Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 4 aprilie 2025

Mesajul premierului Marcel Ciolacu prilejuit de Ziua NATO in Romania

Cea mai puternică alianță politico-militară din lume împlinește astăzi 76 de ani de la semnarea tratatului de înființare. De 21 de ani, România este parte a acestui important sistem transatlantic de apărare și securitate colectivă. Statutul țării noastre de membru al Alianței Nord-Atlantice reprezintă cea mai puternică garanție de securitate, mai ales în contextul agresiunii ruse din Ucraina. Cetățenii României, a căror voință copleșitoare a stat la baza aderării, se află astăzi sub protecția de securitate a NATO.

România a demonstrat că este un aliat puternic și de încredere, atașat principiilor și valorilor euroatlantice și un important furnizor de securitate la nivel regional. Țara noastră și-a consolidat constant profilul în cadrul Organizației, prin participare activă și consistentă la misiunile aliate și rolul distinct în conturarea politicilor și deciziilor NATO, inclusiv în măsurile de consolidare a posturii de descurajare. Profesionalismul și sacrificiile militarilor români în teatrele de operații, pentru care le purtăm recunoștință, sunt respectate, deopotrivă, de partenerii internaționali și de cetățenii români.

O recunoaștere a poziției și meritelor țării noastre în cadrul Alianței o reprezintă și găzduirea sistemului de apărare antirachetă balistică Aegis Ashore, la Deveselu, cu scop defensiv, de apărare a populației, teritoriului și forțelor Europei împotriva posibilelor amenințări cu rachete balistice din afara zonei euro-atlantice.

NATO este drumul securității pe care România îl continuă cu fermitate.

În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a realiza țintele de capabilități, inclusiv prin angrenarea dinamică a industriei naționale de apărare.

Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest parcurs de succes: militarilor noștri, diplomaților, partenerilor și tuturor cetățenilor care cred în valorile euro-atlantice!
România va continua să aibă o contribuție semnificativă la apărarea colectivă a spațiului euroatlantic, la îmbunătățirea capabilităților NATO și la implementarea deciziilor aliate în conformitate cu direcțiile prevăzute de noul Concept Strategic.

La mulți ani României în NATO!

La mulți ani Alianței Nord-Atlantice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu