controlul și supravegherea pentru prevenirea incendiilor, pe durata şi după terminarea activităţilor;
stabilirea de măsuri tehnico-organizatorice pentru reducerea riscului de incendiu;
menţinerea condiţiilor realizate prin proiect pentru evacuarea în siguranţă a utilizatorilor şi a echipelor de intervenţie în caz de incendiu;
întreţinerea în stare de funcționare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
În cadrul spaţiilor pentru comerţ trebuie să fie asigurate marcarea şi semnalizarea:
• căilor de acces, evacuare şi intervenţie;
• locurilor pentru fumat, în condiţiile legii;
• mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.
Căi de evacuare
Pe întregul traseu de evacuare din spaţiile pentru comerț, se interzic următoarele:
montarea de oglinzi, perdele, praguri sau alte elemente care pot crea confuzie în perceperea traseului de evacuare;
amplasarea de dozatoare pentru sucuri/cafea, amenajarea de boxe sau depozitarea de materiale pe holuri, în casele scărilor sau sub rampele scărilor;
amenajarea de locuri de muncă sau activităţi pe căile de evacuare, inclusiv cele temporare, precum expoziţii/prezentări de produse promoţionale, care reduc gabaritul acestora şi care nu sunt prevăzute în proiect;
amplasarea de decoraţiuni realizate din materiale combustibile.
Căile de evacuare din spaţiile comerciale nu trebuie să conducă spre spaţii din care evacuarea nu poate continua.
Se interzice blocarea în poziţie deschisă a uşilor de pe casa scării și coridoare, prevăzute cu dispozitive de autoînchidere, menite să împiedice pătrunderea fumului și gazelor fierbinți pe căile de evacuare.
Pe timpul desfăşurării activităţii în spaţiile pentru comerţ se interzice încuierea uşilor de pe traseele de evacuare a utilizatorilor.
Se interzice mascarea indicatoarelor şi a panourilor de marcare a căilor de evacuare, a corpurilor de iluminat de siguranţă pentru evacuare, a butoanelor de semnalizare, a detectoarelor, a capetelor sprinkler și a stingătoarelor de incendiu cu decoraţiuni, postere, afişe, bannere publicitare, precum și prin depozitarea unor materiale diverse.
Iluminat de siguranță
Executarea compartimentărilor interioare temporare în cadrul spaţiilor pentru comerţ nu trebuie să afecteze iluminatul de siguranţă. În situaţia efecutării unor astfel de compartimentări, este obligatorie amplasarea suplimentară de corpuri de iluminat pentru asigurarea iluminatului de siguranță.
Sobe, coș de fum
Produsele şi materialele combustibile trebuie amplasate la o distanţă sigură față de sursele de căldură sau protejate corespunzător pentru a preveni aprinderea lor.
Este interzisă utilizarea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, improvizate, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului cu lichide inflamabile.
Verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii.
Deşeuri
Deşeurile se îndepărtează prin metode şi mijloace adecvate, obligatoriu la terminarea programului de lucru, şi se depun în locuri special destinate depozitării sau distrugerii lor.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu