Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 16 februarie 2017

Bugetul de stat pe 2017, o propunere nerealistă care ne îndepărtează de momentul în care parcursul occidental al României devine ireversibil

 Bugetul României pentru 2017 are două probleme mari. Prima dintre ele este faptul că ‹‹pacea socială››, pe care a mizat coaliția de guvernare, nu are acoperire în buget. Nota de plată va veni mai repede decât mulți se așteaptă. Nu cred că vom trece de jumătatea anului și adevărul despre buget va ieși la iveală. Momentul cheie va fi următoarea rectificare. Cine va plăti pentru această ‹‹pace socială››? Nu cei care au luat deciziile, ci oamenii cinstiți, care muncesc și își plătesc taxele către stat. Mă aștept să revină inflația, iar, per ansamblu, creșterile salariale să fie estompate puternic de scăderea puterii de cumpărare a leului ”, spune deputatul PNL de Timiș, economistul Marilen Gabriel Pirtea, secretarul Comisiei pentru buget din Camera Deputaților.

Creditele de angajament, supraestimarea veniturilor, optimismul privind absorbția de fonduri europene și creșterea cheltuielilor fac ca acest buget să fie unul al dorințelor, nicidecum al putințelor, este de părere deputatul:„Creditele de angajament de peste 50 de miliarde de lei vor avea efect întârziat, însă nu unul pozitiv, ci toxic pentru bugetele viitoare. Dacă vor reuși să contracteze în 2017 proiecte pentru întreaga sumă, plata în următorii ani va fi un calvar. Mă aștept canumeroase investițiisă treneze.O parte considerabilă a problemei se va reflecta și asupra mediului de afaceri, firmele se vor trezi angajate în lucrări pentru care nu pot fi plătite.
Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional prognozează pentru România o creștere economică între 3,7% şi 4,4%. Bugetul coaliției guvernamentale este construit pe o prognoză de creștere cu 5,2%. Mă întreb de unde a scos Comisia Națională de Prognoză această cifră.Dar să construiești bugetul de la o prognoză hazardată denotă premeditare”, adaugă Marilen Pirtea.
Optimismul privind fondurile europene este o altă problemă, atingerea țintei fiind dificilă în contextul experienței negative a guvernărilor social-democrate cu accesarea fondurilor externe, spune deputatul PNL.
Odată plecați pe acest drum, cei din coaliția de guvernare nu vor avea la dispoziție alte unelte decât introducerea de noi taxe, creșterea altora și împrumutarea excesivă, peste deficitul de 3%. Un lucru mai puțin discutat public este că plătim anual dobânzi de peste 10 miliarde de lei pentru banii împrumutați de țară.Mai bine zis, de politicieni iresponsabili, în numele fiecărui dintre noi. Nu este loc de mai mult! Decontarea măsurilor populiste, toxice, înghesuite într-un buget fantasmagoricnu se va distribui doar cetățenilor, ci mă aștept ca povara fiscală să fie aruncată și pe umerii mediului de afaceri. Mă aștept ca antreprenorii să fie‹‹căutați la buzunar›› de fiecare ban, pentru a acoperi deficitul bugetar”, subliniază deputatul PNL.
Și aici ajungem la cea dea doua problemă mare a bugetului: ne îndepărtează de următorul proiect major de țară, adoptarea monedei Euro. Este următorul pas spre bunăstarea românilor, abia din acel moment putem spune că am făcut pasul ireversibil către occident. Ei bine, ‹‹pacea socială›› a coaliției guvernamentale ne costă exact acest proiect, fără de care aderarea la Uniunea Europeană rămâne incompletă”, concluzionează Marilen Pirtea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu