Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 20 octombrie 2015

APEL DE URGENȚĂ: EDUCAȚIE SEXUALĂ ÎN ȘCOLI ACUM!

La început de an școlar, semnalăm situația critică din România în care tinerii din învățământul preuniversitar continuă să fie privați de informații cu privire la educația sexuală, care ar putea preveni o multitudine dintre problemele cu care fetele și băieții se confruntă în zilele noastre, de la apariția de sarcini nedorite, infecții cu transmitere sexuală, până la manifestări sexiste și homofobe și acte de violență sexuală. Trăim într-o societate în care se transmit masiv informații distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce țin de responsabilitate, înțelegerea funcționării propriului corp și respectul în relațiile intime. Statul român, prin educația pe care o oferă generațiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul și egalitatea între femei și bărbați, acceptarea diversității și cunoașterea despre afecțiune și sexualitate, care să-i facă pe copii și tineri să se înțeleagă pe sine și pe cei din jur.

Cerem elaborarea unui plan strategic pentru educație sexuală, care trebuie inclusă în curriculum-ul național obligatoriu și care să fie accesibilă tuturor elevilor.
Solicităm ca aceste prevederi pentru educație sexuală să impună un standard de calitate și să preia definiția educației sexuale formulată de centrala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Aceasta precizează, printre altele, că educația sexuală înseamnă a învăța despre aspectele cognitive, emoționale, sociale, interactive și fizice ale sexualității. Educația sexuală este adecvată vârstei și este corectă din punct de vedere științific, având ca scop înzestrarea copiilor și tinerilor cu informații, competențe și valori pozitive legate de propria sexualitate, relații sănătoase și respectul față de sănătatea lor sexuală și a altora.
Statisticile îngrijorătoare și evenimentele grave din decursul ultimului an ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru autorități. În conformitate cu definiția OMS, educația sexuală trebuie să promoveze:
  • respectul între parteneri și comportamente ce exclud orice formă de violență sexuală. S-ar putea preveni pe viitor agresiuni abominabile, precum violul comis la Vaslui de 7 tineri asupra unei eleve navetiste. Ar putea fi corectată statistica care arată că în 2012, 30% dintre românce au experimentat, începând de la vârsta de 15 ani, violență fizică și/sau sexuală provocată de un partener sau non-partener.
  • protejarea împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și prevenirea discriminării persoanelor care suferă de HIV/SIDA. S-ar putea evita situații precum „cazul Segarcea” din octombrie 2014, când un tânăr bolnav de HIV/ SIDA a infectat alte persoane cu care întreținuse relații intime și o întreagă comunitate a căzut într-o teamă colectivă. S-ar putea schimba realitatea dură a faptului că persoanele care suferă de HIV/SIDA sunt printre cele mai discriminate din România.
  • protejarea împotriva sarcinilor nedorite. România are cea mai mare rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare față de media europeană. În 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au născut, 662 dintre acestea înainte să împlinească 15 ani, iar potrivit Băncii Mondiale, România nu a înregistrat niciun progres în această direcție din 2007. Mai mult, 3 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani nu folosesc nicio metodă de contracepție și doar 51% folosesc metode moderne de contracepție.
  • posibilitatea identificării și semnalizării de către copii și tineri a abuzurilor sexuale comise asupra lor, în special de către alți membri ai familiei sau de către colegi de școală. Copiii și tinerii abuzați sexual vor ști că ceea ce li se întâmplă este un lucru rău și este momentul să ceară ajutor.
  • cunoștințe despre sexualitate și funcționarea aparatului reproductiv feminin și masculin. Lipsa de cunoștințe din acest domeniu perpetuează mituri nefaste despre igiena corporală, natura relațiilor sexuale și despre diferențele în experimentarea plăcerii sexuale.
  • cunoștințe despre diversitatea orientărilor sexuale, care vor ajuta tinerii să-și înțeleagă mai bine propria identitate sexuală și să-i respecte pe cei din jur, indiferent dacă sunt heterosexuali sau LGBT (lesbiene, gay, bisexuale sau transgender). S-ar diminua, astfel, cazurile de discriminare foarte puternică împotriva persoanelor homosexuale, grup definit în prezent ca vulnerabil de un studiu al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în condițiile în care, de exemplu, 31% dintre români afirmă că s-ar simţi foarte puţin/deloc confortabil în preajma unei persoane de orientare homosexuală .
Educația sexuală obligatorie este necesară înainte ca tinerii să devină activi sexual. O arată statisticile, o arată realitatea din jurul nostru. O arată și atitudinea oficială a României la nivel internațional cu privire la educația sexuală: țara noastră este semnatară a Programului de Acțiune al Conferinței Internaționale  a ONU privind Populația și Dezvoltarea care prevede educație sexuală și servicii de planificare familială accesibile și de calitate pentru toți. O arată chiar și legea din România: reamintim că obligativitatea educației sexuale în unitățile școlare este recunoscută prin Legea 272/2004 (republicata in 2014) privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Însă, în practică, în școlile din România nu se schimbă nimic.
De aceea, cerem Ministerului Educației Naționale să adopte o poziție oficială pentru obligativitatea educației sexuale în școli.
Cerem Institutului pentru Științele Educației (ISE) introducerea explicită a educației sexuale în noul proiect de politici educaționale „Repere pentru proiectarea și actualizarea curriculum-ului național”, pentru a nu mai încălca dreptul unor alte generații de copii și tineri la educație sexuală de calitate. De asemenea, cerem ISE crearea unor manuale școlare care să cuprindă informații adecvate vârstei elevilor, relevante și corecte din punct de vedere științific, precum și formarea cadrelor didactice competente pentru predarea educației sexuale.
Salutăm promisiunea Ministerului Sănătății din „Strategia pentru Sănătate 2020” și cerem respectarea acesteia: reducerea numărului de sarcini nedorite și avorturi la adolescente și colaborarea cu Ministerul Educaţiei pentru „creşterea nivelului de cunoştinţe privind sănătatea reproducerii la tinerii adolescenţi”. Solicităm ca această colaborare între ministere să asigure accesul gratuit la metode moderne de contracepție pentru tineri, inclusiv în zonele rurale, accesul la avort (atât din punct de vedere financiar, cât și logistic) pentru fetele minore, precedat și/sau urmat de consiliere psihologică, și informarea cu privire la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, prin afișe și pliante informative puse la dispoziție în cabinetele medicale școlare, aflate în administrarea autorităților publice locale.
Salutăm și cerem respectarea angajamentelor luate de Ministerul Tineretului și Sportului, care recunoaște că reducerea numărului mare de nașteri și avorturi înregistrat în cazul adolescentelor sub 19 ani „constituie un semnal de alarmă” și reprezintă „o provocare specială” pentru „Strategia Națională de Tineret 2015-2020”, angajându-se să promoveze un pachet educațional pentru educația sexuală dedicat tinerilor, să elaboreze un set de măsuri de conștientizare și planificare familială dedicate tinerelor din categorii vulnerabile social și să prevină transmiterea infecţiei HIV/SIDA în rândul tinerilor prin dezvoltarea de programe care să răspundă nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile.
Organizațiile nonguvernamentale semnatare vă stau la dispoziție cu expertiză de specialitate în domeniul politicilor de educație sexuală și pe problematici pedagogice ale educației sexuale.
APEL INIȚIAT DE:
  • Coaliția pentru Egalitate de Gen (http://ongen.ro) ce grupează 10 ONG-uri:
    • CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, http://www.cpe.ro
    • Societatea de Analize Feministe AnA, http://www.anasaf.ro
    • Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.E.G., http://aleg-romania.eu
    • Asociația pentru Drepturile Femeilor Rome E-Romnja, http://e-romnja.org
    • Asociația Front, http://www.feminism-romania.ro
    • Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, http://centrulfilia.ro
    • Asociația EMA,
    • Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), http://cesip.ro
    • Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), http://actedo.org
    • Asociația Plural
  • Asociația SEXUL vs BARZA – www.sexulvsbarza.ro
APEL SUSȚINUT DE:
  • Asociația Ateliere Fără Frontiere
    www.atelierefarafrontiere.ro
  • Asociația La Bomba Studios
  • Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics  –  www.etica-aplicata.ro
  • Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară – www.cmsc.ro
  • Asociația Romanian Women’s Lobby – www.dearnetwork.ro
  • Fundația Median Research Centre – www.medianresearch.ro
  • Asociatia ActiveWatch – www.activewatch.ro
  • Asociatia A.R.T. Fusion – www.artfusion.ro
  • Asociatia CENFORM – www.cenform.ro
  • Asociatia Necuvinte – www.necuvinte.ro
  • Fundația Centrul pentru Jurnalism Independent – www.cji.ro
  • Fundația Inocenti – www.inocenti.ro
  • Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum – www.facebook.com/GrupulpentruDemocratieParticipativaPlenum
  • Asociația Pas Alternativ – www.facebook.com/AsociatiaPasAlternativ?fref=ts
  • ChildPact – www.childpact.org
  • Fundația Desire pentru Deschidere și Reflecție Socială – www.desire-ro.eu
  • Asociația Civicus România – www.civicus.ro
  • Romanian Harm Reduction
  • Network – rhrn.ro
  • Asociația Transcena – www.transcena.ro
  • Asociația DANROM Făurei – www.facebook.com/Asociatia-DANROM-Faurei-115353641923193/timeline/
  • Asociația Atelierul de Zâmbete – www.atelierul-de-zambete.ro/
  • Mediawise Society – www.mediawise.ro
  • Asociația Vocea Comunității – www.facebook.com/Asociația-Umanitară-Vocea-Comunității-183463975073320/timeline/?ref=hl
  • Asociația Moașelor Independente – www.asociatiamoaselorindependente.ro
  • Asociația pentru Drepturile Pensionarilor(ADPR) – evaneata@gmail.com
  • Asociația ”Victorie Împotriva Violentei Abuzului și Discriminării” Cluj Napoca-VIVAD – www.facebook.com/asociatia.vivad
  • Funky Citizens – www.fb.com/funkycitizens
www.funky.ong
  • Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Integrare Profesională ADDIP Brașov – www.facebook.com/ADDIP-517157155100697/timeline/ – www.addip.ro
  • Organizația Salvați Copiii România – www.salvaticopiii.ro – www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania
  • Centrul pentru acțiune și responsabilitate în educație – roxanarmarin919@gmail.com
  • Asociația Viitorul Tinerilor – www.viitorultinerilor.org – viitorultinerilor@yahoo.com
  • Compania de teatru Giuvlipen – giuvlipen.tumblr.com/
  • Asociația MAME PENTRU MAME – www.mamepentrumame.ro – office@mamepentrumame.ro
  • Fundația CRUCEA ALBĂ – www.cruceaalba.ro – office@cruceaalba.ro
  • Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor – www.facebook.com/institutultinerilor
  • ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România – www.facebook.com/secularumanisti
  • Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) – www.anosr.ro
  • Consiliul Național al Elevilor (CNE) – www.consiliulelevilor.org
  • Consiliul Tineretului din România (CTR) – www.ctr.ro
  • Asociația MetruCub – resurse pentru cultură – www.m3culture.ro
  • Asociația ACCEPT – www.acceptromania.ro
  • ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – www.ecpi.ro
  • Fundația Tineri pentru Tineri – www.y4y.ro
  • Asociația ANAIS – www.asociatia-anais.ro
  • Asociația Semper Musica – www.sempermusica.org
  • Centrul pentru Studiul Democrației – www.democracycenter.ro
  • Organizația Națională „Cercetașii României” – www.scout.ro
  • Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) – www.ardor.org.ro
  • Asociația Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat – www.provobis.ro
  • Asociația Mișcarea Civică „Miliția Spirituală” – www.militiaspirituala.ro
  • Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală – www.secsromania.wordpress.com – www.secs.ro
  • Asociația Sens Pozitiv – www.senspozitiv.ro
  • ARAS -Asociația Română Anti SIDA – www.arasnet.ro
  • Fundația PARADA – www.paradaromania.ro
  • Fundatia Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate – www.cpss.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu