Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 aprilie 2025

Prevenirea incendiilor la unităţi de comerţ




Măsurile generale de prevenire a incendiilor în spaţiile pentru comerț vizează:

 controlul și supravegherea pentru prevenirea incendiilor, pe durata şi după terminarea activităţilor;
 stabilirea de măsuri tehnico-organizatorice pentru reducerea riscului de incendiu;
 menţinerea condiţiilor realizate prin proiect pentru evacuarea în siguranţă a utilizatorilor şi a echipelor de intervenţie în caz de incendiu;
 întreţinerea în stare de funcționare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
În cadrul spaţiilor pentru comerţ trebuie să fie asigurate marcarea şi semnalizarea:
• căilor de acces, evacuare şi intervenţie;
• locurilor pentru fumat, în condiţiile legii;
• mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
 Căi de evacuare
Pe întregul traseu de evacuare din spaţiile pentru comerț, se interzic următoarele:
 montarea de oglinzi, perdele, praguri sau alte elemente care pot crea confuzie în perceperea traseului de evacuare;
 amplasarea de dozatoare pentru sucuri/cafea, amenajarea de boxe sau depozitarea de materiale pe holuri, în casele scărilor sau sub rampele scărilor;
 amenajarea de locuri de muncă sau activităţi pe căile de evacuare, inclusiv cele temporare, precum expoziţii/prezentări de produse promoţionale, care reduc gabaritul acestora şi care nu sunt prevăzute în proiect;
 amplasarea de decoraţiuni realizate din materiale combustibile.
Căile de evacuare din spaţiile comerciale nu trebuie să conducă spre spaţii din care evacuarea nu poate continua.
Se interzice blocarea în poziţie deschisă a uşilor de pe casa scării și coridoare, prevăzute cu dispozitive de autoînchidere, menite să împiedice pătrunderea fumului și gazelor fierbinți pe căile de evacuare.
Pe timpul desfăşurării activităţii în spaţiile pentru comerţ se interzice încuierea uşilor de pe traseele de evacuare a utilizatorilor.
Se interzice mascarea indicatoarelor şi a panourilor de marcare a căilor de evacuare, a corpurilor de iluminat de siguranţă pentru evacuare, a butoanelor de semnalizare, a detectoarelor, a capetelor sprinkler și a stingătoarelor de incendiu cu decoraţiuni, postere, afişe, bannere publicitare, precum și prin depozitarea unor materiale diverse.
 Iluminat de siguranță
Executarea compartimentărilor interioare temporare în cadrul spaţiilor pentru comerţ nu trebuie să afecteze iluminatul de siguranţă. În situaţia efecutării unor astfel de compartimentări, este obligatorie amplasarea suplimentară de corpuri de iluminat pentru asigurarea iluminatului de siguranță.
 Sobe, coș de fum
Produsele şi materialele combustibile trebuie amplasate la o distanţă sigură față de sursele de căldură sau protejate corespunzător pentru a preveni aprinderea lor.
Este interzisă utilizarea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, improvizate, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului cu lichide inflamabile.
Verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii.
 Deşeuri
Deşeurile se îndepărtează prin metode şi mijloace adecvate, obligatoriu la terminarea programului de lucru, şi se depun în locuri special destinate depozitării sau distrugerii lor.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu