masivului Cârnic. Este cel de-al doilea certificat obţinut de RMGC pentru descărcarea de sarcină arhelogică a acestui masiv şi contestat în justiţie de Alburnus Maior. Hotărârea privind suspendarea are efecte imediate, aceasta urmând să fie validă până la judecarea acţiunii de anulare a aceluiaşi certificat de către Tribunalul Buzău. Perioada estimată pentru soluționarea sa irevocabilă este de 2 ani. Avizul anterior a fost anulat de Curtea de Apel Brasov in 2007[1].

Masivul Cârnic de la Roșia Montană găzduiește cea mai extinsă și mai bine conservată rețea de galerii miniere de epoca romană, medievală precum și modernă din Europa și este protejat conform legislației românești în vigoare (Legea 5/2000 și Legea 422/2001), fiind clasat ca monument istoric de interes național[2]. Conform experților britanici[3], masivul Cârnic adăposteşte „cel mai însemnat sistem de minerit roman descoperit până acum în vechiul Imperiu”.

„Instanţa a constatat aparenta nelegalitate a certificatului de descărcare de sarcină arheologică considerând în mod irevocabil că reprezintă un prejudiciu iminent pentru patrimoniul cultural de la Roşia Montană. Este, fără îndoială o victorie impoartantă în oprirea proiectului minier”, a declarat  Av. Dr. Marius Liviu Harosa, care reprezintă asociațiile reclamante în cauză.

În aceeaşi zi, Tribunalul Covasna a anulat decizia Agenției Regionale de Protecția Mediului (ARPM) Sibiu de emitere a unui aviz de mediu favorabil RMGC. Avizul era aferent Planului de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a RMGC şi reprezenta un act obligatoriu în continuarea procedurii de evaluare a impactului de mediu[4]. Asociaţiile reclamante au arătat în principal că decizia de a emite avizul de mediu desconsidera grav statutul de protecţie a monumentelor naturale şi istorice din Roşia Montană.

„Este o dublă victorie pentru Roşia Montană. Cele două sentinţe arată incapacitatea companiei miniere de a dezvolta un proiect minier legal în România. Instanţele de judecată recunosc ilegalitate după ilegalitate şi complicitatea autorităţilor române in detrimentul nostru, al comunităţii locale”, a comentat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Pentru informaţii detaliate contactaţi-ne la alburnusmaior@ngo.ro

Note:
[1] In Lista Monumentelor Istorice reactualizata, aprobata prin Prin Ordinul nr. 2.361/2010, la nr. crt. 146 se regasesc listate „galeriile din Masivul Carnic”, sat Rosia Montana, Comuna Rosia Montana, avand Cod AB-I-s-A-20329, datare epoca romana, medievala, moderna.
[2] Andrew Wilson (Universitatea Oxford), David Mattingly (Universitatea Leicester) și Mike Dawson (CgMS)


[1]   http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/masivul-carnic-este-salvat
[2]              In Lista Monumentelor Istorice reactualizata, aprobata prin Prin Ordinul nr. 2.361/2010, la nr. crt. 146 se regasesc listate „galeriile din Masivul Carnic”, sat Rosia Montana, Comuna Rosia Montana, avand Cod AB-I-s-A-20329, datare epoca romana, medievala, moderna.
[3]              Andrew Wilson (Universitatea Oxford), David Mattingly (Universitatea Leicester) și Mike Dawson (CgMS)
[4]   http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/rmgc-pierde-inca-un-aviz-crucial-ce-marcheaza-un-regres-de-8-ani
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu