Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 noiembrie 2013

Târgul de Crăciun din Sibiu

Târgul de Crăciun din Sibiu dă tonul Sărbătorilor în țară. De 7 ani.
De 7 ani, sibienii și turiști din țară și străinătate își dau întâlnire la Târgul de Crăciun din Sibiu, care se inaugurează negreșit la sfârșitul lunii noiembrie și dă tonul Sărbătorilor din centrul istoric al Sibiului, în toată țara.
Din 22 noiembrie și până în 26 decembrie, expozanții prezenți în Piața Mare vor atrage vizitatorii cu miros de castane prăjite, migdale pralinate, turtă dulce, vin fiert și cu multe
cadouri și decorațiuni de Crăciun. Atmosfera de cumpărături va fi completată de programul cultural bogat în evenimente dintre cele mai diverse, de la concerte de colinde, muzică gospel, jazz și rock'n'roll, spectacole folclorice și de teatru, până la ateliere creative pentru copii.
Înscrieri pentru Atelierul lui Moș Crăciun
Copii sunt și anul acesta în centrul atenției, iar sub îndrumarea unor profesioniști în domeniu, cei mici pot ajunge 'masterchefi' la atelierele de brutărie, pot învăța să decoreze turta dulce, să picteze pe ceramică sau să deprindă procedeul de fabricare al lumânărilor. Anul trecut peste 2.000 de copii au vizitat atelierele lui Moș Crăciun. Atelierele sunt destinate copiilor între 5 și 9 ani.
Pentru școli, grădinițe și grupuri organizate, participarea la ateliere se face de luni până vineri, între orele 10:00 — 16:00, în baza unei programări efectuate pe site-ul evenimentului: www.targuldecraciun.ro. Durata fiecărui atelier este de aproximativ 40 minute și se face cu grupe de maxim 30 de copii. Toți participanții vor primi cele necesare desfășurării activității și o diplomă la finalul atelierului.
Ofertă de city break
Alături de Târgul de Paști și CibinFest, Târgul de Crăciun a fost introdus deja în pachetele turistice oferite de hotelierii din Sibiu, principalul scop al evenimentului fiind promovarea turistică a orașului.
La hotelul IBIS Sibiu, turiștii din alte orașe pot opta pentru un pachet complet care include cazare pentru două nopți, ghidaj în centrul istoric al orașului, un voucher de intrare la patinoarul din incinta Târgului de Crăciun și un cadou surpriză. Oferta este valabilă în perioada 22 noiembrie — 26 decembrie 2013, de vineri pâna duminică, în limita disponibilității, cu rezervare prealabilă.
Târgul de Crăciun din Sibiu este un proiect cultural inițiat de Fundația Au-Ro Austria Pro Romania și Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei, în parteneriat cu municipalitatea sibiană. Deschis pentru prima dată în anul 2007, anul Sibiului în calitate de Capitală Culturală Europeană, Târgul de Crăciun a ajuns cunoscut la nivelul întregii țări pentru amploarea și tradiția creată. Evenimentul este organizat de Fundația AU-RO Austria Pro România în parteneriat cu A1 Events. Este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.
Mai multe informații pe site-ul www.targuldecraciun.ro sau pe www.facebook.com/targuldecraciun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu