Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 noiembrie 2013

Târg de Sfântul Andrei la Muzeul Țăranului Meșteșugari, ateliere, teatru pentru copii, bucate tradiționale 29 noiembrie - 1 decembrie 2013

Târg de Sfântul Andrei la Muzeul Țăranului Meșteșugari, ateliere, teatru pentru copii, bucate tradiționale 29 noiembrie - 1 decembrie 2013
De vineri, 29 noiembrie, până duminică, 1 decembrie, de la 10 de dimineață la 6 pe seară, meșteșugari pricepuți și artizani din toată țara vin la Muzeul Național al Țăranului Român cu obiecte frumos lucrate: linguri, fluiere, oale, scăunașe, îi, podoabe, opinci, cergi, scoarțe, coșuri de nuiele, căuce,
străchini, oale de sarmale, jucării, icoane, marame, mobilier pictat, genți, blidare, copăițe, sărărițe, lingurare, păretare, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, zgărdane...
De post puteți târgui: fructe, magiun, sucuri și siropuri naturale din Somcuta Mare, dulcețuri din Bucovina, zacuscă și murături de la Tărtășești, pâine de Brașov, cozonac de Botoșani, plăcinte din Arad, prăjituri de casă din Maramureș, turtă dulce din Covasna, baclava turcească, miere și plante medicinale.
De dulce găsiți: cârnați de Plescoi, babic din Buzău, preparate din carne de porc și de pasăre de la Lăpușel, brânzeturi diverse din lapte de capră, vacă și oaie, păstrăv afumat în crengi de brad, vinuri din Vrancea și palincă de Bihor.
Prin târg:
Atelier de turtă dulce
Sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.
Prețul unei figurine este 6 lei.
Înscrieri la telefon: 0724.43.72.02. Atelier susținut de Gedo Katalin.
Atelier de prelucrare lemn: stegulețe cu suport din scoarță de copac și suporturi pentru creioane
Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.
Prețul este între 5 și 10 lei.
Înscrieri la telefon: 0722.62.61.47. Atelier susținut de Dumitru Marinică.
Atelier de cadouri: felicitări, figurine, cutiuțe și decorațiuni specifice sărbătorilor.
Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.
Prețul atelierului este între 15 și 35 de lei.
Înscrieri la telefon: 0733.05.12.79. Atelier susținut de Cristina și Eliza Vasilescu.
Atelier de decorat cizmulițe pentru cadourile de la Moș Nicolae
Sâmbătă și duminică, între orele 10 și 17.
Toate materialele folosite la atelier sunt puse la dispoziție de către coordonator, iar la final, obiectele realizate vor fi luate acasă.
Prețul unui atelier este de 40 de lei.
Înscrieri la telefon: 0723.23.12.12 sau la office@coloritoria.ro.
Atelier susținut de Ruxandra Popă. Pentru mai multe detalii accesați:
http://coloritoria.blogspot.ro/
Teatru muzical pentru copii susținut de Trupa Fascinația Sunetului, singura trupă românească, profesionistă, independentă, de teatru muzical și operă pentru copii. Trupă este compusă din cântăreți ai Filarmonicii și Operei din Timișoara.
Vineri, 29 noiembrie, ora 10.00, la Studioul Horia Bernea, Hänsel și Gretel
Duminică, 1 decembrie, ora 10.00, la Studioul Horia Bernea, Hänsel și Gretel
Duminică, 1 decembrie, ora 12.30, la Studioul Horia Bernea, Marry Poppins
Prețul unui bilet este de 10 lei. Al doilea însoțitor are intrarea liberă.
Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 11.00, la Studioul Horia Bernea, vă așteptăm la piesa de teatru Copilăria lui Nică. Spectacolul conține o adaptare a 'Amintirilor din copilărie': Pupăza din tei, La cireșe, La scăldat și Irinuca. Adaptarea textului și regia: Antoaneta Zaharia. În distribuție: Antoaneta Zaharia și Ioana Flora. Un concept realizat de Lumea lui MOMO și Teatrul de Sufragerie, cu participarea Teatrului de Animație PurAnima. Compania de animație PurAnima va veni însoțită de Taraful 10 Sfori și va asigura muzica spectacolului. Prețul biletului este de 25 de lei.
Co-organizator: Fundația Kogaion 115
Partener: Liderprint
Parteneri media ai MNTR: 24-Fun, Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectură, Observator cultural, Cultura, BeWhere !, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.meidaiq.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu