În cursul anului 2016, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin a efectuat controale oficiale în toate tipurile de unităţi care produc, prepară, procesează, depozitează, distribuie alimente de origine animală, în baza prevederilor Art. 45 din Regulamentul (CE) nr.882/2004 privind organizarea controalelor oficiale în scopul verificarii conformitatii cu legislatia privind hrana pentru animale si respectiv legislatia privind alimentele şi cu regulile de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, precum şi cu ocazia tematicilor transmise de ANSVSA.
1. În unităţile autorizate
sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare au fost efectuate un număr de 21 audituri în
conformitate cu grupa de risc în care sunt încadrate unităţile şi 8 inspecţii
cu tematică lansată de ANSVSA.
Neconformităţi constatate:
nerespectarea în totalitate a programului de autocontrol referitor la frecvenţa
de recoltare a probelor în vederea stabilirii criteriilor microbiologice a
alimentelor conform cerinţelor Regulamentului (CE) nr.2073/2005, frecventa
necorespunzatoare cu privire la efectuarea analizelor complete privind
calitatea apei potabile, discontinuități ale suprafețelor murale și ale
pavimentului, ventilație nesatisfăcătoare, manipulare necorespunzătoare (
navete în contact cu pavimentul), etichetare necorespunzătoare a produselor. În
urma acestor controale a fost aplicat 1 avertisment.
2. Au fost organizate controale sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor în unităţile înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor .
Cu această ocazie au fost urmărite în
principal aspecte legate de:
- existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor în conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui
ANSVSA nr.111/2008;
- starea de întreţinere şi igienă a
obiectivului, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru ;
- asigurarea sursei de apă potabilă,
necesară pentru prepararea alimentelor, cât şi pentru menţinerea stării de
igienă, în obiectiv (controlul potabilităţii apei, buletine de analiza, etc);
- respectarea condiţiilor de
sănătate şi igienă a personalului care manipulează şi serveşte alimentele
(igienizarea frecventă a mâinilor în timpul lucrului, existenţa halatelor şi
bonetelor de culoare deschisă, existenţa carnetelor de sănătate sau a fişelor
de aptitudine, etc), existenţa spălătoarelor de mâini dotate corespunzător;
- existenţa programului
de autocontrol, precum şi a programului de dezinfecţie, dezinsecţie şi
deratizare şi a modului în care sunt îndeplinite şi consemnate acţiunile DDD;
- originea şi eligibilitatea
produselor alimentare (materiile prime) ce urmează a fi preparate, expuse şi
servite, respectarea condiţiilor privind temperatura de păstrare a acestora,
precum şi existenţa documentelor care să ateste faptul că au fost achiziţionate
din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor;
- evacuarea rapidă a deşeurilor şi
subproduselor rezultate, precum şi depozitarea acestora astfel încât să nu
constituie o sursă de contaminare;
- aplicarea prevederilor legislaţiei
în vigoare privind marcarea şi etichetarea alimentelor, încadrarea în termenele
de valabilitate, precum şi a modul de ambalare sau preambalare a alimentelor;
- respectarea modului în care se
efectuează servirea alimentelor, în recipienţi igienizaţi corespunzător sau în
recipienţi de unică folosinţă;
- întocmirea evidenţelor şi
înregistrărilor privind intrările/ieşirile de produse alimentare de origine
animală şi nonanimală, în scopul stabilirii trasabilităţii, (evidenţe privind
furnizorii, categorii de produse, data recepţionării, cantitatea, termenul de
valabilitate şi alte date de identificare a produselor);
- asigurarea igienei şi protecţiei
pe timpul transportului sau distribuţiei la alte adrese pe bază de comandă, cu
mijloace de transport dotate corespunzator;
- existenţa procedurilor bazate pe
principiile HACCP şi aplicarea acestora, proporţional cu natura şi dimensiunile
unităţilor în obiectivele controlate (art.5 Regulamentul CE nr. 852/2004).
3. În perioada Sărbătorilor Pascale 2016, personalul sanitar veterinar
a asigurat supravegherea în cele 6 centre de tăiere miei autorizate temporar .
Au fost controlate un număr 89 de unităţi înregistrate sanitar veterinar, o
parte din controale s-au efectuat împreună cu reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin – Serviciul de
Investigare Criminalitate Economică și a Oficiului Județean Protecția
Consumatorului Caraș-Severin.
Principalele neconformităţi
identificate cu ocazia acestor controale au fost cu privire la manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor
alimentare, echipament incomplet la personalul lucrător, trasabilitate,
etichetare produse, monitorizare incompletă a temperaturii la agregatele
frigorifice, nerespectarea programelor de autocontrol, neîntreținerea în
condiții corespunzătoare a spațiilor de prelucrare.
Cu ocazia acestor controale
au fost reţinute oficial 90,98
kg produse de origine animală , au fost aplicate un
număr de 6 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 14600 lei şi 28
avertismente.
4.
În perioada sărbătorilor de iarnă au fost verificate un număr de 178 de
unităţi înregistrate sanitar veterinar (69 magazine mixte, 33 restaurante, 1
cantină, 5 pensiuni, 8 unități fast-food, 1 pizzerie, 1 snack bar, 13
laboratoare de cofetărie-patiserie, 3 cofetării-patiserii, 12 supermarket-uri,
8 depozite alimentare, 15 măcelării, 9 carmangerii) şi o unitate autorizată
sanitar veterinar (centru de ambalare ouă).
Principalele neconformităţi identificate cu ocazia acestor
controale au fost cu privire la comercializarea de produse alimentare
etichetate necorespunzător, comercializarea de produse alimentare cu termen de
valabilitate expirat, manipularea şi depozitarea
în condiții necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreţinerea în
condiţii corespunzătoare a spaţiilor, neprezentarea documentelor care să ateste
acțiunea de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, neactualizarea fișelor de
monitorizare a temperaturii la agregatele frigorifice, neprezentarea de
documente care să ateste dirijarea produselor nedestinate consumului uman către
neutralizare.
Cu ocazia acestor controale au
fost aplicate un număr de 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de
49000 lei şi 29 avertismente, fiind dispusă măsura de reţinere oficială pentru cantitatea de 15,165 kg carne şi
produse din carne..
5. În urma celor 16 alerte prin sistemul rapid
de alertă, au fost retrase de la comercializare şi reţinute oficial în vederea
neutralizării 109067 buc ouă, 5762 Kg ouă lichide, 400 l lapte, 169.1 kg carne și produse
din carne.
6. Au fost emise 4 ordonanţe de interzicere
a activităţii pentru 4 unităţi: 3 unităţi tip măcelărie şi 1 unitate procesare
lapte materie primă. De asemenea, au fost emise 14 ordonanţe de suspendare a
activităţii pentru 15 unităţi: 2 unităţi tip măcelărie, 1 unitate tip
carmangerie, 1 unitate tip laborator cofetărie-patiserie, 3 unităţi de vânzare
directa a laptelui crud prin intermediul automatelor, 1 unitate tip restaurant,
2 unitatăţi de procesare a laptelui crud materie primă, 2 centre de colectare a
laptelui crud materie primă, 1 centru de prelucrare a laptelui integrat în
cadrul exploataţiei, 1 depozit alimentar.
7. Informarea consumatorilor prin mass-media.
Pentru a creşte eficienţa
acţiunilor de control dispuse, au fost dispuse şi măsuri cu privire la
informare prin mass-media (reportaje Radio-TV, comunicate de presă, etc) asupra
riscurilor la care se supun consumatorii în cazul în care sunt consumate
alimente ce au fost cumpărate din locuri neînregistrate sanitar veterinar, nesupuse
controlului sanitar veterinar.
De asemenea, au fost informaţi consumatorii şi asupra posibilităţii de a formula
petiţii/reclamaţii privind abaterile din domeniul siguranţei alimentelor
(accesând numărul de telefon TEL VERDE: 0800.826.787 - linie telefonică cu
apelare gratuită).
În anul 2016 au fost
înregistrate la sediul D.S.V.S.A. Caraş-Severin un număr de 22 petiţii
şi sesizări privind nerespectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniul
siguranţei alimentare, soluţionate în termen legal.
D.S.V.S.A. Caraş-Severin ca
urmare a controalelor efectuate în anul 2016 în domeniul siguranţei alimentelor a aplicat un număr de 58 sancţiuni
contravenţionale conform HG. 984/2005 cu modificările ulterioare , în valoare
totală de 320600 lei.
Prezentul document este comunicat la adresa de e-mail : smsp@prefcs.ro
şi pe suport de hârtie , într-un număr de 20 de exemplare la Instituţia Prefectului
– judeţ Caraş-Severin, etaj III, camera 307.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu