Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 9 aprilie 2025

Unde se depun si cum se solutioneaza plangerile privind campania electorala desfasurata online

 
Persoanele care identifica, atat pe perioada campaniei electorale, cat si in preziua si ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pe platformele online foarte mari pot transmite o plangere catre Biroul Electoral Central (BEC). Daca plangerea este intemeiata, BEC emite o decizie de a actiona impotriva continutului ilegal, care este transmisa platformelor online foarte mari prin intermediul Autoritatii Electorale Permanente (AEP). Campania electorala se deruleaza in perioada 04 aprilie – 03 mai, ora 07:00.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in calitate de coordonator al serviciilor digitale national, a lansat o sectiune in care pot fi identificate informatiile necesare. Sectiunea mai cuprinde ghidul de prevenire si combatere a actiunilor de dezinformare a alegatorilor realizat de Autoritatea Electorala Permanenta, precum si informatii despre cum se raporteaza un posibil continut ilegal pe marile platforme online.




Mecanismul de solutionare a plangerilor privind campania electorala online

Persoanele care identifica, atat pe perioada campaniei electorale, cat si in preziua sau ziua votului, materiale publicitare politice online neconforme pot sa transmita o plangere, conform modelului pus la dispozitie de Biroul Electoral Central, aici.

Daca materialele publicitare politice online neconforme sunt gazduite pe o platforma foarte mare, plangerea trebuie transmisa BEC.

Plangerile cu privire la materialele publicitare politice neconforme care sunt gazduite online, dar nu pe marile platforme, se trimit catre birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti sau Biroului electoral nr. 48 pentru sectiile de votare din strainatate, dupa caz.

Biroul Electoral Central, birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate au calitatea de autoritati relevante, conform OUG nr. 1/2025 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2025 si alegerilor locale partiale din anul 2025.

In functie de platforma online vizata, autoritatea relevanta emite o decizie pentru solutionarea plangerilor, in situatia in care continutul reclamat este identificat ca ilegal. Decizia de a actiona impotriva continutului ilegal se comunica de indata Autoritatii Electorale Permanente. AEP va transmite decizia catre platformele care trebuie sa elimine materialul publicitar in cauza.

Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 48 de ore de la afisarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.

Totodata, deciziile se aduc la cunostinta publica prin emiterea unui comunicat de presa si prin afisare la loc vizibil la sediul biroului electoral emitent si pe pagina de internet a acestuia.




Regulamentul privind serviciile digitale

Regulamentul privind serviciile digitale nu imputerniceste coordonatorii serviciilor digitale sa se pronunte cu privire la legalitatea sau veridicitatea continutului online, ci creeaza mecanisme de diligenta pentru ca platformele online sa protejeze drepturile fundamentale. Astfel, Regulamentul privind serviciile digitale nu urmareste sa se ajunga la moderarea excesiva a continutului din mediul online, ci are in vedere ca platformele online sa gestioneze continutul utilizatorilor in mod diligent, consecvent, transparent si conform legii, in special respectand dreptul fundamental la libertatea de exprimare si informare.

Pentru a proteja libertatea de exprimare, Regulamentul privind serviciile digitale obliga platformele online sa:

explice clar in termenii si conditiile lor cum modereaza continutul si sa aplice aceste reguli in mod consecvent si echitabil;
ofere utilizatorilor expuneri detaliate cu privire la motivele pentru care continutul sau contul lor a fost restrictionat sau eliminat;
creeze sisteme interne de solutionare a plangerilor, care permit utilizatorilor sa conteste deciziile de moderare direct la furnizorul platformei online.
ANCOM este coordonator national al serviciilor digitale, fiind responsabila de supravegherea aplicarii Regulamentului privind serviciile digitale in Romania.

In calitate de coordonator, ANCOM verifica modul in care furnizorii de servicii intermediare, stabiliti sau care au reprezentantul legal desemnat pe teritoriul Romaniei, respecta obligatiile ce le revin conform Regulamentului privind serviciile digitale.

Trebuie inteles ca rolul ANCOM nu presupune, in niciun fel, moderarea de continut. Aceasta este si ratiunea pentru care plangerile referitoare la continutul ilegal nu sunt solutionate de catre ANCOM, ci de catre autoritatile relevante, adica acele autoritati care au atributii de supraveghere si control pe un anumit domeniu. Institutiile sau autoritatile publice ce detin atributii cu privire la supravegherea unui anumit sector sau domeniu de activitate in mediul offline au competente si in mediul online, conform Regulamentului privind serviciile digitale.

ANCOM se poate pronunta cu privire la un continut ilegal doar in acele situatii in care Autoritatea este desemnata, prin normele legale in vigoare, in mod expres, ca autoritate relevanta (de exemplu, ANCOM are rolul de autoritate de supraveghere si control in ceea ce priveste punerea pe piata a echipamentelor radio sau in ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica).

La alegerile prezidentiale din luna mai 2025, ANCOM, alaturi de Autoritatea Electorala Permanenta, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul National al Audiovizualului, Directoratul National de Securitate Cibernetica si Ministerul Afacerilor Externe, face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu