Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 martie 2014

Proiectul 'Acces transfrontalier la sprijin în afaceri'

Societatea de Binefacere 'Don Orione' a beneficiat de fonduri europene pentru implementarea proiectului 'Acces transfrontalier la sprijin în afaceri'
Prin intermediul acestui proiect, Societatea de Binefacere 'Don Orione', în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Camera de Comerț și Industrie a Județului Békés, și-a propus îmbunătățirea colaborării transfrontaliere dintre România și Ungaria prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri
transfrontaliere. Rezultatul principal al proiectului este înființarea unui Incubator de afaceri la Oradea, destinat tinerilor întreprinzători și crearea unui Centru de afaceri la Békéscsaba. Toate aceste activități au fost susținute de către partenerii asociați, Liceul 'Don Orione', Oradea și Consiliul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Oradea (CLIMMO).
Proiectul, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria — România 2007 — 2013, a dispus de un buget total de 696.222,52 Euro, din care 439.500 euro au revenit liderului de proiect, respectiv Societatea de Binefacere 'Don Orione', iar 256.722,52 euro au revenit partenerului de proiect, Camera de Comerț și Industrie a Județului Békés. Perioada de derulare a proiectului a fost de 24 luni și s-a desfășurat începând cu 1 aprilie 2012 și se va finaliza oficial la 31 martie 2014.
Obiectivul general al proiectului a fost creșterea, într-un mod fezabil, a calității și a nivelului de sustenabilitate a mediului de afaceri transfrontalier. Obiectivele specifice au fost întărirea cooperării transfrontaliere dintre instituțiile partenere în vederea dezvoltării unui mediu de afaceri sustenabil și asigurarea instruirii în domeniul afacerilor, crearea unor baze de date pentru tinerii întreprinzători și crearea unei infrastructuri antreprenoriale practice.
Principalele activități ale proiectului au fost: construirea Incubatorului de afaceri la Oradea, amenajarea și dotarea acestuia, achiziționarea, reabilitarea, amenajarea și dotarea viitoarei clădiri a Centrului de afaceri din Békéscsaba, promovarea celor două investiții, demararea procesului de incubare, organizarea unor conferințe, întâlniri de afaceri, participarea firmelor la târguri și expoziții și organizarea unor cursuri de formare profesională. Grupul țintă al proiectului îl reprezintă tinerii antreprenori, absolvenți ai unui ciclu de învățământ care doresc să înceapă o afacere, dar și oamenii de afaceri deja consacrați. Pe lângă aceștia, comunitățile locale de afaceri din Oradea, Békéscsaba, dar și din întreaga zonă transfrontalieră, vor putea beneficia de rezultatele proiectului. Proiectul este o inițiativă de dezvoltare organizațională cu impact pe termen lung asupra unor grupuri mai largi de beneficiari la nivelul zonei transfrontaliere. Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit creșterea calității infrastructurii de afaceri în regiunea de frontieră româno — maghiară.
Pe parcursul proiectului au fost organizate 3 întâlniri de afaceri și 3 conferințe pe tema antreprenoriatului și a afacerilor. De asemenea, a fost finanțată participarea Camerei de Comerț și Industrie a Județului Békés la 3 târguri și expoziții în România. Spațiul destinat Incubatorului de afaceri din Oradea și cursurilor de formare profesională are o suprafață de peste 870 mp., fiind dotat și mobilat complet. Până acum au fost incubate 4 firme și s-au desfășurat un mare număr de cursuri. Centrul de afaceri la Békéscsaba are o suprafață de 216 mp. și oferă servicii de consultanță în domeniul colaborării economice maghiaro — române.
Pentru mai multe informații despre proiect contactați-ne la nr. de tel. 0359/409729 sau consultați paginile de internet www.oradea.donorioneromania.ro, www.ldo.ro sau https://www.facebook.com/IncubatorAfaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu