Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 11 februarie 2017

Incendiu puternic în satul Petrilova, o persoană decedată

 Ieri dimineaţă, în jurul orei 05:00, pompierii militari din cadrul Secţiei de Pompieri Oraviţa au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu în satul Petrilova, comuna Ciuchici.
În momentul în care au ajuns echipajele de pompieri, incendiul se manifesta violent la întreaga locuinţă, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp, iar plafonul acesteia era prăbuşit.

            La locul evenimentului au intervenit 3 autospeciale cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, încadrate cu 16 subofiţeri şi un ofiţer, care au luptat cu flăcările aproximativ 3 ore.
            Din nefericire, după lichidarea incendiului, s-a constatat că proprietara locuinţei, în vârstă de 99 de ani, nu a reuşit să iasă din casă şi a fost găsită decedată.
            Incendiul se pare că a izbucnit de la un coş de fum neîntreţinut corespunzător.
            Facem pe această cale un apel către toţi cetăţenii judeţului, care au rude, vecini sau cunoscuţi persoane în vârstă, să le acorde sprijin pentru întreţinerea corespunzătoare a sistemelor de încălzire, şi, în acelaşi timp, să acorde o atenţie deosebită acestui aspect în propriile gospodării.

            Reamintim câteva reguli de bază pentru mentenanţa corespunzătoare a sistemelor de încălzire:
-     evitaţi utilizarea coşurilor de evacuare a fumului şi gazelor cu burlane şi coturi metalice montate în apropierea şi pe pereţii combustibili, fără izolarea termică cu materiale ignifuge a acestor treceri în prealabil;
-     asiguraţi curăţarea şi întreţinerea coşurile de fum prin zugrăvire spre a observa şi repara eventualele fisuri apărute;
-     nu utilizaţi benzină, motorină sau alte substanţe uşor inflamabile pentru aprinderea focului în sobe;
-     amplasaţi sobele la distanţe sigure faţă de materiale combustibile şi evitaţi aşezarea acestora direct pe parchet, podele laminate sau alte materiale combustibile, fără izolarea acestora prin materiale incombustibile;
-     verificaţi cu grijă sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să  nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
-     montaţi pe pardoseală, în faţa uşii de alimentare cu combustibil, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50x0,70 m;
-     nu introduceţi în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu