Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 aprilie 2014

Evaziunea şi spălarea de bani a RMGC: mită electorală pentru Referendumul cianurii

10 aprilie 2014 - Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation este anchetată pentru complicitate la spălare de bani în România. Milioanele de euro investite în ample campanii de PR pentru a convinge publicul din ţară despre seriozitatea investitorului şi respectarea legilor interne şi europene se dovedesc încă o dată inutile. Ancheta procurorilor arată că 300.000 de dolari au fost achitate către firma Kadok Interprest SRL, investigată pentru evaziune şi spălare de bani în Prahova. Noul dosar penal a rezultat în blocarea unor sume aflate în conturile companiei miniere, ca măsură asiguratorie până la încheierea anchetei.


Jurnaliştii de investigaţie de la Rise Project au dezvăluit întreaga afacere. În rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se arată: Tranzacţia cu RMGC a fost considerată relevantă pentru cauza penală, potrivit actului de acuzare: „Folosirea acestei societăţi comerciale (n.r.-Kadok Interprest) în cadrul lanţului ilicit de spălare a banilor şi evaziune fiscală este relevantă în relaţia comercială cu SC Roşia Montană Gold Corporation, constând în achiziţionarea a circa 35.000 de scurte de fâş promoţionale pentru referendumul organizat în anul 2012 în zona Roşia Montană, relaţie finalizată prin intermediul martorului (…)”.

Amintim că în data de 9 decembrie, simultan cu alegerile parlamentare, a fost organizat un referendum în 35 de localităţi din zona Munţilor Apuseni privind reluarea activităţilor miniere în regiune. Referendumul a fost marcat de numeroase controverse la momentul respectiv şi a rezultat într-un eşec de proporţii pentru RMGC, referendumul nefiind validat[1]. Din totalul populaţiei cu drept de vot a zonei, doar 27% s-au pronunţat în favoarea repornirii mineritului şi a proiectului de la Roşia Montană. Cu toate acestea, în perioada premergătoare referendumului, compania minieră a investit sume impresionante în determinarea localnicilor să se prezinte la vot, zeci de nereguli fiind semnalate de observatori independenţi[2]. Presiunea la care au fost supuşi localnicii a întrecut orice aşteptări. Ca observator am văzut oameni aduşi la vot cu maşinile primarului şi ale angajaţilor companiei miniere şi aproape obligaţi să voteze,” declara[3] unul dintre observatorii acreditaţi ai Centrului pentru Resurse Civice.

Rechizitoriul Procuratorii enunță explicit distribuirea de scurte de fâș promoționale de către Roșia Montană Gold Corporation, ceea ce constituia mită electorală potrivit Legii 35/2008, art. 55: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral (...) constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Diferenţa de discurs a companiei miniere - pozitiv pentru investitori şi mult mai nuanţat pentru politicienii şi publicul din România, a fost de această dată mai mult decât evidentă. Astfel în raportul[4] trimestrial publicat de Gabriel Resources în martie a.c., compania face o succintă prezentare a acestui fapt în secţiunea 'alte proceduri legale'. Mai mult, Jonathan Henry, CEO-ul companiei a menţionat într-o declaraţie către CBS News, citată de ziarul Adevărul[5]„nu are toate detaliile privind hainele, pentru că acest lucru nu este relevant, însă a adăugat că acestea sunt legate de activităţile miniere ale societăţii”. În fapt, executivul Gabriel Resources ascunde în mod explicit tipul de îmbrăcăminte achiziţionat şi numărul unităţilor (35.000) neîncadranându-se defel în categoria echipamentelor de muncă necesare angajaţilor RMGC în activităţile cotidiene.

„Adevărul iese întotdeauna la lumină: şpaga electorală de la Referendum este recunoscută şi de procurori. Orice nelegiuire vine la pachet cu altele: mită electorală, evaziune fiscală, spălare de bani. Acestea sunt succesele cu care se poate lăuda RMGC în faţa investitorilor şi publicului din România. Nu poţi lăsa 200.000 de tone de cianură pe mâna unor infractori”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Mai multe informatți puteți obține  la: alburnusmaior@ngo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu