Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 martie 2014

8000 de elevi învăța să facă alegeri sănătoase pentru viața lor

8000 de elevi învață să facă alegeri sănătoase, cu sprijinul organizației Salvați Copiii, al Asociației Școala pentru Sănătate și al Agenției Naționale Antidrog
Organizația Salvați Copiii, cu sprijinul financiar al Kaufland, în parteneriat cu Asociația școala pentru Sănătate și Agenția Națională Antidrog, a lansat un proiect național de educație pentru sănătate, prin intermediul căruia, 8000 de copii din grădinițe, școli și licee din București și 10 județe din România, vor învăța să facă alegeri sănătoase pentru viața lor, sub îndumarea
dr. Cristian Andrei, a expertei în nutriție Cornelia Marin, a profesioniștilor Agenției Naționale Antidrog.
La conferința de lansare din 29 martie au participat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii, alături de Ministrul Educației, Remus Pricopie și Daciana Sârbu, fondatoarea Asociației școala pentru Sănătate.
'Un procent îngrijorător al copiilor din România au un stil de viață departe de a fi sănătos — au înlocuit mișcarea fizică, sportul, cu TV-ul și calculatorul, fumează și consumă alcool săptămânal de la vârste din ce în ce mai fragede. Consecințele se văd în numărul din ce în ce mai mare al copiilor diagnosticați cu obezitate. Mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt nemulțumiți de felul în care arată și dispuși să recurgă la măsuri extreme, de tipul înfometării sau pastilelor de slăbit, pentru a pierde din kilograme. Prin programul lansat dorim ajutăm cât mai mulți copii să se întoarcă la reperele unei vieți sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat și armonios', a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.
'Este un obiectiv important ca programul care pornește astăzi ca pilot în București și 10 județe din țară, să fie extins la nivel național, astfel încât elevi din cât mai multe școli și licee să beneficieze de informații care să îi ajute să rămână sănătoși', a afirmat dl. Remus Pricopie, Ministrul Educației.
'La Bruxelles am cerut o Strategie Europeană pentru sănătatea copilului, care să fie construită pe coordonate similare proiectului pe care îl anunțăm azi. E nevoie de un program integrat, finanțat european, care să ofere un cadru pentru dezvoltarea corectă a copilului, care să-l ajute să învețe să mănânce sănătos, să se ferească de fumat, alcool sau droguri. Proiectul construit împreună cu Salvați Copiii poate funcționa chiar ca program-pilot pentru ceea ce am propus la nivel european. Dincolo de educație nutrițională, importantă este și îmbunătățirea meniurilor din grădinițe, cu ajutorul medicilor și nutriționiștilor', a declarat Daciana Sârbu, fondatoarea Asociației Școala pentru Sănătate.
Programul 'Alegeri Sănătoase' își propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare în care sănătatea copilului, fizică și emoțională, să devină o valoare transpusă în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale și medici școlari. Prin intermediul acțiunilor educaționale proiectul își propune deopotrivă să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și informare a copiilor și a adulților cu privire la drepturile copiilor la sănătate, educație, protecție, precum și la nevoia schimbării de atitudini și mentalități ale adulților cu privire la copil și drepturile sale.
Obiectivul unei astfel de inițiative vizează promovarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor prin: elaborarea și implementarea unui program de educație pentru sănătate, ce acoperă triada cunoștințe-atitudini-comportamente, adaptat fiecărui nivel de școlaritate: grădiniță, învățământ primar, gimnazial și liceal; dezvoltarea de competențe pentru voluntari peer-educatori în vederea implementării de activități specifice directe cu copiii; dezvoltarea de competențe transdisciplinare pentru cadre didactice, medici școlari și asistente medicale, în vederea dezvoltării unei culturi școlare care să aibă sănătatea copilului și drepturile copilului printre valorile centrale.
Proiectul a debutat printr-un program de formare național în cadrul căruia 70 de profesioniști și voluntari din București, Argeș, Timiș, Vaslui, Suceava, Neamț, Hunedoara, Brașov, Caraș Severin, Dolj și Mureș, și-au dezvoltat competențele necesare implementării programului educațional și vor sprijini, pe parcusul unui an, adoptarea unui stil de viață sănătos, de către 8000 de copii din învățământul preuniversitar.
De ce o astfel de inițiativă?
Ultimul studiu publicat de către Organizația Mondială a Sănătății cu privire la sănătatea copiilor din în mediul școlar, 'Health Behaviour of School Aged Children' ( WHO 2012), în cadrul căruia a fost investigată starea de sănătate a copiilor din România, dezvăluie realități mai mult decât îngrijorătoare cu privire la comportamentele de risc asumate de către copii:
— 26% dintre băieți și 11% dintre fetele din România au fumat prima țigară înainte de vârsta de 13 ani; 6% dintre băieții au vârste cuprinse între 11 și 15 ani fumează săptămânal;
— 19% dintre băieți și 11% dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de a împlini 11 ani; la 15 ani, 36% dintre băieți consumă alcool săptămânal;
— 12% dintre adolescenți români fumează canabis;
— 17% dintre fete și 48% dintre băieți au avut primul contact sexual înainte de 15 ani; dintre aceștia, doar 9% au folosit mijloace de protecție.
— Mai mult de 1/4 din adolescentii de 13 ani sunt nemultumit¸i de corpul lor. 16-18% dintre copii de 11 ani apelează la strategii periculoase sau 'extreme' — abstinență de la mâncat 24h, pastilele de slăbit, autoinducerea vomei, cu risc major pentru sănătatea acestora;— Aproximativ 2/3 din elevi vizionează mai mult de 2 ore pe zi programele de TV, iar in timpul weekendului procentul crește semnficativ. La acestea, se adaugă și orele petrecute în fața computerului;

— Dacă la 11 ani, 50% dintre băieți consumă legume cel puțin o dată pe săptămână, la 15 ani procentul acestora scade la 18%;
— 53% dintre copiii români nu servesc zilnic micul dejun;
Ba mai mult, studiile arată o intensificare a tuturor tendințelor menționate în cazul copiilor cu vulnerabilități socio-emoționale. Anxietatea, depresia, dificultățile emoționale și comportamentale generează riscuri suplimentare pentru aproximativ 20% dintre copiii români.
Despre Organizația Salvați Copiii
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizației sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenție deosebită către cei aflați în situații dificile — copiii din comunitățile dezavantajate, copiii victime ale violenței, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiați etc. În cei 23 de ani de activitate, peste 760.000 de copii au fost implicați în campaniile și programele desfășurate de organizație. Salvați Copiii România este membru al Save the Children Internațional, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări.
Despre Asociația școala pentru Sănătate
Eurodeputata Daciana Sârbu a fondat Asociația școala pentru Sănătate în 2010, alături de Cornelia Marin, nutriționist și Anda Avramescu, medic, pentru a sprijini părinții să învețe principiile nutriției sănătoase, în beneficiul copiilor.
Asociația organizează întâlniri cu parintii si cadrele didactice din grădinițe, demonstrații de gătit sănătos, acțiuni de informare publică prin broșuri și pliante despre hrana sănătoasă.
În martie 2013, Asociația a lansat site-ul www.scoalapentrusanatate.ro, construit ca o sursă de idei, rețete și informații despre alimentația sănătoasă a copiilor.
În decembrie 2013, Asociația a lansat 'La grădiniță și acasă, numai hrană sănătoasă!', un ghid practic de nutriție, dedicat părinților și educatorilor, ce conține sfaturi, rețete, dar și poezii pentru copii sau exemple concrete de metode creative prin care cei mici pot fi obișnuiți cu hrana sănătoasă.
Despre Agenția Națională Antidrog
Agenția Națională Antidrog a luat ființă în anul 2003, prin instituționalizarea cadrului de lucru al Comisiei Interministeriale Antidrog și crearea unei structuri guvernamentale moderne, care să răspundă cerințelor europene în domeniu.
Misiunea Agenției Naționale Antidrog este de a elabora, coordona, evalua și monitoriza, la nivel național, politicile în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, precum și al asistenței integrate a consumatorilor, aplicate de către instituțiile cu atribuții în domeniu.
ANA își propune să fie o instituție de referință, pe plan național și internațional, în domeniul antidrog, să promoveze un sistem coerent de asistență, prevenire și combatere, prin elaborarea de documente programatice adaptate fenomenului.

Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu