Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 octombrie 2015

Delegație italiană la Consiliul Judetean Caraș-Severin


Consiliul Județean Caraș-Severin a găzdui astazi, 14 octombrie, o întâlnire între o delegație italiană și reprezentanți ai romilor din județ, în vederea prezentării unui proiect prin care s-a încercat integrarea acestei etnii în viața locală din România. Proiectul a fost dezvoltat în satul Mercina, comuna Vărădia, prin care două familii au fost ajutate să treacă de la agricultura de subzistență la dezvoltarea unei afaceri care să le aducă un nivel de trai sustenabil, aici, în țara lor.
”Acum trei ani, Dieceza din Siena – Italia s-a aplecat asupra unui grup format din mai multe persoane din România, de etnie romă, și pe care
a încercat să îl integreze, însă, din cauza crizei care a atins și Italia, acest lucru a fost foarte greu, pentru că oamenii și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai putut plăti chiriile. Așa că am găsit modalități de a lucra împreună și de a dezvolta proiecte pentru ferme sustenabile, chiar la ei acasă. S-a căutat ca proiectul să aibă un impact minim asupra mediului, să fie sustenabil și, mai ales, să se realizeze în România. Iar acest model, dezvoltat la Mercina, poate să fie extins și în alte localități”, a explicat Nicola Pierce, din partea Fundației Migrantes din Italia.
În vederea dezvoltării un asemenea proiect este nevoie de o suprafață de teren de 4,5 hectare, pentru a putea crește animale și a cultiva pământul și pentru a asigura hrana proprie.
Pentru ca experimentul de la Mercina, care s-a dovedit a fi unul de succes, să poată fi multiplicat și în alte localități, va fi nevoie de identificarea unor terenuri, precum și persoanele care sunt dispuse să muncească în domeniul agro-zootehnic, fapt pentru care este nevoie și de sprijinul autorităților locale.
La finalul discuțiilor, Elena Amzoi, director în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin a afirmat că va informa primarii în legătură cu inițiativa italiană, mai exact, a Departamentului de Gestionare a Sistemelor Agare și Forestiere al Universității de Studii din Florența.
La întâlnirea de astazi au mai participat Leonardo Calzoni, reprezentant Asociația Migranti, Florentina Constantin – consultant non-profit, Ion Constantin și Helena Constantin – reprezentanți ai comunității romilor, precum și Dănuț Dumitru, consilier pe probleme de romi în cadrul Ministerului Agriculturii.
”Este nevoie ca autoritățile locale să se implice mai mult în problematica romilor și să considere comunitatea romă o resursă umană în care să se investească. Populația romă este una tânără, fără studii, dar care este pregătită pentru piața muncii, care dorește să se califice, să își găsească un loc de muncă, să își trimită copiii la școală și să nu mai fie supusă discriminării. Salutăm inițiativa Fundației Migrantes, care a ales să trateze problema la sursă, adică în România, și nu la destinație, în Italia. Totul e ca aceste proiecte să fie adaptate la realitățile locale, în colaborare cu comunitățile rome”, a declarat consilierul Dănuț Dumitru.


                                                                                                                                Serviciul Comunicare


                                               





                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu