Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 18 octombrie 2015

Expoziţie de aparatură pentru nevăzători


 Asociaţia Nevăzătorilor din România a organizeazat la Bucureşti, joi, 15 octombrie 2015, o expoziţie de tehnologie asistivă pentru deficienţi de vedere, prilejuită de Ziua Internaţională a Bastonului Alb. Evenimentul va avea loc în Sala de festivităţi a Şcolii Speciale Gimnaziale pentru Deficienţi de Vedere (Strada Austrului nr. 33, sector 2), începând cu orele 14.30.

        Este cea mai importantă expoziţie de dispozitive, echipamente şi tehnologie asistivă (tiflotehnică) organizată în acest an în ţara noastră.

        Cea mai mare parte a produselor aparţin companiei Humanware din Marea Britanie, care va fi reprezentată prin domnul Nigel Evens, Director de vânzări pentru Europa. Domnia sa va descrie modul de funcţionare şi de utilizare a aparaturii. Se vor regăsi, printre altele, imprimante braille de mică dimensiune, display-uri braille, laptop-uri cu afişaj braille şi voce sintetică, bastoane albe etc. Vor fi prezente, de asemenea, şi dispozitive optice pentru slabvăzători: lupe de mare putere, megascoape şi altele.

        După cum se ştie, Ziua Bastonului Alb este sărbătorită în întreaga lume la data de 15 octombrie, pentru a atrage atenţia asupra celui mai important simbol al nevăzătorilor de pretutindeni. Tocmai de aceea, asociaţia noastră a decis să organizeze un eveniment special în această zi, cu convingerea că astfel vor fi puse în lumină aspecte specifice şi prea puţin cunoscute de către marele public privind viaţa persoanelor cu deficienţe vizuale.

        Bastonul Alb, istoric şi semnificaţie



       În toate timpurile, nevăzătorii care s-au deplasat independent au utilizat de regulă un baston, un băţ, o unealtă cu care să-şi poată cerceta traseul, să atingă obstacolele, să recunoască repere şi să se protejeze. Alţii, cu un simţ al orientării deosebit de fin, n-au recurs la niciun instrument auxiliar. În Scrisori persane, Montesquieu descrie cum un bărbat se oferă să-i arate drumul unui cetăţean ce nu cunoştea Parisul şi pe care îl pofteşte să-l urmeze. Mare îi este mirarea vizitatorului când sesizează că, în cartierul Marais, până unde îl condusese perfect, călăuza sa intră în aşezământul orbilor Quinze-vingt. Ghidul era un nevăzător.

       Odată cu intensificarea circulaţiei vehiculelor cu combustie internă, la începutul secolului XX, odată cu sporirea aglomeraţiei, s-a pus serios problema identificării şi protejării nevăzătorilor care se deplasau pe stradă. În anul 1931, contesa franceză Guilly d'Herbemont a instituit Bastonul alb ca semn distinctiv al nevăzătorilor în deplasare prin spaţiul comunitar. A donat un număr important de bastoane orbilor din Paris şi din alte localităţi, toate fiind vopsite într-un alb strălucitor, pentru ca purtătorii lor să fie uşor identificaţi de participanţii la trafic. Din acel moment, bastonul alb s-a răspândit cu repeziciune în întreaga lume, iar rolul său în mediul stradal şi nu numai a fost recunoscut oficial. Importanţa sa a devenit atât de mare şi de unanim confirmată pe mapamond încât, în anul 1964, preşedintele Statelor Unite, Lyndon Johnson, a propus adoptarea datei de 15 octombrie ca Zi mondială a bastonului alb. Iniţiativa sa a fost îndată acceptată, recunoscută de UNESCO şi de Naţiunile Unite.

        Ţinând seama de instituirea acestei zile, practic Ziua nevăzătorilor din întreaga lume, Mişcarea Lions, a cărei deviză este „Sight First” („Vederea înainte de toate”), a propus şi a obţinut acordul forurilor internaţionale pentru a declara cea de a doua zi de joi din luna octombrie ca Zi mondială a vederii.

         În ţara noastră, Ziua Bastonului Alb a fost sărbătorită pentru prima oară la Satu Mare, în data de 15 octombrie a anului 1970. De atunci, Asociaţia Nevăzătorilor din România, prin forul central şi prin filialele sale, comunităţile deficienţilor de vedere, şcolile de profil celebrează, onorează şi fac cunoscută marelui public, în diferite moduri, această zi simbolică, precum şi specificul existenţei persoanelor cu diferite grade de dizabilitate vizuală.



         Asociaţia Nevăzătorilor din România, scurtă prezentare



         Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este organizaţia nonguvernamentală reprezentativă la nivel naţional care apără şi promovează interesele persoanelor cu deficienţă de vedere. Prin cele 31 de filiale ale sale, Asociaţia cuprinde peste 60.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat şi mediu) de pe întreg teritoriul ţării.

         Asociaţia Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizaţie naţională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autorităţile publice române, cât şi de către organizaţiile internaţionale ale deficienţilor de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii.

         De peste o jumătate de secol, Asociaţia Nevăzătorilor din România oferă deficienţilor de vedere servicii şi programe socio-profesionale, cultural-educaţionale, de sport şi timp liber.



Comunicat de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu