Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 2 aprilie 2025

Acţiuni de verificare al ITM Caraș - Severin în industria extractivă

 

În intervalul 3 martie – 19 septembrie 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin derulează prin inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate și sănătate în muncă, acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă.
Grupul ţintă al acestor verificări îl constituie toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt) care efectuează activităţi la locurile de muncă din industria extractivă diviziunileCAEN 05,07,08.
În vederea reducerii riscurilor de accidentare sau de îmbolnăvire profesională, inspectorii de muncă verifică:
- modalitatea de aplicare a planului propriu de prevenire și protecție asumat de angajator, respectiv modul de realizare a măsurilor tehnice, organizatorice și de altă natură înscrise în acest plan;
- să nu fie depășite valorile minime de expunere la zgomot în spațiile în care este prezent existența acestui factor de risc, și, în același timp, interacționează în mod direct cu lucrătorii în legătură cu condițiile de muncă.
Menționăm că, din cauza mediului specific în care își defășoară activitatea lucrătorii din industria extractivă, cele mai semnificative riscuri întâlnite în aceste locuri de muncă sunt:
- riscuri de explozie a amestecurilor de gaze care se formează în timpul exploatării miniere în subteran;
- riscuri legate de echipamentele de muncă utilizate fără protecții care să prevină pătrunderea personalului în aria lor de acțiune;
- incendii provocate de blocarea funcționării benzilor transportoare și a altor utilaje de transport al substanțelor minerale utile, cât și subdimensionarea cablurilor de alimentare cu energie electrică a acestor utilaje;
- riscuri legate de activitatea de transport la/de la locurile de muncă (ex. căi de acces și de circulație neconforme, mijloace de transport neadecvate, etc.);
- riscuri legate de nerespectarea monografiei de lucru la locurile de muncă din cariere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu