Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 14 aprilie 2025

Peste 1000 de elevi, la Târgul Educației Duale de la Universitatea Politehnica Timișoara


 Peste 1000 de elevi au venit vineri, 11 aprilie 2025, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, unde s-a desfășurat Târgul Educației Duale „Învățământ dual pentru profesioniștii de mâine”, organizat de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual VEST, prin liderul de proiect Universitatea Politehnica Timișoara, și Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, format din autoritățile publice locale, operatori economici, unități de învățământ. A fost o oportunitate unică pentru elevi de a descoperi avantajele învățământului dual și perspectivele de carieră oferite de acesta.
La Târgul educației duale au participat companii de renume - Continental, Hamilton, Smithfield Romania, AHK România - Camera de Comerț Româno-Germană, Draxlmaier, Coca-Cola, Valeo, Centum, Momax și Aquatim - care au prezentat ofertele educaționale la standuri dedicate, alături de liceele cu care au dezvoltat parteneriate: Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timișoara, Liceul Tehnologic „Electrotimiș” Timișoara, Liceul Tehnologic de Vest Timișoara, Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara, Liceul Tehnologic Azur Timișoara.
În deschiderea evenimentului, secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării Gigel Paraschiv, a intervenit online, exprimându-și satisfacția pentru modul în care instituțiile și unitățile de învățământ ai înțeles importanța învățământului dual, dovadă fiind faptul că, dacă în actualul an de învățământ au existat 5 universități care oferă 18 programe de studii în sistem dual, din toamnă va crește atât numărul instituțiilor, cât și oferta de programe. De asemenea, secretarul de stat din MEC a subliniat rolul practicii în formarea de abilități și competențe cerute pe piața muncii, exprimându-și și convingerea că proiectul Consorțiului Regional pentru Învățământul Dual Vest Timișoara, coordonat de UPT, va fi finalizat cu succes.
Tot în deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a reamintit faptul că Timișoara a fost și a rămas un oraș al tehnologiei, acesta fiind și motivul pentru care prima instituție de învățământ superior a fost Politehnica. Și chiar dacă formează ingineri pentru companii nu doar din Timișoara ci și la nivel regional, național și chiar internațional, în industrie e nevoie și de specialiști la nivel de liceu, de operatori de producție, pentru care învățământul dual este cea mai potrivită alegere. Ulterior studiile pot fi completate, iar UPT a fost prima universitate care a lansat un program de licență în sistem dual, iar în prezent a făcut toate demersurile pentru demararea unui masterat interdisciplinar în sistem dual.
Viceprimarul Ruben Lațcău a subliniat faptul că Timișoara s-a dezvoltat industrial, dar și tehnologic, cu o componentă puternică de cercetare-inovare, fiind în prezent într-un proces de transformare, de digitalizare, automatizare, în care inteligența artificială e tot mai prezentă, dar e nevoie și de operatori și este necesar să ne asigurăm că ne putem adapta astfel încât să răspundem nevoilor viitorului.
Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Timiș, a amintit importanța colaborării între autoritățile publice, instituții, licee și companii în susținerea rutei de învățământ dual, subliniind și importanța promovării învățământului profesional și tehnic în rândul elevilor și al părinților.
Liceele prezente la Târgul Educației Duale au menționat creșterea numărului de elevi înscriși în acest sistem din 2012, anul în care a fost înființată prima clasă în sistem dual din județul Timiș, cu 17 elevi.
Evenimentul face parte din proiectul „Rută integrată completă pentru învățământul dual în regiunea de Vest prin dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional pentru Învățământul Dual Vest Timișoara”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lider de proiect Universitatea Politehnica Timișoara, parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, U.A.T. Municipiul Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Hands Across România, șapte licee timișorene, 16 firme și trei asociații ale mediului de afaceri.
Obiectivul proiectului este ca prin Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual VEST Timișoara să contribuie la dezvoltarea învățământului dual, cu rute complete, pentru calificări cerute pe piața muncii și centru de expertiză pentru implementarea reformelor naționale din domeniul educației și formării profesionale prin învățământul dual.



Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.


Departament Comunicare si Imagine
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu