Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 27 noiembrie 2013

MAE a lansat proiectul 'Centru de contact și suport al cetățenilor români din străinătate'

Ministerul Afacerilor Externe a lansat joi, 21 noiembrie 2013, proiectul 'Centru de contact și suport al cetățenilor români din străinătate' — cod SMIS 32663, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității
Administrative 2007-2013 — Axa Prioritară 2: Îmbunătățirea calității și eficienței furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare.
Proiectul constă în înființarea unui centru unic de contact și suport pentru cetățenii români din străinătate în cadrul căruia va fi implementat un sistem informatic integrat de tip Call Center, care va permite preluarea într-un mod unitar a cererilor de servicii consulare, pe diverse canale de comunicare. Centrul va permite creșterea vitezei de răspuns la solicitările primite din partea cetățenilor, precum și prioritizarea problemelor semnalate.
Proiectul va integra următoarele servicii într-un unic punct de contact:
preluarea într-un mod unitar a cererilor cetățenilor referitoare la cazuistica specifică pe diverse canale de comunicare: telefon, web, mail, instant messaging. Acolo unde este posibil, cetățenii vor putea încărca în sistem copii scanate ale documentelor necesare soluționării cererilor acestora;
clasificarea și tratarea cazurilor preluate pe diversele canale de comunicare;
oferirea de informații specifice în cadrul site-ului centrului de contact;
transmiterea de mesaje automate de răspuns la cazurile semnalate  (pe email, telefon) către cetățeni, acolo unde este posibil.
Proiectul se adresează celor peste 3 milioane de cetățeni români (grup țintă) care și-au stabilit domiciliul ori se află temporar în străinătate, precum și unui număr de cel puțin 500 de lucrători consulari din cadrul MAE, consuli și funcționari consulari, care vor utiliza platforma implementată.
Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, a afirmat că 'necesitatea realizării acestui proiect se datorează numărului în creștere al cetățenilor români care s-au stabilit sau se deplasează în străinătate în scop turistic, lucrativ sau la studii, insuficienței resurselor umane de care dispune MAE în materie consulară, precum și problemelor care survin din cauza faptului că o parte dintre cetățenii români care se află în străinătate nu cunosc sistemul juridic din țara de reședință/destinație'.
Centrul de contact și suport al cetățenilor români din străinătate va funcționa non-stop și va permite acestora să adreseze MAE întrebări referitoare la probleme consulare. Totodată, prin acest proiect cetățenii români vor primi informațiile de care au nevoie înainte să meargă la ghișeele din secțiile consulare.
'Prin implementarea acestui proiect, serviciile consulare vor fi prestate într-un mod mai rapid și mai eficient, dând astfel posibilitatea personalului consular să aloce mai mult timp și altor îndatoriri, un exemplu fiind supravegherea respectării drepturilor cetățenilor români care îndeplinesc pedepse privative de libertate', a mai subliniat Sorin Moise. 
Secretarul general al MAE a declarat faptul că proiectul lansat astăzi face parte din strategia MAE de îmbunătățire a serviciilor consulare prestate de Ministerul Afacerilor Externe și alinierea acestora la standarde europene și Schengen. Proiectul lansat astăzi și proiectul 'E-VIZA — portal electronic pentru facilitarea procesului  de obținere a vizelor', care se derulează în aceeași perioadă, vor alcătui un sistem de servicii consulare la standardele cele mai înalte atât pentru cetățenii români, dar și pentru cetățenii străini care doresc să obțină vize de România.
Directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a subliniat faptul că sistemul informatic implementat va fi flexibil și va permite ajustarea parametrilor acestuia în funcție de realitățile constatate. Totodată, la momentul operaționalizării proiectului 'Centru de contact și suport al cetățenilor români din străinătate' cât și al proiectului 'E-Viza', rețeaua consulară a României, prin intermediul sistemului informatic integrat consular, se va plasa printre cele mai moderne servicii consulare europene.
Sistemul informatic implementat va consta în servicii tip Portal, servicii tip Call Center, servicii de gestiune a cazurilor pe sistem CRM și servicii de analiză și raportare statistică.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 10 luni și urmează să fie finalizat în cursul iunie 2014. Va fi implementat de un consorțiu de firme format din Quality Business Solutions (lider de asociere), S&T ROMANIA S.R.L.  (asociat), Novensys Dynamics (asociat), SIVECO ROMANIA S.A. (asociat), cu susținerea ICCO Electronics.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 17.612.385 lei, din care 14.970.527,25 lei — valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European și 2.641.857,75 lei — cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din administrația publică centrală, ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative și ai grupului țintă al proiectului.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe  
Publicat de Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu