Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 3 aprilie 2025

Căi de acțiuneîmpotriva conținutului ilegal online. Rolul autorităților relevante





Autoritățile relevante, respectiv instituțiile sau autoritățile publice ce dețin atribuții cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate, au competențade a se pronunța cu privire la conținutul ilegal existent în mediul online și, atunci când consideră necesar, pot emite ordine (acte administrative) de a acționa împotrivaacestuia conform art. 7-8 din Legea nr. 50/2024.
Autoritatea care emite ordinul transmite o copie către ANCOM în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii ultimei informații din partea furnizorului de servicii intermediare vizat de ordin, împreună cu orice informație primită de la acesta din urmă cu privire la modul în care s-a dat curs ordinului respectiv.Această sarcină rezultă și din art. 9 alin. (3) din Regulamentul privind serviciile digitale.
Contrar unor informații vehiculate în spațiul public, în calitatea sa de coordonator al serviciilor digitale în România, ANCOM nu poate prelua atribuții ale altor autoritățirelevante și nu are competențe pentru verificarea ordinelor emise de acestea. ANCOM nu constituie un filtru de verificare în ceea ce privește acțiunile altei instituții publice, atât Legea nr. 50/2024privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2022/2.065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale), precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 365/2002 privind comerțul electronic, cât și Regulamentul privind serviciile digitale neconferind astfel de atribuții în sarcinacoordonatorului serviciilor digitale din România. De asemenea, ANCOM nu are drept rol verificarea și eliminarea opiniilor exprimate în mediul online.
ANCOMcolaborează îndeaproape cu toate autoritățile relevante încă de la dobândireacalității de coordonator al serviciilor digitale, punându-le acestora la dispoziție toate informațiile necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor pe care le au și în mediul online.În calitate decoordonator al serviciilor digitale, ANCOM nu se pronunță cu privire la calificarea conținutului ilegal ce este în sfera de activitate a autorităților relevante și nu este organism de apel împotriva deciziilor furnizorilor de servicii intermediare în legătură cu conținutul ilegal.
În contextul normelor specifice pentru supravegherea pieței - Regulamentul (UE) 2019/1020 - ANCOM este autoritate relevantă în ceea ce privește punerea pe piață a echipamentelor radio și compatibilitatea electromagnetică. Doar în acest ultim caz, ANCOM se poate pronunța cu privire la un conținut ilegal.
ANCOM sprijină libertatea de exprimare și corecta informare a opiniei publice și se manifestă ca un partener corect de dialog cu toate părțile interesate, cu respectarea prerogativelor conferite de legislatia în vigoare. ANCOM, în calitate de coordonator al serviciilor digitale, face apel la toate autoritățile relevante să depună eforturi susținute în exercitarea propriilor atribuții cu responsabilitate și asumare.
Ce este conținut ilegal
Conform Regulamentului privind serviciile digitale, „conținut ilegal” înseamnă orice informație care, în sine sau prin raportare la o activitate, inclusiv vânzarea de produse sau furnizarea de servicii, nu este conformă cu dreptul Uniunii sau cu dreptul oricărui stat membru care este conform cu dreptul Uniunii, indiferent de obiectul sau natura exactă a dreptului respectiv. Așadar, un conținut este ilegal atunci când încalcă una dintre legile în vigoare din România sau din alt stat membru UE.Exemple în acest sens sunt incitarea rasistă și xenofobă la violență și ură, abuzuri asupra copiilor, conținut terorist, încălcări ale drepturilor de autor, produse periculoase și ilegale, etc.
Alte căi de acționare împotrivaconținutului ilegal
Pentru eliminarea conținutului ilegal, Regulamentul privind serviciile digitale prevede, pe lângă emiterea ordinelor de către autoritățile relevante, și alte căi de acțiune:
• Notificarea adresată furnizorului de servicii de găzduire de către orice persoană fizică sau entitate
Oricepersoană fizică sau entitate poate semnala furnizorilor de servicii de găzduire(inclusiv de platforme online) existența anumitor informații pe care le consideră conținut ilegal, în cadrul serviciilor oferite de aceștia, iar furnizorii au obligația de a institui mecanisme prin care să preia aceste sesizări. Mecanismele respective trebuie să fie ușor de accesat și de utilizat și să permită transmiterea notificărilor exclusiv prin mijloace electronice.
Pentru a putea fi procesată, notificareatrebuie să includă: o explicație suficient de justificată a motivelor pentru care notificatorul susține că informațiile în cauză constituie conținut ilegal, o indicație a localizării electronice exacte a informațiilor respective (de exemplu URL-ul sau, dacă este necesar, informații suplimentare care să permită identificarea conținutului ilegal, adaptate în funcție de tipul de conținut și de tipul specific de serviciu de găzduire), numele și adresa de e-mail a destinatarului care face notificarea, cu anumite excepții, precum și o declarație care să confirme că persoana care transmite notificarea are cu bună-credință convingerea că informațiile și susținerile cuprinse în notificare sunt exacte și complete.
• Informarea platformeloronline de către notificatorii de încredere
Notificator de încrederepoate fi orice entitate care demonstrează că are cunoștințe de specialitate și competențe specifice în detectarea, identificarea și notificarea conținutului ilegal, este independent de orice furnizori de platforme online și își desfășoară activitățile de așa manieră încât să transmită notificări cu diligență, acuratețe și obiectivitate. ANCOM acordă statutul de notificator de încredere la cerere, conform unei proceduri, oricărei entități, dacă îndeplinește cumulativ aceste condiții. În România, în prezent, au fost desemnați doi notificatori de încredere: Organizația Salvați copiii și Institutul Ellie Wiesel.
Conform Regulamentului privind serviciile digitale, furnizorii de platforme online care nu sunt microîntreprinderi și întreprinderi micitrebuie să ia măsurile tehnice și organizatorice necesare pentru a se asigura că notificările transmise de notificatorii de încredere cu privire la conținutul ilegal sunt tratate cu prioritate.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicații electronice, servicii poștale și servicii digitale în contextul tranziției la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de administrare și reglementare aflate la dispoziția Autorității. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, infocentru.ancom.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu