Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 1 octombrie 2015

Activităţi în comunitate pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

Miercuri, 30.09.2015, în cea de a treia zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, au fost desfăşurate o serie de acţiuni cu caracter informativ-preventiv, în comunitate.

Astfel, lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au desfăşurat o  activitate de prevenire a infracţiunilor de înşelăciune prin diverse metode de operare având drept grup ţintă angajaţii unei fabrici din Municipiul Reşiţa, o activitate de prevenire a furturilor din locuinţă desfăşurată în câteva cartiere ale oraşului şi una de prevenire a furturilor de/din auto desfăşurată în parcările marilor magazine.

La nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti în ziua dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului au fost executate activităţi preventive specifice: acţiuni în spaţii publice cu efective mărite, în funcţie de situaţia operativă de pe raza de competenţă şi genul de infracţiune abordat (parcuri, parcări ale marilor magazine sau ale spaţiilor de cazare, cartiere , întâlniri cu administratori ai societăţilor comerciale pentru instruirea acestora cu privire la asigurarea bunurilor şi a spaţiilor pentru a descuraja activitatea infracţională), iar la nivelul secţiilor de poliţie rurală, pe lângă alte infracţiuni specifice zonei a fost pus accent pe întâlniri cu localnicii pentru transmiterea de recomandări în sensul prevenirii furturilor din case şi anexe, sub genericul „Cum să ţii un spărgător departe de casă?”.

În completarea mesajelor transmise, au fost distribuite flyere cuprinzând recomandări specifice genului de infracţiune abordat, cetăţenii fiind informaţi cu privire la principale cauze care favorizează săvârşirea tâlhăriilor, a furturilor din buzunare, a furturilor din locuinţă, a furturilor de şi din auto, pe primul loc fiind neglijenţa manifestată de proprietari sub diverse forme, dar şi cu privire la măsurile de protecţie, care odată însuşite de cetăţeni, au menirea de a descuraja activitatea infracţională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu