Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 martie 2014

Lipsa de transparenţă a Agenției Naționale de Resurse Minerale sancţionată de justiţie


20 martie 2014 - Asociaţiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Efectul Fluture (parte a rețelei Mining Watch România) şi Asociaţia Vira au cerut în cursul anului 2013, prin numeroase cereri de informare întocmite în temeiul legii 544/2001, mai multe clarificări privind activitatea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale în raport cu exploatarea zăcămintelor aurifere sau de gaze de şist. Informaţiile cerute fac referire la documentaţia aferentă licenţelor miniere pentru perimetre din judeţele Hunedoara şi Maramureş, precum şi informaţii referitoare la proiectul implementat de ANRM şi finanţat de Uniunea Europeană cu titlul Campanie de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist”.

În fiecare din aceste cazuri ANRM fie nu a răspuns cererilor, fie a refuzat publicarea informaţiei cerute, motivând lipsa de transparenţă prin interpretarea eronată şi rău-voitoare a legislaţiei în vigoare. Prin urmare, asociaţiile au decis să se adreseze instanţelor de judecată pentru obligarea ANRM la redactarea de răspunsuri oficiale. Pe parcursul proceselor, ANRM a invocat mereu în apărarea sa Ordinul 202/2003 prin care toate informaţiile cerute de reclamante sunt clasificate ca „secret de serviciu”. Deşi instanţele au cerut în nenumărate rânduri ca ANRM să depună acest Ordin, Agenţia a refuzat. Ordinul nu este publicat în Monitorul Oficial, prin urmare instanțele au constatat că acesta nu poate produce efecte juridice.

Instanţele de judecată au decis aşadar să oblige ANRM la comunicarea tuturor informaţiilor cerute (Dosarele 8731/117/2013[1], 8733/117/2013[2] și 37111/3/CA/2013[3]), nerecunoscând astfel pretenţia ANRM ca activitatea sa de administrare a resurselor naturale să fie una secretă. Tocmai secretomania ANRM ridică numeroase suspiciuni de favorizare nelegitimă a companiilor miniere cărora Agenţia le supraveghează activitatea la nivel de atribuire a licenţelor şi a concesiunilor de explorare şi exploatare. Transferul de licenţă din 1995, de la Minvest Deva către compania ce ulterior s-a divizat şi acum încearcă avizarea proiectelor de la Roşia Montană şi Certej, a fost tot unul secret, realizat în condiţii ce justifică acuzaţii de conflict de interese. Documentele[4] publicate de Rise Project despre cedarea licenţei miniere denunţă incapacitatea ANRM de a gestiona zăcămintele în interesul statului. Actele transferului au fost semnate la acel moment de funcţionari ce ulterior s-au regăsit pe statele de plată ale companiilor beneficiare iar câştigul Statului Român a fost reprezentat de plata unui program informatic şi deplasarea a patru angajaţi ai ANRM la Las Vegas şi Rio de Janeiro.

Documentele cerute de Asociaţia Efectul Fluture urmăreau să verifice activitatea Deva Gold, companie de deţine prin transfer de la Minvest Deva licenţa de exploatare pentru perimetrul Certej din comuna Certeju de Sus, Hunedoara. Agenţiei i-au fost cerute acte adiţionale ale licenţei, cantitatea de rezerve, obligaţiile titularului, planul de refacere a mediului, dovada constituirii garanţiei de mediu şi documente de autorizare a începerii activităţii miniere. CIDRM a cerut informaţii referitoare la perimetrele miniere din judeţul Maramureş: licenţele de exploatare a produselor miniere reziduale deţinute de Romaltyn Mining alături de documentele ce au stat la baza emiterii lecenţelor, dovada garanţiei financiare şi stadiul de avizare al lucrărilor. Asociaţia Vira a cerut informaţii referitoare la finanţarea obţinută de ANRM pentru derularea proiectului de informare publică privind extracţia gazelor de şist prin fracturare hidraulică: contractul de finanţare, bugetul, alături de informaţii privind sondajul realizat de instituţie în cadrul proiectului.

Mining Watch alături de Asociația Vira reclamă atitudinea feudală a ANRM ce se comportă precum un proprietar al zăcămintelor de pe teritoriul României, în vreme ce rolul său este de administrator al acestora în interes public. Lipsa transparenţei din activitatea acestei instituţii nu face decât să alimenteze continuu suspiciuni de corupţie la cel mai înalt nivel. Zone extinse din ţară pot fi afectate ireversibil prin activităţi de minerit la suprafaţă sau de fracturare hidraulică, prin urmare este necesară o mai mare transparenţă astfel încât comunităţile să îşi poată asuma conştient decizia de a urmări un model de dezvoltare durabilă sau monoindustrială.

Pentru mai multe informaţii, nu ezitaţi să ne contactaţi:
 Mining Watch România, Roxana Pencea, mobil: 0723024300, email: contact@miningwatch.ro
Asociația Vira, Vlad Catuna, mobil : 0754029180, email : vlad.catuna@vira.ro

Mining Watch România este o rețea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare și intervenție a societății civile și a comunităților locale cu privire la activitățile miniere din România. În acest sens, rețeaua desfășoară activități de monitorizare și analiză a proiectelor miniere propuse în țara noastră și derulează acțiuni de advocacy pentru a influența factorii de decizie astfel încât comunitățile locale din România să aibă un cuvânt de spus în conturarea propriului viitor.

Asociația Vira este o organizaţie nonguvernamentală cu profil cultural înfiintată la Bârlad în anul 2006. Începand cu ianuarie 2012, Asociaţia Vira începe să se implice în proiecte ce au ca scop informarea, stimularea participării şi responsabilizării civice în problema explorării şi exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică pe teritoriul României, în special în zona vaslui.


[1]   http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/03/Hotarare_civ_dosar_8731_117_2013.pdf
[2]   http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/03/Hotarare_civ_dosar_8733_117_2013.pdf
[3]   http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2014/03/CertificatGrefaVira.jpg
[4]   http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu