Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 martie 2014

Prevenirea abandonului școlar

  Salvaţi Copiii a marcat finalul proiectului “Centre de Orientare şi Resurse pentru Educaţie Incluzivă”, un progam complex care vizează  prevenirea abandonului şcolar şi reintegrarea şcolară, şi a lansat o cercetare privind funcţionarea programelor de tip A Doua Șansă.

Obiectivul proiectului constă în asigurarea de servicii educaţionale complexe copiilor care provin din medii defavorizate socio-economic în vederea prevenirii abandonului şcolar şi reintegrării şcolare în scopul dobândirii competenţelor necesare adaptării la nevoile societăţii, prin înfiinţarea a 32 de centre de pregătire şcolară, câte unul în fiecare judeţ din cele 6 regiuni de dezvoltare selectate: Nord-Est, Sud-Est, Centru, Sud-Muntenia, Sud- Vest Oltenia, Bucureşti-Ilfov.

În cei trei ani de derulare a proiectului, peste 7.000 de copii în risc de abandon şcolar sau care au abandonat şcoala/neşcolarizaţi au beneficiat de servicii sociale, juridice  şi educaţionale. Serviciile educaţionale au fost oferite prin intermediul programelor de Grădiniţă estivală, Școală după Şcoală şi A doua Şansă.

În cadrul conferinţei, Organizaţia Salvaţi Copiii a prezentat Cercetarea privind funcţionarea programelor A Doua Șansă.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (prin raportarea populaţiei şcolare înscrise în toate formele de învăţământ la populaţia generală), la nivelul anului 2012 existau aproximativ 222.000 de copii.cu vârsta între 10 şi 17 ani necuprinşi în sistemul de educaţie, iar conform ultimului recensământ al populaţiei, 245.387 de persoane peste vârsta de 10 ani sunt analfabete.

În acelaşi timp, în sistemul A Doua Șansă, destinat persoanelor care au depăşit vârsta de frecventare a clasei, erau cuprinse, la nivelul anului şcolar 2012 / 2013, în 254 de şcoli, 10.166 persoane din care 2.384 sunt copii.
„Procentul copiilor în rândul cursanţilor A Doua Şansă din şcolile respondente este scăzut, respectiv 29%, una din cauze fiind că numărul şcolilor care dezvoltă programe de acest tip este foarte mic faţă de nevoia existentă. De aceea, este nevoie în continuare de eforturi pentru dezvoltarea acestui program la nivel naţional, prin combinarea celor două tipuri de suport, cel educaţional şi cel social” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.   

 comunicatul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu