Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 23 octombrie 2015

POLIŢIA CONTINUĂ ACTIVITĂŢILE ÎN CADRUL LUNII EUROPENE A SECURITĂŢII CIBERNETICE


Activităţile de informare în cadrul campaniei destinată securităţii cibernetice ce se desfăşoară în cursul lunii octombrie 2015 au continuat prin organizarea a două sesiuni informativ preventive la Liceul Hercules din Băile Herculane cu participarea elevilor de gimnaziu şi liceu alături de poliţişti din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş – Severin .
Folosirea corectă şi în deplină siguranţă a reţelelor de socializare, prevenirea pornografiei infantile şi a hărţuirii în mediul online, respectarea drepturilor de autor şi siguranţa în domeniul comerţului electronic au fost principalele subiecte abordate în cadrul acestei sesiuni de informare .
Pentru protecţia datelor cu caracter personal pe care şi le „lasă” cu atâta uşurinţă în spaţiul virtual (nume, prenume, adresă şi chiar codul numeric personal), tinerii au fost încurajaţi să citească în primul rând politica de confidenţialitate a site-urilor pe care le accesează, deoarece acolo se prezintă, fără, echivoc, modul în care vor fi utilizate datele personale solicitate.


De asemenea, prin folosirea unor exemple concrete, poliţiştii au încercat să îi facă pe elevi să conştientizeze că identităţile virtuale nu coincid întotdeauna cu cele reale, ei putând astfel oferi cu uşurinţă informaţii personale unor necunoscuţi, însă pericolul cel mai mare îl reprezintă tentaţia de a stabili o întâlnire cu persoanele cunoscute prin intermediul site-urilor de socializare. În acest sens poliţiştii i-au îndemnat pe elevi  ca pe utilizatorii pe care îi întâlnesc în mediul virtual să îi compare cu persoanele străine pe care le întâlnesc pe stradă, fiind foarte important să îi trateze cu acelaşi scepticism , fără a le oferi nici un detaliu sa informaţie personală.

La finalul activităţii, fiecare elev participant a primit un card cuprinzând informaţii utile referitoare la modalităţile de raportare a abuzurilor din mediul online prin www.safernet.ro.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu