Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 decembrie 2021

Videoconferinta cu prefectii

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut autorităților centrale și locale să fie pregătite pentru a acționa rapid în perioada sărbătorilor de iarnă și pentru a interveni, de fiecare dată când situația o impune.

Prim-ministrul a participat astăzi la videoconferința cu prefecții, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în perspectiva pregătirii corespunzătoare a structurilor guvernamentale din teritoriu pentru perioada sărbătorilor.

Șeful executivului a

transmis că provocările imediate sunt legate de pandemia COVID-19 și condițiile meteo, fiind necesară anticiparea situațiilor în care este nevoie de intervenție și sprijin din partea autorităților. Totodată, a subliniat rolul coordonării între structurile centrale și instituțiile administrativ-teritoriale, pentru identificarea din timp a problemelor care pot apărea și găsirea de soluții adecvate.

”Trebuie să fim la datorie pentru cetățeni, inclusiv în perioada sărbătorilor. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, în teritoriu. Este important să ne coordonăm acțiunile, astfel încât structurile teritoriale ale guvernului să poată fi sprijinite de la nivel central. Apreciez și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și am convingerea că lucrurile se vor desfășura bine în continuare”, a afirmat prim-ministrul.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a menționat direcțiile prioritare de acțiune pentru prefecturi în perioada care urmează, evidențiind rolul foarte important al colaborării interinstituționale strânse în gestionarea eventualelor situații de urgență și acordării de sprijin cetățenilor aflați la nevoie.

Un accent special a fost pus pe gestionarea situației de la frontieră, în contextul introducerii formularului digital de intrare în România și pe verificarea respectării măsurilor de carantinare în cazul persoanelor venite din afara țării. ”Pe situațiile pe care le avem până astăzi, estimăm că numărul celor carantinați la nivel național va depăși 115.000 de persoane, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă pentru structurile noastre. Vă solicit să vă organizați exemplar și să planificaţi temeinic acțiunile în teren, astfel încât activitatea de control să fie mult îmbunătățită”, a declarat Lucian Bode, arătând că prin astfel de acțiuni structurile MAI protejează sănătatea publică și contribuie la reducerea presiunii pe sistemul sanitar.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că fluidizarea traficului în vămi, implementarea formularului de intrare în România și sănătatea populație sunt priorități guvernamentale și le-a mulțumit personal pentru eforturi polițiștilor de frontieră și angajaților direcțiilor de sănătate publică.

La videoconferința de astăzi au participat, de asemenea, reprezentanți ai INSP și ai structurilor teritoriale ale ministerului de interne, poliției, jandarmeriei, pompierilor și direcțiilor de sănătate publică, structuri care fac parte din comitetele județene de urgență.

 

Biroul de presă al Guvernului 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu