Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 octombrie 2015

În 6 din 10 familii din România copiii sunt educați cu bătaia


În 6 din 10 familii din România copiii sunt educați cu bătaia
Salvați Copiii lansează o nouă campanie pentru combaterea violenței împotriva copiilor!

București, 7 octombrie 2015. Salvaţi Copiii România lansează, astăzi, o nouă campanie pentru combaterea violenței asupra copiilor. Prin această campanie vom trage un semnal de alarmă referitor la faptul că orice comportament de violență împotriva unui copil nu doar îl rănește, fizic sau emoțional, dar îi oferă un model de acțiune pe care copilul de astăzi, viitor adolescent, tânăr, adult, îl va duce mai departe, în relația cu cei din jur. Cu alte cuvinte, mulți dintre copiii care iau bătaie când sunt mici devin violenți când sunt adulți.

„Există o îngrijorare crescândă cu privire la frecvența și gravitatea formelor de violență pe care le vedem zi de zi în comportamentele copiilor noștri. La locul de joacă, în clase, în curtea școlii, copiii se lovesc, se împing, își vorbesc urât, sunt într-o permanentă competiție cu colegii lor. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea ca adulți semnificativi din viața lor, părinți, educatori, modele și să recunoaștem că probabil suntem cea mai la îndemână sursă pentru învățarea comportamentelor violente”, afirmă Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Campania lansată astăzi va avea o componentă media, de conștientizare a publicului larg prin difuzarea unui spot TV de impact, dar și o puternică componentă educațională, prin organizarea în perioada imediat următoare a unei serii de 8 conferințe de educație parentală la care sunt așteptați 3.000 de părinți, menite să promoveze în rândul acestora metode pozitive de educare a copiilor. De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat primul studiu național cu privire la incidența comportamentelor de bullying între copiii de vârstă școlară, precum și o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situațiilor de abuz și discriminare în rândul copiilor de vârstă preșcolară.

„Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atenția asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecție, nu doar îi afectăm dezvoltarea și sănătatea emoțională, dar îl și învățăm ceva –îl învățăm că violența este soluția. Astfel, transformăm violența într-o lecție transmisă de la o generație la alta“, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Ambasadoarea campaniei pentru stoparea violenței împotriva copiilor este Andreea Raicu, care a contribuit la realizarea spotului campaniei. „Este momentul asumării responsabilității– copiii noștri vor fi așa cum noi îi vom crește; îi creștem cu bătaia și umilința, vom avea o generație de copii agresivi și revendicativi sau vom avea copii care vor accepta violența cu ușurință din partea celorlalți, pentru că așa au fost obișnuiți din familie”, a spus Andreea Raicu.

Consiliere gratuită pentru copii și părinți

Organizația Salvați Copiii este unicul furnizor la nivelul societății civile de servicii gratuite de consiliere directă pentru copii și părinți, în cadrul unei rețele de șase centre de consiliere (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava).

Părinții și copiii care au nevoie de consiliere se pot programa pentru ședințe gratuite și confidențiale de terapie, oferite de specialiști la centrele de consiliere din București și din țară. În următorii trei ani, 8.000 de familii, copii și părinți, vor putea beneficia de serviciile  de consiliere și psihoterapie. Mai multe informații despre consilierea gratuită se pot găsi pe  site-ul www.parintibuni.ro.

Platforma noastră de informare și consiliere on-line, rămâne la dispoziția părinților cu sfaturi de educație şi de gestionare a situaţiilor de criză fără a folosi violenţa. 

De asemenea, în cadrul campaniei, Salvaţi Copiii va derula programe de formare profesională destinate profesioniștilor activi în domeniul educației, sănătății și protecției copilului. Astfel, 2.400 de profesioniști din domeniile sănătății, educației și protecției copilului din București, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava vor dobândi competențe crescute de intervenție în cazul copiilor victime ale violenței în familie, dar și de educație a părinților care doresc să schimbe practicile parentale violente, cu risc pentru dezvoltarea copiilor.

Este cea de-a șaptea campanie demarată de Salvaţi Copiii România în scopul reducerii fenomenului violenţei asupra copilului. Printre reuşitele acestor acţiuni se numără includerea articolelor care interzic orice formă de violenţă asupra copiilor în Legea 272/2004 (cunoscută ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua împotriva violenţei asupra copilului sau inaugurarea celor şase centre de educaţie şi servicii pentru părinţi, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologică.

În 6 din 10 familii din România părinții folosesc violența

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la finalul anului 2014 a fost raportat un număr total de 12.542 de situații de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei. Sunt cifre care nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

Conform studiului  sociologic la nivel national „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, în 63% dintre familiile din România violența este „soluția“ identificată de către părinți pentru probleme de comportament sau greșelile copiilor. În fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia să învețe direct de la părinții lor că violența este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar învățat, ci și folosit mai departe, în relație cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii.

Despre Organizația Salvați Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
Diana Stănculeanu, Coordonator Proiect
Telefon: 021.321.00.50, 0724.595.225  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu