Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 8 aprilie 2025

HUB 5.0, lansat de Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT

Cu ocazia Zilelor MPT, Facultatea de Manegement în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Societatea ErgoWork, a lansat oficial HUB 5.0, un centru colaborativ axat pe cercetare și inovație în domeniul Industriei și Societății 5.0. Lansarea a inclus o prezentare susținută de Zuzana Dutkova, reprezentanta Direcției Generale pentru Inovare și Tehnologie a Comisiei Europene, care a vorbit despre abordarea europeană privind Industria 5.0 și rețeaua emergentă de HUB-uri dedicate acestui concept.
Industria 5.0 vine ca o completare a paradigmei 4.0, cu accent pe digitalizare, automatizare și robotizare, dar pune omul în centrul proceselor economice, susținând totodată sustenabilitatea ecologică, reziliența socială și responsabilitatea tehnologică.
În prezent, din rețeaua Community of Practice 5.0 – organism consultativ inițiat de Comisia Europeană – fac parte din România: ADR Vest, Societatea ErgoWork, Universitatea Politehnica Timișoara, iar Universitatea de Vest este în curs de aplicare.
La nivel local, inițiativa este susținută și de Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, alături de partenerii fondatori.
Printre temele de interes strategic ale HUB 5.0 Timișoara se numără:
• Viitorul locurilor de muncă în relație cu tehnologia și inteligența artificială;
• Impactul unui posibil venit universal de bază;
• Rolul IMM-urilor și formarea unor lideri europeni competitivi la nivel global.
Zilele MPT au inclus și o serie de alte evenimente, printre care „Escape Game 2025 – Acceptă provocarea MPT!”, o competiție adresată elevilor de liceu, un panel Alumni MPT, „DigiFunCollab - Developing Digital-Self-learning Courses în Social Entrepreneurship for the future of Collaboration between University and Community”, o oportunitate pentru discuții intense despre viitorul educației, un Atelierul CCIM - „Round table for sustainability” susținut de prof.univ.dr.ing. Larisa Ivascu, prorector al UPT, o serie de 3 workshop-uri sub titulatura „Green MPT”, dar și o petrecere organizată de liga studenților din facultate.



Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu