Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 aprilie 2025

E³UDRES² Science Pub Quiz la UPT, parte din competiția internațională ICEC 2025

Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara, membră activă a alianței europene E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, a organizat evenimentul Science Pub Quiz: Theoretical Building Physics Challenge, în parteneriat cu IACES LC Timișoara – International Association of Civil Engineering Students – Local Committee of Timișoara.

Evenimentul a reprezentat una dintre activitățile locale desfășurate sub

umbrela E³UDRES², cu accent pe implicarea studenților în procese educaționale inovatoare, interdisciplinare și internaționale. Totodată, acesta a fost integrat în etapa națională a ICEC – International Civil Engineering Competition 2025, o competiție dedicată studenților din domeniul Ingineriei Civile.

Cu un format dinamic de tip „pub quiz”, Theoretical Building Physics Challenge a oferit participanților oportunitatea de a-și testa și aprofunda cunoștințele în fizica construcțiilor, prin întrebări teoretice și exerciții aplicate.

Deschiderea a fost marcată de prezentarea susținută de prof.dr.ing. Daniel Dan, cadru didactic la Facultatea de Construcții a UPT, care a introdus conceptele-cheie din disciplina Building Physics, în contextul tendințelor europene: economia circulară, eficiența energetică și sustenabilitatea clădirilor. Au fost explicate direcțiile de dezvoltare în jurul noțiunilor Passive House, Nearly Zero Energy Building (nZEB) și Net Zero Energy Building – concepte care modelează viitorul construcțiilor în Europa.

Participanții, studenți ai Facultății de Construcții de la Universitatea Politehnica Timișoara, organizați în cinci echipe, au avut de rezolvat un set de întrebări complexe, cu scopul de a-și demonstra nu doar nivelul de cunoștințe, ci și gândirea critică și aplicativă.

Echipa câștigătoare va reprezenta UPT la faza finală a competiției ICEC, ce va avea loc în luna iulie 2025, la Karlsruhe, Germania.

Universitatea Politehnica Timișoara are experiență în organizarea unor astfel de competiții, aici fiind organizate, în 2022 și 2024, chiar finalele internaționale ale competiției studențești ICEC – International Civil Engineering Competition.

Evenimentul este un exemplu de bună practică în cadrul E³UDRES², demonstrând cum colaborările internaționale și inițiativele educaționale inovatoare pot sprijini formarea unei noi generații de ingineri – pregătiți să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunilor inteligente din Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu