Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 9 octombrie 2015

România a preluat astăzi la Paris preşedinţia Asociației Forţelor de Poliţie şi Jandarmerie Europene şi Mediteraneene cu Statut Militar



Joi, 7 octombrie a.c., în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Paris, în Franţa, Jandarmeria Română a preluat de la Jandarmeria Naţională Franceză, pentru de un an de zile, preşedinţia Asociaţiei Forţelor de Poliţie şi Jandarmerie Europene şi Mediteraneene cu Statut Militar (FIEP).
În discursul ţinut cu acest prilej, Inspectorul general al Jandarmeriei Române, general-maior Mircea Olaru, a afirmat: Sunt onorat că Jandarmeria Română preia acest mandat de la Jandarmeria Naţională Franceză şi doresc să adresez sincere felicitări Preşedinţiei franceze pentru realizările obţinute de-a lungul unui an deosebit de încărcat, din care nu au lipsit provocările. În acelaşi context, acesta a subliniat faptul că pe întreg mandatul său atenţia se va concentra asupra provocărilor şi noilor ameninţări emergente la adresa securităţii în întreaga lume, contribuind la întărirea relaţiilor de cooperare dintre instituţiile europene de profil.


Festivitatea s-a desfăşurat în cadrul Summitul FIEP care reuneşte, în perioada 6–9 octombrie, comandanţii şi directorii generali ai structurilor din componenţa Asociaţiei, atât instituţii membre cu drepturi depline, cât şi cu statut de observator/asociat din cadrul FIEP, respectiv: Jandarmeria Naţională Franceză, Carabinierii Italieni, Garda Civilă Spaniolă, Garda Naţională Republicană Portugheză, Jandarmeria Turcă, Jandarmeria Regală Marocană, Jandarmeria Regală Olandeză, Jandarmeria Română, Jandarmeria Argentiniană, Carabinierii Chilieni, Jandarmeria Iordaniană şi Forţele de Securitate Internă din Qatar.
De asemenea, la acest Summit FIEP au fost invitaţi să participe comandantul Gărzii Naţionale Tunisiene și  comandantul Forţelor de Securitate Naţională din Palestina, în vederea acordării statutului de observator acestor instituţii.

La preluarea Preşedinţiei FIEP, Inspectorul general al Jandarmeriei Române, general-maior Mircea Olaru, a prezentat obiectivele generale pe care le propune pentru activitatea Asociaţiei în cursul anului 2016, precum şi principalele direcţii de acţiune, printre care:
- intensificarea schimburilor de experienţă, organizarea de cursuri şi seminarii cu caracter internaţional în România şi participarea la cursurile de pregătire oferite de celelalte instituţii membre FIEP, care sunt în consonanţă cu competenţele proprii;
- acordarea sprijinului necesar integrării depline a noilor membri observatori şi admiterea de noi membri în cadrul Asociaţiei, pentru a garanta coerenţa geografică şi de securitate.

Informaţii suplimentare

FIEP este o Asociaţie a Forţelor de Poliţie şi Jandarmerie Europene şi Mediteraneene, unite în jurul unui element comun – statutul lor militar, creată în iunie 1995.

Statutului Asociaţiei, document fundamental ce datează din octombrie 1999 precizează scopurile acesteia, respectiv facilitarea înţelegerii între instituţiile participante care doresc să continue şi să întărească relaţiile şi legăturile stabilite, promovarea unei gândiri inovatoare şi active asupra formelor de cooperare poliţienească, întărirea solidarităţii reciproce şi punerea în valoare a  modelelor lor de organizare şi a structurilor către exterior, precum şi punerea de acord, conform înţelegerilor internaţionale curente şi reglementărilor interne, asupra schimbului de experienţă şi informaţii.

Prestigiul crescând al Asociaţiei a determinat ca cereri de admitere să fie depuse şi de către alte instituţii reprezentând state europene interesate să-şi întărească sistemul de securitate internă.

SERVICIUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE
ŞI ASISTENŢĂ RELIGIOASĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu