Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 25 octombrie 2015

Ziua Armatei României

Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români. 

În Bucureşti, activităţile vor avea loc după următorul program:
- 20 octombrie, ora 10.00, Centrul Naţional de Fotbal, Buftea- Turneul de fotbal “Împreună pentru România” cu participarea unor echipe din structuri ale Sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi ale Armatei SUA;
- 22 octombrie, ora 10.00, Poligonul de tragere “Căţelu” – Cupa presei la tir;
- 22 şi 23 octombrie, ora 10.00, Palatul Cercului Militar Naţional – Prezentare de filme documentare într-un grupaj intitulat “70 de mărturii ale eroismului românesc în ţară şi peste hotare”;
- 24 şi 25 octombrie – Ziua Porţilor Deschise la Cercul Militar Naţional, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Memorialul Eroilor Neamului; 
- 25 octombrie, Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Expoziţie fotografică ale unor morminte şi opere comemorative de război româneşti;
- 25 octombrie, ora 8.30, Monumentul Eroilor Patriei, de la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” – Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori; ora 10.00, Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol – Ceremonii militare de depuneri de coroane de flori, depunerea unei urne cu pământ adus din Republica Kalmâkia, Federaţia Rusă, şi depunerea Jurământului militar de către studenţi şi cursanţi din garnizoana Bucureşti; ora 11.00, Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, din Parcul Tineretului – Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori;
- 25 octombrie, ora 18.30 – Retragere cu torţe pe traseul Cercul Militar Naţional (Str. Constantin Mille nr. 1) – B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Podul Cotroceni, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea, Statul Major al Forţelor Terestre (Str. Drumul Taberei nr 7 H).

La Satu Mare, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
- 24 octombrie, ora 16.00, Monumentul Eroilor - Festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor”;
- 25 octombrie, ora 9.00, Monumentul Eroilor – Ceremonie de depuneri de coroane de flori.

La Carei, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
- 25 octombrie, ora 12.30, Ansamblul monumental – Ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor” şi depunerea Jurământului militar de către studenţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu;
- 25 octombrie, ora 14.30, Sala de spectacole a Palatului Karoly – Recital susţinut de maestrul Nicolae Voiculeţ, împreună cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.

La Arad, activităţile se vor desfăşura după următorul program:
- 25 octombrie, ora 12.00, Monumentul Ostaşului Necunoscut din Piaţa Avram Iancu - Ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, expoziţie de tehnică şi echipamente ale armatelor României şi SUA şi concert al Fanfarei USAREUR şi al Muzicii Militare a M.Ap.N.

În localitatea Teiş, judeţul Dâmboviţa, va avea loc, pe 22 octombrie, de la ora 10.00, ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de Onoare Românesc.

La Rossoşka, în regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), Federaţia Rusă, pe 25 octombrie, de la ora 10.00, va fi organizată o ceremonie oficială de inaugurare a Cimitirului de onoare românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în lupta de la Stalingrad.

O altă ceremonie militară de depuneri de coroane de flori se va desfăşura la Cimitirul Eroilor Români din Rakoskersztur, Budapesta, pe 27 octombrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor. 

În şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane se desfăşoară proiectul “Ziua Armatei României în şcoli”, iar militarii organizaţi voluntar în grupul INVICTUS România continuă “Ştafeta Veteranilor”.

* * *

Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.


Biroul de Presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu