Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 2 iunie 2011

Iată o informaţie de ultimă oră!



ABUZ, INCOMPETANŢĂ, PROSTIE ?



În calitatea mea de candidat oficial am dreptul să primesc orice informaţie legată de campania electorală, de asemenea liste cu delegaţi, proceduri de vot, organizare a sălilor cu cabinele de vot, etc., iată că sunt ignorat în mod oficial!
Nu am primit în calitatea de candidat nici o comunicare oficială în legătură cu alegerile din 4 iunie 2011. Concret oficialii care organizează aceste alegeri ţin detalii sub tăcere sau le aduc la cunoştinţă celor apropiaţi. Având în vedere că am solicitat în data de 16 mai 2011, date cu privire la aceste alegeri, la care responsabilii cu aceste alegeri nu au răspuns am solicitat explicaţii  deoarece fiind candidat la alegerile din 4 iunie nu aveam nici o informaţie oficială. 
În cursul zilei de azi 2 iunie 2011, am  depus un înscris care are legătură directă cu aceste alegeri. Înscrisul în cauză  a fost refuzat să fie înregistrat, la sediul Uniunii Croaţilor din România
În aceste condiţii domnii conducători ai UCR se consideră stat în stat.
Ei nu au de dat socoteală nimănui, nu au nici o răspundere, nu au nici o obligaţie! Ei au doar drepturi şi numai interese pentru ei şi familiile lor?
Noi, toţi ceilalţi suntem doar nişte spectatori. Nu facem parte din comunitate şi nu trebuie să ne intereseze nimic din ceea ce fac domniile voastre pe la Uniune.
Domnilor lideri ai UCR şi delegaţii desemnaţi de dumneavoastră să ştiţi că comunitatea croată vă contestă.
Numai reprezentaţi comunitatea. Aceste alegeri nu reprezintă decât un circ care nu ne reprezintă ca minoritate. Ruşine să vă fie!

Iată documentul:

Prezentul document a fost refuzat la Uniune ca sa fie inregistrat



Crsta Petru
……………………………                                          Expediat la fax Nr.0255 232146
……………………………                                          Expediat la adresa de E-mail:zhrucr@gmail.com
……………………………

Data   2.iunie 2011                      

                           CĂTRE

                                       
                                        UNIUNEA CROAŢILOR DIN ROMÂNIA
                                    
                                         D.PREŞEDINTE PROF.DEP. MIHAI RADAN
                                                     BIROUL EXECUTIV AL U.C.R.
                                             CONSILIUL COORDONATOR AL U.C.R.

Subsemnatul CRSTA PETRU, candidat (candidatura depusă pe 6 mai 2011) pentru funcţia de PREŞEDINTE  LA  UNIUNEA  CROAŢILOR DIN ROMÂNIA CU OCAZIA ALEGERILOR CAR VOR AVEA LOC PE 04 IUNIE 2011 LA CARAŞOVA, prin prezentă vă  readuc  la cunoştinţă că până în data de 2.06.2011  nu aţi dat curs solicitărilor depuse de mine în data de 16 mai 2011

Aveaţi obligaţia legală să-mi aduceţi la cunoştinţă următoarele aspecte care vizează aceste alegeri în sensul că:

- Nu cunosc comisia  de organizare a conferinţei,  numită da Consiliul Coordonator (care este formată de Cine? Câţi? Când?),……care verifică modul de reprezentare şi elaborare a documentelor conferinţei din 4 iunie 2011

- Nu sunt în posesia LISTEI cu toţi delegaţii desemnaţi cu nume şi prenume  şi localitatea pe care o reprezintă pentru alegerile din 4 iunie 2011.

- Nu  am intrat în posesia documentelor conferinţei (ordinea de zi, stagiul pregătirii, etc.).

- Nu am cunoştinţă  despre propunerile pentru modificarea şi completarea statului Uniunii

- Propunerile comisiilor sau a persoanelor, conforme cu obiectivele generale ale Uniunii

- Nu cunosc numărul de invitaţi la care am dreptul să invit.

- Alte aspecte care ţin de alegerile

În aceste condiţii  nu există EGALITATE DE ŞANSE., există o gravă încălcare a Statului Uniunii şi a legislaţiei ce vizează dreptul de a alege şi să fie ales.

Aceste alegeri NU SUNT CORECTE!
                         
                              Cu deosebit respect,
                                                               CRSTA PETRU



Voi publica şi legăturile intre delegaţi, Uniune, liderii Uniunii şi gradele de rudenie, interese între delegaţii desemnaţi etc. Staţi pe aproape, că surprizele nu s-au terminat. 
Iată cum ne-au purtat de grija aceşti lideri în ultimii 20 de ani şi mai vor un mandat de încă 4 ani. Patriotism? Interese? ...surprize, surprize... o să aflaţi în curând şi alte  întrebări care au revoltat liderii croaţilor. Staţi pe aproape, şi nu uitaţi: Poate o să reuşim împreună să fim mai buni
 VA URMA

15 comentarii:

  1. Croatii din Caras-Severin isi aleg conducerea, cu cearta
    Croatii din Caras-Severin isi aleg conducerea, cu cearta

    REŞIŢA - În data de 4 iunie 2011, la Uniunea judeţeană a Croaţilor din România au loc alegeri pentru o nouă conducere. De 20 de ani lider al Uniunii Croaţilor din Caraş-Severin, deputatul Mihai Radan are parte la alegerile din acest an de un contracandidat nu tocmai comod, dar şi de altul calm.

    Este vorba despre Petru Crsta, consilier al prefectului de Caraş-Severin (care a agitat puţin apele printr-un blog pe care a postat tot felul de argumente care, în opinia sa, demonstrează că alegerile vor fi măsluite), şi despre Petru Bogdan, primarul de la Caraşova.

    Mihai Radan susţine că din punctul său de vedere alegerile se vor desfăşura ca la carte, părere cu care Petru Crsta nu este deloc de acord. „Am doi contracandidaţi, dar din punctul meu de vedere lucrurile sunt liniştite. Se pare însă că Petru Crsta, cel care nu a avut până acum nici o funcţie în cadrul Uniunii în afară de a fi consilier juridic, este cel ce are ceva nemulţumiri. I-am recomandat doar un singur lucru, să citească statutul Uniunii, dar pur şi simplu nu vrea“, a spus pentru Jurnal CS deputatul Mihai Radan.

    Pe de altă parte, Petru Crsta ne-a declarat: „Candidatura mea nu este un moft, ci un drept constituţional. Vreau o reformă instituţională la nivelul Uniunii Croaţilor din Caraş-Severin. Din păcate, sunt aproape sigur că alegerile nu sunt corecte şi am să vă spun şi de ce. Am solicitat încă din data de 16 mai 2011 informaţii despre data, locaţia şi ora la care vor avea loc alegerile. Nu am primit nici un răspuns şi am fost nevoit să aflu pe alte căi. Vi se pare normal? Mie nu. Presa ştie, iar eu în calitate de candidat, nu! Şi multe altele…“

    Crsta mai spunea că este singurul care şi-a depus candidatura în scris, în celelalte cazuri fiind vorba despre intenţii manifestate verbal. Cu toate acestea, conform deputatului Radan, contracandidatul său „a trecut de primul filtru fără să obţină nici măcar un vot. Este vorba despre alegeri la nivelul organizaţiei comunale, însă chiar şi aşa i se va permite să candideze şi la Congres“.

    În replică, Crsta spunea că nici nu avea cum să obţină voturi din moment ce nu a fost ceva organizat, şi mai contestă lista delegaţiilor propuşi, acuzându-l pe Radan de nepotism. Ce se va întâmpla la alegeri şi cine va avea câştig de cauză, rămâne de văzut…

    Anca Preda

    RăspundețiȘtergere
  2. Liderii croaţilor din România sunt aleşi prin fals, manipulare, interese de gaşcă?
    Un candidat la preşedinţia Uniunii Croaţilor din România cere amânarea alegerilor!

    2 iunie 2011 - 10.48
    De: MATEI MIRCIOANE
    mmircioane@argument-cs.ro

    Uniunea Croaţilor din România a anuţat alegeri pentru funcţiile de conducere, în data de 4 iunie, la Caraşova. Pentru aceste alegeri, la Conferinţa Naţională a UCR, au fost desemnaţi delegaţi din localităţile cu cetăţeni croaţi, proporţional cu numărul de locuitori.

    Petru Crsta, candidat pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Croaţilor din România, a contestat listele de delegaţi şi modalitatea de alegere a acestora, afirmând că listele au fost întocmite după bunul plac al conducerii actuale, pe criterii de rudenie şi de interese. Petru Crsta mai solicită amânarea alegerilor din 4 iunie, pe motiv că sunt nedemocratice şi netransparente, că servesc unui mic grup care a pus mâna pe putere.

    Astfel, Petru Crsta spune că listele nu au fost făcute publice şi a obţinut pe cale neoficială lista delegaţilor din comuna Caraşova, dar nimeni nu ştie cum au fost aleşi aceşti delegaţi. Crsta mai afirmă că în luna mai, Nicolae Ghera, cel care a fost timp de 20 de ani liderul croaţilor din Caraşova, şi-a instalat în fruntea organizaţiei fiul, pe Slobodan Ghera.

    Petru Crsta scrie pe blogul său: „Ce face el acum (Ghera Slobodan)? Este angajat în funcţia de redactor principal la Hrvatska Grancica (ziarul croaţilor care îi acuză pe toţi opozanţii croaţi), unde îl are drept coleg pe fratele său Ghera Milovan, cu funcţia de director de programe (programe de agresivitate?... de cheltuit bani?) la UCR. Ce este el cu deputatul Radan? Nepot. Cred că ajunge! Cine este vicepreşedintele la croaţi în Caraşova acuma? Rimer. Cine este Rimer? Colaboratorul Uniunii şi al deputatului. Cum? „Birtul/Bar” al acestuia este în spaţiul uniunii. Studii, anchete... alţii să analizeze. Aceste persoane sunt pe lista de delegaţi pentru alegerile din 4 iulie 2011. În aceste condiţii familia Ghera are 3 delegaţi, din care Ghera Nicolae, (tatăl) este candidat la funcţia de Secretar General al Uniunii. Corect!? Voi ce părere aveţi stimaţi croaţi?”

    Candidatul pentru preşedinţia Uniunii, Petru Crsta, mai spune că, pe lângă manipulările actualilor conducători ai croaţilor, în frunte cu deputatul Mihai Radan, aceştia refuză să prezinte în mod oficial felul în care au cheltuit fondurile primite de la bugetul statului. Numai în perioada 2007-2010, UCR a primit peste 6,2 milioane de lei (peste 62 miliarde de lei vechi), iar aceste cheltuieli sunt ţinute secrete, fiind cunoscute numai de Mihai Radan şi câţiva dintre apropiaţii lui.

    În consecinţă, Petru Crsta propune amânarea alegerilor din 4 mai a.c., schimbarea regulamentului alegerilor, precum şi aplicarea principiului transparenţei la alegeri.

    Din cauza tensiunilor apărute în perspectiva alegerilor, în mai multe rânduri, cetăţenii din Caraşova s-au luat la ghionturi şi îmbrânceli, acuzându-se reciproc de fals, manipulare, furt şi nepotism.

    RăspundețiȘtergere
  3. STRZNJA VEST!
    Sutra se zeni Radan za Sărbuleasu, kat bude de mu ju poteglil Crsta , jo ostatlo da se obese obadva. Rome end Julia ili Adolf end Eva cvece placeam Ja. Da im boze tu srecu!
    Muziku da plati Komanda . Lazuika -Varmedas ce i on je ţelival ştolu tamo
    Gospodine sat je rost de se zaradii ili vencanje ili ukop Oni koji ga lizete metenetese u ,, şir indian” i cekaite na redu de vidite sto la da bude. Ako je sve Ok.Sigurno late de idete isto u ,,şir indian na strugu” i da bleite !Haimo ziveli!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uniunea Croaţilor din România angajează experţi contabili şi avocaţi de penal
    E vorba de ceva arestării? Gurile rele spun că se aşteptă prima data să treacă popa cu multă tămâie şi apă sfinţită să le ierte păcatele că de belea o vor da , dar deputatu se spală ca Pilat pe mâini dacă proşti de consilierii au semnat să fie sănătoşi . El doar a pus în practică hotărârile lor. Cine-i prost î-la care cere sau ce-i care au aprobat Rămâne de văzut le scapă popa sau avocaţii Aşteptăm

    RăspundețiȘtergere
  5. Krsto sam ciul ce si stari svat.
    koj la da popeva
    la pop avei mladi ili ovei stari
    jdeve cekam da subota dode ta na na, na de subota dode , bice veselje lidivo ah şto ne bi moglo ili bilo

    RăspundețiȘtergere
  6. S-au mirosit lucruri necurate şi vor avea loc nişte descinderi spectaculoase la Caraşova. Oameni l-u Radan sunt cam speriaţi de ce oare? E ceva la organizaţia croaţilor sau la alte persoane?
    Ce-i de la Uniune î-l înjură în draci pe acest Cîrsta, cu acest bolg
    O-pa, o-pa

    RăspundețiȘtergere
  7. Pariez că vor urma arestări
    Prima va fi probabil contabila Bogdan, apoi Ghera, Bogdan , Iancov, etc. şi ultimul mare geniu al croaţilor Einsteinul, Dumnezeul cu imunitate Radan
    La câţi bani sau cheltuit au de unde să plătească

    RăspundețiȘtergere
  8. Lista ruşinii – Mihai Radan, hrvatska, reprezentantul croaţilor, bazinul caraşovenesc ! Dumnezeu să NU îi ierte !!!
    http://sfinx777.wordpress.com/2010/06/16/lista-rusinii-groparii-romanie

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai cum vrei sa iti primeasca oamenii aia documentul ala daca alegerile sunt pe 4 iunie ,cand acolo e scris 6 iunie ,mare pampalau mai esti nu degeaba nu te baga nimeni in seama si rad de tine:)))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu sunt apărătorul nici unei părţi. Am verificat pe situl UCR-lui nu am găsit acele formulare de publicare a banilor publici
    Am verificat pe situl altor minorităţi naţionale şi sunt publicate cheltuielile se impun nişte controale riguroase din partea instituţiilor statului.
    Surprinzător este acest bolg cu un număr impresionant de vizite şi afişări .Un blog peronal de peste 5.000 de afişări şi peste 1000 de vizitatori pe luna e mult. Restul sunt discuţii

    RăspundețiȘtergere
  11. Pariez ca 100% , că Radan câştigă mâine, şi e chef mare şi Crsta o i-a în goarnă. Pune cineva pariu cu mine?
    Dar pariez ca 100% vor fi arestări la aceşti croaţi
    Publicaţi şi vă dau E-mailu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tema de casă

    Secretariatul General al Guvernului-Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în calitate de autoritate finanţatoare care acţionează la nivel central, atribuie contracte de finanţare în vederea organizării şi desfăşurării unor programe şi proiecte interetnice şi de combatere a intoleranţei, în anul 2011. Fondurile din care se finanţează programele şi proiectele interetnice şi de combatere a intoleranţei sunt prevăzute în anexa nr.2 la H.G. nr.56/2011 pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit. a) şi b) din anexa nr.3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2011 nr. 286/2010.
    Domule Radan aveţi temă .Să văd dacă reuşiţi să-i ciupiţi si DRI-ul . Sunteţi un profesionist în manipularea banilor Succes!
    ,

    RăspundețiȘtergere
  13. Asta .da
    Vă asigur că Radan nu-l iartă nici pe Boc, când e vorba de bani ce mai Crîsta

    RăspundețiȘtergere
  14. Desigur contabila Bogdan (MIKLJONJA) este in spatele multor operatiuni de spalare a baniilor la uniunea croatiilor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Corect.Aceasta Bogdan stie tot.

    RăspundețiȘtergere