Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 iulie 2012

Ziua Europeana a Sigurantei Rutiere în Caraş-Severin şi vot legal de referendum

dsc01431
Ziua de 25 iulie este dedicată la nivel european siguranţei rutiere, astfel se urmăreşte diminuarea riscului rutier la nivel comunitar, oferind oportunitatea dezbaterii problemelor de comportament rutier specifice tinerilor, precum şi responsabilizarea lor în calitate de utilizatori ai drumului public.
În această săptămână pe raza judeţului se desfăşoară şi acţiunea TISPOL potrivit calendarului de activităţi al Organizaţiilor Poliţiilor Rutiere Europene la care România este parte, pe linia transportului ilegal de personae. Poliţiştii rutieri organizează filtre pentru controlul autovehiculelor ce efectuează transport de persoane, fie că vorbim de microbuze, autobuze sau taxi.Ediţia din acest an are loc sub deviza: implicarea şi participarea activă a tinerilor la acţiuni care vizează siguranţa rutieră. Astfel, la nivelul poliţiei rutiere naţionale a fost instituit un proiect destinat creşterii siguranţei rutiere, în special în oraşe.
După-amiaza zilei este rezervată unei campanii de informare şi conştientizare a riscurilor la care se supun participanţii la trafic atunci când încalcă normele rutiere, desfăşurată pe raza municipiului Reşiţa.
„Înarmaţi” cu pliante cuprinzând sfaturi preventive şi fiindcă ne aflăm în perioada premergătoare referendumului, oamenii legii împreună cu reprezentanţi din organizaţia neguvernamentală BikeAttack au împărţit participanţilor la trafic, conducători auto, pietoni sau biciclişti fluturaşi pe care se regăsesc sancţiunile ce pot ajunge şi până la câţiva ani de închisoare pentru votul ilegal.
Tot cu ocazia Zilei Europene a Siguranţei Rutiere, poliţiştii rutieri au fost prezenţi în trafic, organizând filtre pe raza întregului judeţ în care a fost verificat şi transportul de persoane, marfă, material lemnos, fiind folosite şi aparatele de supraveghere video.
În cadrul acţiunii au fost verificate 307 autovehicule şi aplicate 54 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor autovehiculelor din categoriile menţionate la paragraful anterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu