Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 aprilie 2013

Guvernul sârb dă undă verde semnării acordului cu Kosovo


Guvernul sârb a dat luni undă verde semnării acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă, relatează France Presse.
 Belgradul "a acceptat primul acord de principiu ce reglementează normalizarea relaţiilor, care este rezultatul dialogului cu Kosovo la Bruxelles.
Guvernul le-a ordonat miniştrilor (...) să ia măsurile necesare pentru a pune în aplicare acordul şi să continue aplicarea acordurile deja existente cu reprezentanţii instituţiilor de la Pristina', potrivit unui comunicat al cabinetului premierului Ivica Dacic.
Parlamentul sârb trebuie, de asemenea, să se pronunţe în această săptămână asupra acestui acord, însă coaliţia aflată la putere dispune de o majoritate confortabilă şi nu ar trebui să aibă parte de obstacole.
La Pristina, în cursul nopţii, parlamentul a adoptat o rezoluţie care afirmă 'sprijinul şi dă acceptul pentru acordul privind normalizarea relaţiilor' între Kosovo şi Serbia.
Anunţurile au survenit în contextul în care miniştrii din UE însărcinaţi au afacerile europene se reunesc la Luxemburg pentru a discuta, între altele, rapoarte ale Comisiei Europene privind Serbia şi Kosovo.
Serbia vrea ca Bruxellesului să stabilească rapid o dată pentru începerea negocierilor în vederea aderării sale la UE, condiţionată de un acord cu Kosovo.
Înţelegerea vizează nivelul de autonomie acordat celor 40.000 de sârbi din nordul Kosovo. Cele 15 puncte ale textului nu au fost făcute publice de UE, însă, conform unei versiuni neoficiale publicate de presa kosovară, sârbii îl vor numi pe şeful poliţiei regionale şi vor avea administrarea tribunalelor, acolo unde sunt majoritari, 'funcţionând în acelaşi timp în cadrul instituţiilor legale ale Kosovo'.
Soluţii satisfăcătoare pentru Belgrad, însă inadmisibile pentru sârbii minoritari din Kosovo, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori este formată în proporţie de 90% din albanezi.
Sârbii din nordul Kosovo au programat manifestaţii la Kosovska Mitrovica pentru a protesta împotriva acestui acord şi pentru a transmite că această regiune de la frontiera cu Serbia, unde sunt majoritari şi care nu se află sub controlul Pristinei, 'va fi întotdeauna o parte din Serbia'.
Sâmbătă, premierul kosovar Hashim Taci i-a încurajat totuşi 'să nu se teamă de acord şi de instituţiile din Kosovo' şi le-a promis 'noi oportunităţi pentru investiţii, dezvoltare, locuri de muncă şi crearea unui mediu democratic şi multietnic'.
"Acordul este în interesul Kosovo, al Serbiei şi, în primul rând, în interesul sârbilor din nordul teritoriului", a dat el asigurări.

AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu