Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
vineri, 12 aprilie 2013
Feriţi-vă de înşelăciuni
În cursul zilei de 10 aprilie a.c., o femeie din Reşiţa a sesizat poliţia cu privire la faptul că a fost înşelată.
Femeia a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat ce s-a recomandat a fi
fiul ei şi i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier în Germania în urma căruia a lovit două persoane şi va fi contactată de un avocat.
Imediat femeia a fost contactată de alte două persoane ce s-au recomandat a fi avocat şi procuror care i-au solicitat femeii să depună într-un cont suma de aproximativ 20000 lei, bani necesari pentru ca fiul ei să nu facă închisoare.
Când a realizat că a fost victima unei înşelăciuni, femeia a sunat la poliţie.
Reclamanta a declarat că fiul ei este stabilit în Germania de peste 20 ani.
În urmă cu câteva zile, un alt bărbat din comuna Lupac a primit pe telefonul mobil un mesaj prin care era anunţat că a câştigat 7000 Euro, însă pentru a intra în posesia acestuia trebuie să cumpere cartele reîncărcabile în valoare de 1500 lei. După ce a cumpărat cartelele bărbatul a constatat că a fost victima unei înşelăciuni şi a anunţat Poliţia.
Aşadar, dacă vi se solicită la telefon să trimiteţi bani:
• verificaţi la sursă orice informaţie prin care vi se cere să trimiteţi bani, prin terţi sau prin servicii de transferuri financiare rapide, unor rude despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă;
• nu trimiteţi bani celor care vă solicită acest lucru prin telefon; trebuie să ştiţi că în caz de accident nu este nevoie de bani, ci de îngrijiri medicale de urgenţă care sunt gratuite sau care sunt acoperite de poliţa RCA;
• întotdeauna verificaţi dacă informaţia este adevărată, chiar sunând la inspectoratul de poliţie din judeţul pe raza căruia vi s-a spus că a avut loc accidentul (numerele de telefon ale tuturor inspectoratelor de poliţie judeţene sunt disponibile pe http://www.politiaromana.ro/unitati_teritoriale.htm, apoi click pe judeţul respectiv);
• sunaţi pe numărul de telefon pe care comunicaţi de obicei cu presupusa victimă sau chiar mergeţi la locul presupusului accident dacă este suficient de aproape;
• nu daţi curs cererii apelantului de a trimite bani sau coduri de reîncărcare pentru cartele de telefonie mobilă.
Este posibil să primiţi un telefon sau un mesaj în care sunteţi anunţaţi că aţi câştigat un premiu neaşteptat. În acest caz:
• manifestaţi prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat vreodată; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, CATV etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului. Este cât se poate de clar că dacă nu v-aţi înscris la un concurs nu puteţi fi în niciun caz câştigător!
• nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează după încasarea premiilor;
• verificaţi din mai multe surse pentru a vă convinge că nu este o înşelătorie; sunaţi la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs.
Respectând aceste sfaturi simple, bugetul dvs. nu va avea de suferit!
I.P.J.C-S
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu