Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 aprilie 2013

Acţiuni şi controale pentru siguranţa elevilor


În primul trimestru al acestui an poliţiştii au desfăşurat numeroase acţiuni şi controale pentru ca elevii din unităţile de învăţământ de pe raza judeţului nostru să fie în siguranţă.
Poliţiştii de ordine publică, proximitate, dar şi specialiştii în prevenire au organizat 2240 de patrulări în zona şcolilor, 289 de acţiuni şi au participat la 524 de şedinţe.

De fiecare unitate de învăţământ răspunde câte un poliţist, ale cărui date de contact se regăsesc pe panourile de informare din şcoli pentru a putea fi sunat atunci când în şcoală sau în zona adiacentă a acesteia are loc un incident.
În ultima perioadă poliţiştii de ordine publică şi ofiţerul de prevenire desfăşoară activităţi în unităţile de învăţământ din mediul rural, scopul fiind de a prevenii delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor. Oamenii legii le explică copiilor riscurile la care se supun dacă comit o faptă penală şi îi învaţă cum să evite sau să aplaneze eventualele conflicte. Cauzele violenţei în şcoală a fost de asemenea unul dintre subiectele abordate în lecţiile susţinute de profesorii în uniformă. Poliţiştii rutieri au fost şi ei prezenţi la cursurile din şcoală oferind elevilor lecţii de „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă!”.
Având în vedere toate aceste activităţi, în primul trimestru al anului 2013, se constatată o scădere a faptelor comise în şcoli sau în zona adiacentă acestora, numărul acestora fiind de 6 faţă de 11 câte s-au înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, patru au avut loc în şcoală iar două în zona adiacentă acestora. De menţionat este faptul că aceste fapte nu reprezintă infracţiuni grave, ci un număr de cinci sunt de lovire sau alte violenţe şi una de furt.
În trei dintre cazuri autori au fost elevi, în celelalte trei alte categorii de persoane, dar în toate victime au fost elevi.
Atât la începerea cursurilor, cât şi la finalizarea acestora, poliţiştii sunt prezenţi la unităţile de învăţământ care se regăsesc în zona fiecăruia de competenţă pentru a preveni faptele de violenţă şi pentru a asigura climatul de ordine şi linişte de publică de care au nevoie elevii dar şi profesorii.
Între unităţile de învăţământ şi poliţie există protocoale de colaborare fiind organizate şi desfăşurate diverse activităţi cu caracter preventiv sau concursuri cu scopul ca poliţistul să fie privit drept prietenul copiilor şi nu doar ca om al legii.
Pe lângă elevii din şcoli, în vizor au fost şi minorii lipsiţi de supraveghere, fiind identificaţi un număr de 81 pe raza întregului judeţ, dintre care 66 au fost predaţi familiilor iar 15 centrelor de ocrotire. Pentru lipsa de supraveghere a copiilor, 9 părinţi sau tutori au fost sancţionaţi.
I.P.J.C-S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu