Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 octombrie 2015

Cercetarea românească are nevoie de resurse și de predictibilitate, nu de ținte false precum reorganizarea agențiilor de finanțare

Spuneam acum câteva luni, într-o comunicare publică, faptul că unele dintre cele mai mari nereguli se fac cu legea în mână. Este și cazul încercărilor repetate de desființare și diminuare a activității UEFISCDI. Cea mai recentă, tentativa de reorganizare a finanțării cercetării prin crearea unui nou organism. În măsura în care unele dintre principalele probleme ale sistemului de cercetare din România sunt slaba finanțare și lipsa de predictibilitate, inițiativa discutată în cadrul Comisiei pentru învățământ din Senat ar desființa cu totul încrederea în sistem.

Adăugarea în amalgamul de probleme de care se lovesc cercetătorii români a unor disfuncționalități organizatorice ar conduce la noi întârzieri în derularea programelor. În plus, tinerii care își bazează activitatea pe nevoia unei finanțări continue sunt primii care vor suferi. Continuitatea este cuvântul cheie în orice proiect. Experiența câștigată de echipa UEFISCDI din 2010 și până în prezent este de o valoare considerabilă, iar înființarea unei a patra agenții care să distribuie banii cercetării nu are nici un fundament managerial de performanță. Ne vedem nevoiți a pune sub o considerabilă îndoială motivația acestei inițiative. Aș fi vrut să cred că, până acum, mediul politic, aceia care ne reprezintă în Parlamentul României, au învățat un lucru esențial, importanța continuității și predictibilității, dar asemenea demersuri continuă să facă agenda publică. Aș fi preferat să stăm de vorbă despre proiectele de cercetare și rezultatele lor. În schimb, trebuie să stăm de pază pentru a menține sistemul funcțional.

Trebuie subliniat faptul că în joc este și credibilitatea României pe plan internațional, în contextul în care UEFISCDI a asigurat Secretariatul Procesului Bologna, iar prin intermediul proiectelor implementate a adus contribuții valoroase la dezvoltarea de politici publice pentru învățământul superior, cercetare-dezvoltare și inovare.

Pentru a înțelege contextul, UEFISCDI a fost creată în anul 2010, prin OUG 74/2010, din nevoia de a sprijini viziunea de creștere a performanței sistemului românesc de învățământ superior și cercetare - dezvoltare - inovare, dar și în ideea de a reduce cheltuielile de administrare a cercetării, prin punerea sub aceeași umbrelă a trei unități diferite care alocaseră fondurile de cercetare în perioada 2007-2010: AMCSIT - Politehnica - instituție găzduită de Universitatea Politehnica din București (UPB), care gestiona programul Inovare PN II, Centrul Național de Management Programe (CNMP), care administra programul Parteneriate și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior și a Cercetării Științifice Universitare (UEFISCSU), care gestiona programele Idei și Resurse Umane. Lor li s-a adăugat administrarea programului Capacități, care era anterior administrat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).

Rectorul Universității de Vest din Timișoara
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu