Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 4 aprilie 2025

ANCOM lanseaza in consultare publica proiectul de decizie privind conditiile de intocmire si auditare a situatiilor financiare separate de catre Compania Nationala Posta Romana

ANCOM a lansat in consultare publica un proiect de decizie care stabileste in sarcina CNPR, ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale, cerintele privind continutul metodologiei de dezvoltare a sistemului de evidenta contabila separata. Proiectul detaliaza, totodata, obligatiile privind dezvoltarea sistemului de evidenta interna a costurilor si elaborarea situatiilor financiare separate, precum si conditiile de auditare de catre un auditor independent impuse CNPR.

Aceasta reglementare vine ca urmare a desemnarii CNPR ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pentru o perioada de 5 ani, respectiv 1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2029. Potrivit deciziei de desemnare, CNPR are obligatia sa implementeze si sa dezvolte un sistem de evidenta interna a costurilor suficient de detaliat pentru a identifica costul furnizarii individuale a serviciilor postale incluse in sfera serviciului universal si sa realizeze evidentierea distincta a activitatilor din sfera serviciului universal de cele neincluse in sfera serviciului universal.

Metodologia de dezvoltare a sistemului de evidenta contabila separata

Aceasta metodologie descrie metodele, principiile, ipotezele si sursele de date folosite pentru elaborarea situatiilor financiare separate.

In cuprinsul metodologiei vor fi prezentate serviciile incluse in fiecare dintre cele trei segmente de afaceri, respectiv servicii din sfera serviciului universal, alte servicii postale, alte servicii non-postale. Vor fi, de asemenea, descrise principiile si politicile contabile generale, precum si principiile de evidentiere in contul de profit si pierdere a veniturilor si cheltuielilor, dar si a activelor, respectiv datoriilor in bilant. Totodata, avand in vedere prevederile privind costul net aferent furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal cuprinse in Decizia ANCOM nr. 810/2024, metodologia va trebui sa cuprinda inclusiv descrierea detaliata a metodelor de alocare a costurilor si veniturilor pe centre de cost.

Situatiile financiare separate

Pe baza metodologiei, CNPR va intocmi anual situatiile financiare separate care vor cuprinde: situatia capitalului mediu angajat pe segmente de afaceri, veniturile si cheltuielile individuale si profitul inregistrat de serviciile postale incluse in sfera serviciului universal, contul de profit si pierdere pe segmente de afaceri, respectiv pe centre de cost, precum si reconcilierea acestor situatii financiare cu situatiile anuale statutare.

Valoarea costului mediu ponderat al capitalului aferenta serviciilor din sfera serviciului universal va fi stabilita de ANCOM pe baza unui model CAPM (Capital Asset Pricing Model).

Situatiile financiare separate vor fi auditate de un auditor independent, iar raportul de audit va fi transmis ANCOM impreuna cu situatiile financiare separate.

Procesul de consultare publica

Proiectul deciziei privind conditiile de intocmire si auditare a situatiilor financiare separate de catre Compania Nationala „Posta Romana” – S.A. poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 05.05.2025, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu