Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 noiembrie 2013

Asociația Telefonul Copilului lansează, cu sprijinul Petrom, primul proiect de prevenire și combatere a fenomenului 'bullying'

București, 28 noiembrie 2013. Asociația Telefonul Copilului lansează proiectul ,,Bullying — de la hărțuirea verbală la hărțuirea fizică în rândul copiilor' prin care își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la existența acestui fenomen, dar și a metodelor de luptă împotriva acestuia. Proiectul constituie primul demers care tratează acest subiect în
România și este finanțat de Petrom în cadrul competiției de proiecte 'Idei din Țara lui Andrei'. În cadrul proiectului va fi dezvoltat un pachet educațional împreună cu experți în psihologia copilului. Acesta va fi pus la dispoziție în cadrul întâlnirilor directe pe care Asociația Telefonul Copilului le va organiza în 20 de unități de învățământ din București, pe o perioadă de 5 luni.
Violența verbală sau non-verbală, abuzul emoțional, excluderea sau violența fizică sunt diversele tipuri de abuz pe care le îmbracă fenomenul 'bullying'. Acesta afectează sănătatea copiilor și conduce adesea la probleme emoționale, tulburări de comportament, precum și abandon școlar, auto-mutilare sau chiar suicid. În perioada octombrie 2011 — octombrie 2013, Asociația Telefonul Copilului a înregistrat un număr de 2.907 cazuri de bullying în România. Obiectivul principal al proiectului îl constituie creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului 'bullying', respectiv creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților, cadrelor didactice și al ONG-urilor asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui fenomen.
Conform informațiilor existente în baza de date a liniei telefonice gratuite de asistență pentru copii 116 111, gestionată la nivel național de Asociația Telefonul Copilului, fenomenul bullying este asociat următoarelor forme: bullying fizic în procentaj de 45.72%, bullying verbal în procentaj de 22.86%, bullying emoțional în procentaj de 15.24%, bullying relațional în procentaj de 14.28% și bullying online în procentaj de 1.90%.
Analiza detaliată a fenomenului bullying pe baza datelor înregistrate la 116 111, respectiv a datelor înregistrate de serviciile telefonul copilului la nivel internațional se regăsește atașat.
'Excluderea și mai ales umilirea reprezintă o lovitură psihologică foarte mare, cu efecte pe termen lung precum pierderea încrederii în sine și în ceilalți, introversie, alienare, teamă, depresie, retragere, furie, chiar și răzbunare. Momentul în care am realizat mai mult ca niciodată că un astfel de proiect este vital a fost acela în care prima tentativă de suicid, prima spitalizare a unui copil și primul abandon școlar al unui copil premiant au fost cazuri preluate la 116 111, în legătură cu fenomenul ,,bullying'. Așadar, consecințele sunt dramatice, iar ceea ce este și mai dramatic este faptul că nimeni nu vorbește despre asta. În România, autoritățile nu adresează acest fenomen, în timp ce ân alte state fenomenul ,,bullying' se regăsește printre subiectele cele mai importante din domeniul protecției drepturilor copilului. Dorim să mulțumim companiei Petrom pentru că vocea acestor copii se aude începând de astăzi și în Țara lui Andrei, oferindu-ne astfel șansa de a trage un semnal de alarmă și de a identifica cele mai bune soluții pentru prevenirea fenomenului', a declarat Cătălina Florea, Director Executiv, Asociația Telefonul Copilului și Deputy Regional Representative Europe, Child Helpline International.
Vă invităm să vizionați și mesaje ale copiilor pe care Parlamentul European le-a luat la cunoștință în vara acestui an, în cadrul evenimentului organizat de Child Helpline International: http://www.youtube.com/watch?v=dfdqDGquTIE&list=UUqbOz9a9tdm3_e9L7-KGckw
'În ultimii 2 ani, la Telefonul Copilului au fost înregistrate aproape 3000 de cazuri de bullying, cu toate acestea subiectul e aproape inexistent pe agenda publică. Prin proiectul , Asociația Telefonul Copilului aduce în atenția noastră, a tuturor, aceste cazuri și propune soluții de lungă durată pentru rezolvarea problemelor. Mă bucur că Petrom, prin Țara lui Andrei, oferă sprijinul atât de necesar ințiativelor temerare.' a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, Petrom.

116 111 este linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul

Copilului. Apelul către 116 111 este oferit gratuit la nivel național de Romtelecom și Cosmote.

Mulțumim tuturor reprezentanților mass media pentru toate materialele dedicate constant programului Telefonul Copilului. Totodată le mulțumim pentru asigurarea vizibilității numărului 116 111 în rândul copiilor și părinților, ceea ce a facilitat tratarea cât mai multor cazuri de încălcare a drepturilor copilului.

Asociația Telefonul Copilului

Cu o experiență de 12 ani în domeniul protecției drepturilor copilului și ale familiei, Asociația Telefonul Copilului este singura organizație neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziția copiilor și părinților o linie telefonică de asistență la nivel național. 7 zile din 7, între orele 08.00-00.00, Asociația Telefonul Copilului răspunde apelurilor copiilor și părinților la 116 111, număr armonizat european. În perioada 21 noiembrie 2001 — 30 octombrie 2013, un număr total de 1.933.733 de apeluri a fost înregistrat de Asociația Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 44.504 de cazuri care au necesitat intervenția instituțiilor abilitate. Apelul este oferit gratuit de Romtelecom și Cosmote. Pentru informații detaliate legate de Asociația Telefonul Copilului și activitatea acesteia, vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon: 021 411 23 44 / 0740 111 468, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau să accesați website-ul organizației noastre www.telefonulcopilului.ro

PETROM

Despre Țara lui Andrei

Țara lui Andrei susține proiecte inspirând comunitățile din România să intre în acțiune și să-ți schimbe viața în domenii cheie: crearea de locuri de muncă, acces la educație non-formală și cultivarea spiritului civic. Valorile țării lui Andrei sunt spiritul civic, spiritul de întreprinzător, educația (non-formală) și inovația. Țara lui Andrei este o mare comunitate orientată către soluții, o comunitate a celor care nu se dau înapoi de la a lupta pentru a-și transforma inițiativele în realitate. Cetățenii țării lui Andrei sunt oamenii cu spirit de lider, orientați către soluții.

Sustenabilitatea pentru Petrom

Din 2007, Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. Compania a alocat peste 30 de milioane de Euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Țara lui Andrei este principala noastră platformă de investiție în comunitate prin care ne propunem să generăm valoare economică și socială prin finanțări și transfer de expertiză în vederea susțineri inițiativelor antreprenoriale. Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică și codul de conduită reglementează toate relațiile de afaceri, iar dialogul și implicarea părților interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. Începând cu anul 2013, Petrom raportează respectând direcțiile Global Reporting Initiative în cadrul raportului anual de sustenabilitate.Din 2012, Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil — Resourcefulness. Obiectivul este de a dezvolta relații bazate pe câștig reciproc între societate, mediu și Petrom prin soluții inovative. Ne concentrăm pe managementul apei și al CO2, siguranța resurselor de energie pentru viitor, educație locală și soluții de dezvoltare pe termen lung.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Gaze și Energie, Rafinare și Marketing. Grupul și-a consolidat poziția pe piața petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare și eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiții de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani.

La sfârșitul anului 2012, Grupul exploata în România și Kazahstan rezerve dovedite de petrol și gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piața distribuției de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia, prin intermediul unei rețele de circa 800 stații, operate sub două branduri, Petrom și OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfășoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deținută în totalitate de OMV Petrom.

Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, OMV Petrom a extins lanțul valoric al gazelor prin abordarea pieței de electricitate. În acest context, OMV Petrom operează centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi și parcul eolian Dorobanțu, cu o capacitate de 45 MW.

În anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi și Impozite) a fost de 1.270 milioane euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom. În Explorare și Producție, OMV activează în două țări de bază, România și Austria, și deține un portofoliu internațional echilibrat. În Gaze și Energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012. În Rafinare și Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone și deținea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 stații de distribuție în 13 țări, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 18,99%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 1,62%, iar 7,74% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu