Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 14 aprilie 2025

Deschiderea cărților funciare în comuna Sacu - un pas important în finalizarea cadastrului general

Proprietarii imobilelor din comuna Sacu, județul Caraș- Severin, vor primi, în perioada următoare, noile cărți funciare. Documentele sunt eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF), susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene și din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În cadrul evenimentului organizat miercuri, 09.04.2025, în comuna Sacu, directorul OCPI Caraș-Severin a predat cărțile funciare primarului localității și cetățenilor prezenți, marcând astfel, în mod simbolic, finalizarea acestei etape a procesului de înregistrare sistematică.
La întâlnire au participat și oficialități locale și județene, printre care prefectul județului Caraș- Severin, alături de reprezentanți ai autorităților locale și cetățeni ai comunei.
În comuna Sacu, înregistrarea sistematică a proprietăților a început în anul 2021 și a vizat o suprafață totală de 6.081 de hectare. .
Astfel, pentru 3.937 de imobile, cu suprafața de 4.868,9366 de hectare, înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a fost finanțată din fonduri europene.
Prin Contractului finanțat inițial prin Programul Operațional Regional (POR) și finalizat prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (POCIDIF), au fost contractate lucrări pentru 4.864 hectare. În urma acestora, s-a recepționat o suprafață ușor mai mare, de 4.868,9366 hectare, ceea ce reflectă o eficiență sporită
în derularea lucrărilor. Pentru această suprafață au fost deschise 3.937 de cărți funciare, în mod gratuit.
De asemenea, cadastrarea o unei suprafeațeă de 1.075,75 hectare a fost cadastrată prin sectoare cadastrale, finanțatăte din veniturile proprii ale ANCPI, prin PNCCF, fiind deschise 921 de cărți funciare, în mod gratuit pentru cetățeni .
Diferența rămasă, de aproximativ 149 de hectare, urmează ava fi cadastrată într-o etapăa viitoare, astfel încât întreaga suprafață a UAT Sacu să fie inclusă înscrisă în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
În prezent, din totalul de 77 UAT-uri din județul Caraș- Severin, au fostsunt cadastrate 9 UAT-uri: Măureni, Berzovia, Vermeș, Răcășdia, Berliște, Vărădia, Marga, Mehadia, Sacu. În restul UAT-urilor se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivelul întregii localități, cât și pe sectoare cadastrale.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare, din 660 de UAT-uri din zonele rurale ale României, iar valoarea totală a Proiectului este 312.891.155 de euro.
Proiectul major a fost finanțat, până în decembrie 2023, prin Programul Operațional Regional și a fost etapizat. Faza II a Proiectului este finanțată, în prezent, prin Programul Creștere 

Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare, din 660 de UAT-uri din zonele rurale ale României, iar valoarea totală a Proiectului este 312.891.155 de euro.
Proiectul major a fost finanțat, până în decembrie 2023, prin Programul Operațional Regional și a fost etapizat. Faza II a Proiectului este finanțată, în prezent, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu