Guvernul sârb a dat luni undă verde semnării acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, parafat la 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă, relatează France Presse.
Belgradul "a acceptat primul acord de principiu ce reglementează normalizarea relaţiilor, care este rezultatul dialogului cu Kosovo la Bruxelles.
Guvernul le-a ordonat miniştrilor (...) să ia măsurile necesare pentru a pune în aplicare acordul şi să continue aplicarea acordurile deja existente cu reprezentanţii instituţiilor de la Pristina', potrivit unui comunicat al cabinetului premierului Ivica Dacic.
Parlamentul sârb trebuie, de asemenea, să se pronunţe în această săptămână asupra acestui acord, însă coaliţia aflată la putere dispune de o majoritate confortabilă şi nu ar trebui să aibă parte de obstacole.
La Pristina, în cursul nopţii, parlamentul a adoptat o rezoluţie care afirmă 'sprijinul şi dă acceptul pentru acordul privind normalizarea relaţiilor' între Kosovo şi Serbia.
Anunţurile au survenit în contextul în care miniştrii din UE însărcinaţi au afacerile europene se reunesc la Luxemburg pentru a discuta, între altele, rapoarte ale Comisiei Europene privind Serbia şi Kosovo.
Serbia vrea ca Bruxellesului să stabilească rapid o dată pentru începerea negocierilor în vederea aderării sale la UE, condiţionată de un acord cu Kosovo.
Înţelegerea vizează nivelul de autonomie acordat celor 40.000 de sârbi din nordul Kosovo. Cele 15 puncte ale textului nu au fost făcute publice de UE, însă, conform unei versiuni neoficiale publicate de presa kosovară, sârbii îl vor numi pe şeful poliţiei regionale şi vor avea administrarea tribunalelor, acolo unde sunt majoritari, 'funcţionând în acelaşi timp în cadrul instituţiilor legale ale Kosovo'.
Soluţii satisfăcătoare pentru Belgrad, însă inadmisibile pentru sârbii minoritari din Kosovo, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori este formată în proporţie de 90% din albanezi.
Sârbii din nordul Kosovo au programat manifestaţii la Kosovska Mitrovica pentru a protesta împotriva acestui acord şi pentru a transmite că această regiune de la frontiera cu Serbia, unde sunt majoritari şi care nu se află sub controlul Pristinei, 'va fi întotdeauna o parte din Serbia'.
Sâmbătă, premierul kosovar Hashim Taci i-a încurajat totuşi 'să nu se teamă de acord şi de instituţiile din Kosovo' şi le-a promis 'noi oportunităţi pentru investiţii, dezvoltare, locuri de muncă şi crearea unui mediu democratic şi multietnic'.
"Acordul este în interesul Kosovo, al Serbiei şi, în primul rând, în interesul sârbilor din nordul teritoriului", a dat el asigurări.
AGERPRES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu