Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 10 aprilie 2025

“Salvator din pasiune” – O oportunitate pentru cei care doresc să ajute

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin a dat startul unei noi sesiuni de înscriere în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune” – un proiect dedicat celor care doresc să se implice activ în sprijinirea comunității și să învețe cum să salveze vieți.

Activitatea presupune

parcurgerea unor etape de pregătire, înainte ca voluntarii să poată participa la misiuni alături de echipajele profesioniste. Instruirea include teme introductive despre structura, misiunile și atribuțiile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și noțiuni și tehnici de acordare a primului ajutor în diverse situații.

De la lansarea acestui program, în urmă cu nouă ani, peste 280 de voluntari din județ s-au alăturat echipajelor noastre, învățând să acorde primul ajutor, să intervină în situații de urgență și să acționeze cu responsabilitate și curaj.

În prezent, avem alături de noi un număr de 88 de voluntari: 37 la Detașamentul de Pompieri Reșița, 40 la Detașamentul de Pompieri Caransebeș, 8 la Secția de Pompieri Oravița și 3 la Secția de Pompieri Moldova Nouă.

Cine poate deveni voluntar?

Pentru a se înscrie în program, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

·         să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani;

·         să fie apți din punct de vedere medical;

·         să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea de infracțiuni cu intenție;

·         să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.

 

 

Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente:

·         cerere de înscriere;

·         certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani);

·         copie a actului de identitate;

·         aviz psihologic;

·         act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de absolvire;

·         adeverință medicală;

·         acord parental (pentru cei sub 18 ani).

Dosarele se depun personal, până la data de 30 aprilie 2025, la sediul inspectoratului din municipiul Reșița, str. Castanilor, nr. 123, după următorul program:

-          luni, miercuri și joi: 08:00 - 16:00;

-          marți și vineri: 08:00 - 13:00.

 

În cadrul acestui program, voluntarii sunt ierarhizaţi în următoarele clase de competenţă:

·         Voluntar I pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, cărora li se asigură participarea la cursurile de prim-ajutor de bază (fără echipamente medicale) şi care nu participă la activităţi ce le-ar putea pune în pericol viaţa sau integritatea corporală. După împlinirea a 120 de ore de voluntariat şi absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare;

·         Voluntar II pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care sunt pregătite în vederea participării la intervenţii, în funcţie de nevoile operative. După efectuarea a 120 de ore de voluntariat, li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.

·         Voluntar III pentru cei care dispun de contract de voluntariat de cel puţin un an sau echivalentul a 240 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, cu competenţe extinse.

·         Voluntar IV pentru persoanele care dispun de contract de voluntariat de cel puţin trei ani sau echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursul de prim ajutor calificat, cu competenţe extinse.

 

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la numărul de telefon 0255 211 213, interior 27118, sau puteți accesa site-ul oficial:

https://isucs.igsu.ro/program-voluntariat/salvatori-din-pasiune-70

 

Înscrie-te și fii schimbarea în bine pe care vrei să o vezi în lume!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu