Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 octombrie 2015

Legătură directă Timișoara - Bruxelles via Universitatea de Vest din Timișoara

După ce în luna martie Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a instituit o reprezentare permanentă la Parlamentul European, prin intermediul doamnei Emanuela Gârboni, fiind prima instituție de învățământ superior din România care ia o asemenea măsură, UVT leagă și mai strâns relația cu instituțiile europene. În perioada scursă până acum, Emanuela Gârboni a intermediat pentru UVT numeroase punți de legătură cu factorii de decizie de la Bruxelles.
În acest context, Universitatea de Vest din
Timișoara își întărește conexiunile cu instituțiile europene, prin intermediul absolvenților săi. Săptămâna aceasta, la Bruxelles a avut loc o serie de întâlniri între reprezentanții UVT și cei ai Institutului Cultural Român, Alianței de Cercetare Bavareză, Institutului de Studii Europene-Universitatea Liberă din Bruxelles și Vrije Universiteit Brussel, cu aceasta din urmă semnându-se un acord direct pe programul Erasmus adresat doctoranzilor și masteranzilor.
Însă, punctul central a fost reprezentat de o întâlnire între reprezentanții UVT și comunitatea de alumni a absolvenților săi angrenați în organismele de nivel comunitar. Astfel, universitatea timișoreană coagulează o comunitate românească puternică aflată în inima Europei, absolvenți ai săi, pentru o prezență activă în cadrul organismelor și instituțiilor europene.

Foto: Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea; Europarlamentar Cristian Bușoi; reprezentantul UVT la Bruxelles, Emanuela Gârboni
„Se vorbește în fiecare zi despre cum ne pleacă tinerii din țară, dar nu se vorbește despre cum i-am putea valorifica de acolo de unde ei se află. Au studiat și absolvit la noi, au ales să lucreze în altă țară, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i declarăm pierduți. Putem beneficia de expertiza lor, ca universitate și ca țară, dacă ne implicăm activ în crearea unei rețele alumni cu beneficii practice, indiferent că au o aplicabilitate imediată sau pe termen lung. O asemenea rețea, precum cea inițiată de UVT, ne aduce în prima linie a celor care iau decizia la nivel comunitar”, spune Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Întrunirea de la Bruxelles a fost facilitată de către Europarlamentarul Cristian Bușoi și echipa cabinetului său, la eveniment participând și Europarlamentarii Maria Grapini și Mihai Țurcanu.
            Reuniunea este prima de acest fel organizată de o universitatea din România și poate reprezenta un exemplu prin care instituțiile statului să beneficieze de o bogăție românească nevalorificată până în prezent, diaspora sa intelectuală.
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu