Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 7 octombrie 2015

Salvați Copiii România lansează Manifestul pentru Dreptul la Educație



Bucureşti, 5 octombrie – Organizația Salvați Copiii lansează de Ziua Internațională a Educației Manifestul pentru Dreptul la Educație prin care propune autorităților 10 priorităţi pentru sistemul de educație.
Cele 10 obiective ale manifestului aduc în discuție problemele urgente cu care se confruntă elevii din sistemul de învățământ și propun un proces transparent de finanțare al educației.
Organizația Salvați Copiii îi invită pe toți cei care cred că educația ar trebui să fie o prioritate pentru România să adere la  Manifestul pentru Dreptul la Educație și să semneze petiția pentru schimbarea educației din România.
 Manifestul însoțit de semnături va fi trimis Ministerului Educației, dar și celor două comisii parlamentare pentru educație din Parlamentul României.
Cele 10 priorități ale Manifestului pentru Dreptul la Educație sunt:
Utilizarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie și transpartența în folosirea banilor publici.
Asigurarea accesului universal la educaţie preşcolară, primară şi secundară pentru toţi copiii.
Îmbunătăţirea calităţii educaţiei printr-o mai bună formare iniţială şi continuă.
Curriculum modern, actualizat ştiinţific şi bazat pe cercetări şi bune practici privind educaţia copiilor.
Incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi.
Adoptarea şi implementarea Strategiei naţionale şi planului de acţiune privind educaţia timpurie.
Introducerea educaţiei interculturale şi a educaţiei pentru toleranţă şi eliminarea discriminării și a unor sisteme de prevenire şi eliminare a violenţei în şcoli.
Participarea copiilor în procesul decizional al şcolilor (obiectiv propus de  copii).
Asigurarea serviciilor de consiliere prin creşterea numărului de consilieri şcolari, astfel încât unui consilier să-i revină 300 de elevi.
Consolidarea cooperării dintre sectorul public şi organizaţiile neguvernamentale
„Lansăm astăzi Manifestul pentru Dreptul la Educație pentru a aduce în prim plan problemele din instituțiile de învățământ din România cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții. Manifestul cuprinde 10 soluții pentru educația din România, soluții venite din partea copiilor în urma consultărilor pe care Salvați Copiii le-a avut cu aceștia”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

Festivalul Brazilor de Crăciun, în sprijinul educației
Tot de Ziua Internaţională a Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă lansarea a celei de-a XV-a ediții a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment de strângere de fonduri pentru asigurarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din medii defavorizate. La fel ca în fiecare an, și în 2015 unii dintre cei mai cunoscuţi designeri vor crea, exclusiv pentru această ocazie, brazi de Crăciun care vor fi apoi licitaţi. Fiind una dintre atracţiile calendarului social al sezonului, Festivalul Brazilor de Crăciun sprijină proiectele educaţionale derulate de Salvaţi Copiii România.
„Salvați Copiii România are drept principale priorităţi prevenirea şi reducerea abandonului şcolar, cât şi reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor rămași acasă. Gala Brazilor de Crăciun este un eveniment anual extrem de important pentru Organizaţie şi sperăm ca şi în acest an să înregistrăm rezultate cel puţin la fel de bune ca şi în anii precedenţi, pentru ca un număr cât mai mare de copii din comunități defavorizate să poată fi sprijiniți cu servicii educaționale și de asistență socială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

Despre Festivalul Brazilor
Festivalul Brazilor de Crăciun este cel mai important eveniment de Business Charity & networking anual, organizat de Salvaţi Copiii România, în cadrul căruia are lor strângerea de fonduri şi care are ca centru de interes o licitaţie specială de brazi de Crăciun, creaţi exclusiv pentru această ocazie de unii dintre cei mai apreciaţi designeri, precum Doina Levintza, Stephan Pelger, Irina Pogonaru (Photoliu), Rhea Costa şi mulţi alţii. 

Atracţia principală a calendarului social de iarnă, Festivalul Brazilor de Crăciun reuneşte la fiecare ediţie peste 250 de invitaţi din mediul de business, politic, designeri, media şi artişti, care se bucură de un spectacol inedit, găzduit în fiecare an de Andi Moisescu & Andreea Raicu, dar şi de o cină specială. Aflat la cea de-a XV-a ediţie, impactul festivalului este unul deosebit reuşind colectarea a peste 3 milioane de euro, cu care au fost ajutaţi 23.260 de copii.
De altfel, în ceea ce priveşte Gala 2014, suma totală colectată a fost de 280.000 de euro, care a ajutat la integrarea în programe de prevenire a abandonului şcolar şi de integrare socială a 2.000 de copii şi a famiilor acestora.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu