Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 5 aprilie 2025

Zeci de companii, sute de oferte, mii de studenți și absolvenți la cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Carierei de la UPT

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Carierei, eveniment organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) de la Universitatea Politehnica Timișoara în 2-3 aprilie 2025 la Cantina UPT, a reunit 41 de companii și 5 instituții, care au prezentat sute de oferte de practică și de angajare, iar miile de vizitatori, studenți și absolvenți, au avut oportunitatea de a pune întrebări și de a descoperi detalii esențiale despre nivelul tehnologic și despre viața profesională în cadrul organizațiilor.

În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat faptul că, în condițiile unei piețe a muncii mai puțin ofertante ca în anii trecuți, instituția pe care o conduce a lansat o serie de proiecte de practică pentru studenți, a strâns și mai mult relațiile cu companiile, și-a adaptat programele de studii la cerințele acestora, a lansat masterate în tehnologii de avangardă, e printre puținele universități care sprijină, controlat, Inteligența Artificială în educație, amintind și faptul că UPT a dat până acum 100 de generații de absolvenți, iar așteptările angajatorilor legate de aceștia sunt mari.

După cum preciza și Loredana Stanciu, director al CCOC, cuvântul-cheie al întregului eveniment a fost „oportunități”, atât din punctul de vedere al studenților și absolvenților, care au avut ocazia de a profita de acestea la standurile expozanților, cât și din cel al companiilor sau al universității, care au avut ocazia de a vedea și care sunt așteptările tinerilor referitoare la viitoarea carieră.

Tot în cadrul deschiderii, au luat cuvântul Simona Belea, din partea Continental, care a amintit exemplul de colaborare reușită cu Universitatea Politehnica Timișoara, a vorbit despre miile de studenți susținuți de companie, majoritatea fiind în prezenți angajați, dar și despre competențele cautate în ziua de azi de angajatori, Laura Vlădulescu, din partea Forvia Hella, care a prezentat evoluția tehnologică dezvoltată accelerat în ultimii ani, încurajându-i pe studenți să fie curioși și creativi, Florin Ciocan, din partea Nokia, care a lăudat Politehnica pentru modul în care a știut să se adapteze la cerințele pieței muncii, subliniind și importanța aportului pe care companiile trebuie să-l aibă în susținerea educației. Un moment inedit a fost prezența, din partea companiei Aquatim, a Roxanei Alexandru, absolventă a UPT, promoția 2024, cu diplomă Magna Cum Laude (10 pe linie în toți anii de studiu și media 10 la examenul de licență), care a vorbit despre rolul tehnologiei în companii cum este cea de apă-canal din județul Timiș, unde procese întregi sunt automatizate și operate de la distanță.

Ediția din această primăvară s-a încheiat cu o tombolă specială, unde, cu sprijinul partenerilor, participanții au câștigat bilete de acces la festivalurile Untold, Flight, Electric Castle și Codru.

Privind retrospectiv, se poate spune că Zilele Carierei XXVI a fost mai mult decât un târg de joburi. A fost un spațiu de conectare între mediul academic și cel profesional, oferind tinerilor o imagine realistă asupra oportunităților de carieră.

               Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

             Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu