Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 4 octombrie 2015

Inspecția Muncii se implică în combaterea exploatării prin muncă la nivel european și derulează activități comune la nivel transfrontalier

Reprezentanți ai Inspecției Muncii au participat la acțiuni dedicate combaterii exploatării prin muncă la nivel transfrontalier și în rețelele de furnizare a forței de muncă din Marea Britanie.
În perioada 7-11 septembrie 2015, domnul Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii a participat împreună cu reprezentanți ai Autorității pentru Autorizarea Agențiilor de Plasare a Forței de Muncă - GLA, în Marea Britanie, la operațiunea de depistare a posibilelor cazuri de exploatare prin muncă ce implică cetățeni români care desfășoară activități în agricultură. Operațiunea Explorer a fost urmată și de o întâlnire cu reprezentanții Ministerului de Interne din Marea Britanie care au competențe în combaterea traficului de persoane pentru exploatare prin muncă, inspectori ai Autorității britanice.
Cooperarea româno-britanică a fost inițiată în luna mai a acestui an de domnul Darryl Dixon, director de strategie GLA, care a solicitat sprijinul Inspecției Muncii din România pentru a pune bazele unui plan comun de combatere a exploatării prin muncă în care sunt implicați cetățeni români. La acțiunea din septembrie, operațiunea comună a constat în investigarea unui caz de exploatare prin muncă, în care sunt implicați lucrători români recrutați prin agenții de mediere din Romania și plasați la agenții de recrutare din Marea Britanie. A avut loc și o operațiune comună în Marea Britanie cu participarea unei delegații a Inspecției Muncii pentru clarificarea unor aspecte legate de recrutare și respectarea legislației.
Operațiunea Explorer a durat trei zile, a debutat cu o întâlnire tehnică a echipelor de experți români și englezi, au urmat vizite la ferme unde lucrătorii români își desfășurau activitatea, interviuri cu muncitorii, întâlniri cu reprezentanții agențiilor de recrutare implicate în medierea lucrătorilor. S-a pus accent pe identificarea posibilelor victime ale exploatării, s-au verificat condițiile de muncă, respectarea prevederilor legale cu privire la salariul minim. S-au verificat respectarea normelor de sănătate și securitate la locul de muncă și modul de funcționare a companiilor implicate în procesul de recrutare.
Operațiunea a fost inițiată de GLA ca urmare a primirii mai multor plângeri de la lucrătorii români cu privire la o serie de probleme privind recrutarea și tratamentul de care beneficiază lucrătorii români în străinătate. Inspecția Muncii a oferit asistență experților britanici despre companiile din România care plasează lucrători și clarificări cu privire la modul în care cetățenii români au fost recrutați și plasați pe teritoriul Marii Britanii. Asistența din partea Inspecției Muncii, acordată de domnul Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii din Romania a avut rolul de a sprijini Autoritatea  de Autorizare a Agențiilor de Plasare a Forței de Muncă din Marea Britanie în vederea îmbunătățirii capacității sale de a determina relația dintre diversele companii implicate, cum și de către cine au fost recrutați lucrătorii, metodele de exploatare a acestora și dacă companiile cu sediul în România încalcă legislația română sau pe cea din Marea Britanie.
În urma interviurilor realizate cu lucrătorii identificați la  ferme au reieșit următoarele: lucrătorii şi-au exprimat nemulţumirea pentru lipsa de activitate care duce la absenţa salarizării, unii lucrători primesc de lucru imediat iar alții trebuie să aștepte în unele cazuri și câteva săptămâni până primesc de lucru, iar diferențierea se face în funcție de agenția britanică de plasare la care au apelat, când li se oferă de lucru nu au un program regulat de muncă, astfel, lucrătorii nu pot să-și estimeze cheltuielile de trai, să economisească bani sau să trimită bani acasă, sunt obligați să plătească cazarea chiar dacă nu primesc de lucru - 34 £/săptămână și trebuie să plătească în plus pentru gaz și electricitate.
Implicarea domnului Dantes Nicolae Bratu, în dubla calitate de inspector de muncă cu experiență și de inspector general de stat a fost apreciată de domnul Darryl Dixon care a precizat că sprijinul acordat de reprezentanții Inspecției Muncii din România le-a fost de un real folos autorităților din Marea Britanie.
”Ambele părți au considerat colaborarea româno – britanică un succes de cooperare la nivel european și Operațiunea Explorer a devenit exemplu de bune practici. Este un pas responsabil pe parcursul combaterii traficului de persoane prin muncă, iar în funcție de rezultatele verificărilor cooperarea cu Inspecția Muncii va fi extinsă printr-un parteneriat.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
În spiritul aceleiași cooperări la nivel european, în perioada 14-15 septembrie 2015 a avut loc la Milano conferința: “Combaterea exploatării prin muncă la nivel transfrontalier și în lanțurile de furnizare a forței de muncă”, organizată de Autoritatea de Autorizare a Agențiilor de Plasare a Forței de Muncă din Regatul Unit al Marii Britanii:GLA –UK. Evenimentul a urmărit identificarea de tendințe și modele comune de exploatare prin muncă în țările de destinație, tranzit și sursă, dezvoltarea de strategii în vederea înlăturării acestor activități prin acțiuni concertate, identificarea de oportunități pentru desfașurarea unor activități operaționale comune în țara sursă și țara de destinație, inclusiv cooperarea între poliție și inspectoratele de muncă la nivel național și transnațional. Au participat reprezentanți ai inspectoratelor naționale de muncă din Belgia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Irlanda, Olanda și Romania, ai Autorității de Autorizare a Agențiilor de Plasare a Forței de Muncă din Regatul Unit al Marii Britanii, ai Centrului Internațional pentru Dezvoltarea de Politici de Migrație – ICMPD, ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Cooperarea dintre Inspecția Muncii și Marea Britanie a fost în cadrul conferinței, prezentată ca model de acțiune eficientă a combaterii traficului de persoane prin muncă în Europa.






Serviciul Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu