Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 17 octombrie 2015

JUSTITIA RESTAURATIVA. DIFERENTA DINTRE ACORDUL DE RECUNOASTERE A VINOVATIEI , IMPACAREA, RETRAGEREA PLANGERII PREALABILE SI INCHEIEREA UNUI ACORD DE MEDIERE



           Daca in urma cu doua articole am vorbit despre medierea in penal, acum doresc sa va arat diferentele dintre acordul de recunostere a vinovatiei, impacarea, retragerea plangerii prealabile si avantajul de a incheia un acord de mediere. Cand spun avantajul incheierii unui acord de mediere, ma refer la faptul ca in prezent, se pune mare accent pe justitia restaurativa.       
             1. JUSTITIA RESTAURATIVA.
            Justitia restaurativa este considerata o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor dintre victima si infractor. Aceasta viziune modifica sensul termenului de raspundere in intelegerea de catre infractor a raului produs şi acceptarea raspunderii pentru repararea pagubei (Toroipan,Oancea 2002:2)
           Justitia restaurativa porneste de la premisa ca cel mai bun răspuns pe care il putem da conflictului il reprezinta repararea raului produs de un act necugetat.
        Avantajele justitiei restaurative pentru victima sunt multiple:
aceasta are un rol sporit în desfasurarea sesiunilor de mediere;

problema poate fi rezolvata rapid, cu o procedura clara legata de fapta în sine, nu despartita cronologic de ea;
in solutionare poate fi angrenata familia si comunitatea, iar contactul dintre victima si autorul infractiunii poate fi benefic: infractorul poate cere iertare direct victimei si poate repara prejudiciul;
prin rapiditatea derularii procesului de mediere între  cele doua parti implicate, satisfactia este mai apropiata fata de momentul comiterii infractiunii.
        Nu sunt de neglijat nici avantajele justitiei restaurative în cazul infractorului:
acesta este implicat în decizia privitoare la sanctiune sau compensatii;
 isi asuma responabilitatea pentru faptele sale ilegale şi suporta consecintele;
 accepta repararea prejudiciului moral si material;
intrucat nu se recurge la privarea de libertate nici anterior audierii, nici după (arest preventiv sau detentie), contactul cu sistemul judiciar şi implicarea acestuia sunt evitate, cu efecte directe asupra reducerii riscului de recidivă.

         2. DIFERENTA DINTRE ACORDUL DE RECUNOASTERE A VINOVATIEI , IMPACAREA ,     RETRAGEREA PLANGERII PREALABILE SI ACORDUL DE MEDIERE
          A) Acordul de recunoastere a vinovatiei
          Inculpatul beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei amenzii, dar Decizia 25/2014 a ICCJ în aplicarea dispozițiilor art. 480-485 din Codul de procedură penală, stabilește că procurorul nu poate, în faza de urmărire penală, în procedura acordului de recunoaștere a vinovăției, să rețină dispozițiile art. 396 alin. (10) din Codul de procedură penală, cu consecințe directe asupra reducerii limitelor de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracțiunea săvârșită.

         B) Impacarea si retragerea plangerii prealabile
         Impacarea produce efecte numai cu privire la persoanele intre care a intervenit si daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei. Dupa citirea actului de sesizare, impacarea nu mai poate avea loc. Chiar daca plangerea a fost retrasa, partea vatamata poate face oricand o alta plangere pentru aceeasi fapta.

Acordul de mediere
 Conform Deciziei 9/2015 a ICCJ,incheierea unui acord de mediere constituie o cauza sui-generis care inlatura raspunderea penala, distincta de impacare, si ca incheierea unui acord de mediere in conditiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator poate interveni in tot cursul procesului penal, pana la ramanerea definitiva a hotararii penale, nefiindu-i aplicabile prevederile art. 159 alin. (3) din Codul penal. Conform deciziei sus mentionate, incheierea unui acord de mediere poate avea loc si in caile de atac ale procesului penal( apel, recurs). Dupa incheierea unui acord de mediere, partea vatamata nu mai poate face o alta plangere pentru aceeasi fapta.
Mai exact, incheierea unui acord de mediere prin procedura medierii, duce la:
- neinceperea urmaririi penale(N.U.P) pentru 37 de infractiuni;
- in cazul savarsirii oricarei infractiuni in care existenta victime, incheierea unui  Acord de Mediere, poate influenta hotararea judecatoreasca cu privire la individualizarea pedepsei.  Altfel spus, atunci cand in urma savarsirii unei infractiuni exista si un litigiu de natura civila, adica un alt proces dedus celui penal, realizarea Acordului de Mediere intre victima si infractor pentru acest proces sau aspect civil, se considera circumstante atenuante pe parcursul desfasurarii procesului penal;
-  in cazul condamnarii cu executare in regim penitenciar a infractorului, instanta va lua act de Acordul de Mediere dintre victima si infractor, si va reduce in mod obligatoriu pedeapsa cu 1/3.
     
 Berbencea Maria-Elena- mediator, vicepresedinte CPMJ-CS  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu