Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 27 noiembrie 2013

Peste 100 de copii din județul Dolj au acum donatori și astfel mai multe șanse pentru un viitor mai bun


Ajuta un copil! Devino Donator de Viitor!






World Vision România anunță rezultate excelente la doua luni de la lansarea programului Donator de Viitor'. Încă aproximativ 500 de copii din 13 comunități defavorizate din județul Dolj așteaptă să își găsească și ei donatori până în septembrie 2014.  București, 20 noiembrie 2013 — World Vision România anunță că a depășit la începutul acestei săptămâni cifra de 100 de copii sponsorizați prin programul 'Donator de Viitor'. Lansat la 1 octombrie, acest program este primul demers de tip 'child sponsorhip' din România, prin care organizația le oferă românilor posibilitatea de a contribui la schimbarea destinului unei
comunități defavorizate, susținând copiii din acea comunitate. Prima etapă a programului de dezvoltare comunitară se derulează în intervalul octombrie 2013 — septembrie 2014 și vizează nevoile a 13 comunități defavorizate din județul Dolj, acesta fiind unul dintre județele cu cel mai scăzut nivel de trai din România. Toți cei care doresc să susțină demersul World Vision pot sprijini unul din copiii înscriși în program, prin donații lunare de 68 de lei pe www.worldvision.ro/donator-de-viitor.
'Reacția rapidă a oamenilor care au devenit donatori în aceste prime 2 luni ne bucură foarte tare și ne dă speranțe pentru viitor. Încă avem mulți copii care merită șansa unei vieți mai bune. Le multumim tuturor celor care s-au implicat déja și îi încurajăm să rămână alături de noi și să . În egală măsură, le mulțumim celor care ne-au vizitat site-ul, precum și prietenilor noștri din social media — și această susținere contează pentru copiii din programul nostru. Campania Donator de viitor continuă și în perioada iernii cu noi povești de la copiii din comunități, a căror viață este atât de diferită de cea a copiilor din orașe. Împreună putem reduce acest decalaj. Îi rugăm pe toți cei care văd acest mesaj să nu rămână indiferenți, a declarat Cătălin Andrew Popa, Director Național World Vision România.
Toți acești 600 de copii vor beneficia de ajutor în cadrul unui amplu proiect de dezvoltare comunitară ce se derulează pe 5 paliere principale: educație, sănătate, dezvoltare economică, advocacy, dezvoltare spirituală.
Donator de viitor — un program de dezvoltare comunitară pe multiple paliere
Prin intermediul programului 'Donator de Viitor', fiecare susținător al campaniei ajută World Vision România să contribuie la schimbarea în bine a vieții celor 600 de copii, schimbând lumea în care ei trăiesc. Astfel, plecând de la faptul că bunăstarea copilului este strâns legată de bunăstarea familiei sale și a comunității în care trăiește, World Vision România lucrează alături de oamenii din fiecare comunitate pentru a rezolva problemele cu care se confruntă — alcătuiesc planul de activitate, apoi îl pun în practică împreună și, în ultima etapă, pregătesc membrii comunității astfel încât ei să poată continua pe cont propriu ceea ce au construit. Problemele care vor putea fi rezolvate datorită donațiilor primite acoperă o paletă largă: dotarea școlilor și grădinițelor cu material didactic, mobilier, laboratoare de informatică, racordarea acestora la rețeaua de apă curentă, deschiderea sau modernizarea punctelor sanitare, îmbunătățirea drumurilor de acces către școli, crearea de spații pentru activități culturale și de petrecere a timpului liber, organizarea de excursii, tabere și vizite la diverse obiective.
Astfel copiii vor putea ajunge mai ușor la școală, vor avea condiții mai bune de studiu, atât individual, cât și în colectivitate, acces la servicii medicale de calitate, ocazii de a ieși în lume și de a cunoaște alți tineri, alte locuri, de a-și lărgi orizonturile.
Particularitatea programului 'Donator de Viitor' constă în implicarea pe termen lung și în crearea unei legături directe între copil și persoana care se înscrie în programul de donații. Astfel, programul permite o comunicare constantă între donator și copil, primul dintre ei având posibilitatea de a coresponda cu copilul și cu familia lui sau de a-l vizita, dacă își dorește acest lucru.
Cum poți să devii donator de viitor?
Foarte simplu. Intri pe www.worldvision.ro/donator-de-viitor și îți alegi copilul pe care dorești să îl susții. Donând lunar 68 de lei, tu îi asiguri copilului ales șansa la o viață mai bună și suport moral. Astfel, cu mai puțin de 2.5 lei/zi îi poți schimba destinul, dându-i posibilitatea să meargă în fiecare zi la școală, să aibă caietele și cărțile necesare, să se ducă la doctor atunci când este cazul și să beneficieze de tratamentul corespunzător, chiar să meargă în excursii și tabere și să vadă astfel că lumea este mult mai largă decât știu ei. Vei primi scrisori de la copilul ales, informații despre evoluția lui și îl poți vizita dacă dorești. Însă impactul donației tale este mult mai mare. El se răsfrânge asupra întregii comunități în care copilul trăiește. Cu ajutorul tău, World Vision România va lucra alături de reprezentanții comunităților din program pentru a adezvolta proiecte concepute în funcție de necesitățile locale, contribuind astfel la bunăstarea tuturor copiilor și familiilor din zonă.
100 de copii au acum donatori de viitor. Alți 500 de copii înscriși în proiect așteaptă ajutorul nostru http://www.worldvision.ro/donator-de-viitor
Despre World Vision România
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete.
World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu