Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 1 iunie 2021

1 IUNIE SĂRBĂTORIT DE COPIII REFUGIAȚI

De ziua lor, copiii din cadrul centrelor regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil, aflate în administrarea Inspectoratului General pentru Imigrări, sunt sărbătoriți într-un cadru creat special pentru ei de către ofițerii de integrare și reprezentanții ONG-urilor. Împreună construim o lume aparte, plină de lumină, culoare, veselie și armonie, în care jocurile, cântecele și activitățile creative să aducă în sufletele copiilor, zâmbete și bucurie.

Ziua Internațională a Copilului este marcată,în perioada 28 mai – 03 iunie, în centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil din București, Giurgiu, Rădăuți și Maramureș prin activități organizate de către ofițerii de integrare împreună cu reprezentanții ONG-urilor.

Chiar dacă și anul acesta este unul special, prin măsurile de protecție instituite pentruprevenirea răspândirii noului coronavirus, marcarea zilei de 1 Iunie reprezintă un bun prilej de a petrece mai mult timp cu cei mici pentru a le oferi suportul și îndrumarea de care au nevoie pentru un confort emoțional crescut, o integrare mai facilă și, cel mai important, să-i învățăm iubirea, iubindu-i.

Ziua Copilului a fost menționată prima dată la Geneva, la Conferința Mondială pentru protejarea și bunăstarea copiilor în august 1925, unde 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus “Ziua Copilului”, iarîn anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare stat să dispună de o zi la așa-numita “Ziua Copilului”.

La centrul Bucureștipentru copii sunt organizate activități recreative și educaționale, respectiv desene pe asfalt, expoziție de picturi, face painting și badminton.

Cei micide la centrul Rădăuți, chiar de ziua lor, vor avea diverse teme deactivități precum:“Lumea poveștilor prin ochii copiilor”, “Cântăm, dansăm și împreună ne bucurăm”și “Mesaje pentru toți copiii lumii”, în cadrul cărora vordesena pe asfalt, vor scrie mesaje de pace, bucurie și prietenie pentru toți copiii lumii pe care le vor lansaîn baloane colorate. Cei mai curajoși vor avea oportunitatea de a-și exprima talentul prin muzică sau în atelierul de arte plastice.

“Prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viața unui om - copilăria” este tema activităților desfășurate pentru tinerii din centrul de la Giurgiu unde au fost angrenați în jocuri ale copilăriei.De asemenea, la centrul Maramureș, copiii vor participa la activități recreative, iar seniorii de la centrul de vârstnici din localitate vor pregăti mici surprize.

La finalul activităților toți copiii vor fi recompensați cu dulciuri și cadouri simbolice.

Și în acest an, ofițerii de integrare construiesc cu sprijinulorganizațiilor nonguvernamentale Salvați Copiii, AIDROM, OIM, ICAR, GLOBAL HELP CRAIOVA, o lume aparte, plină de lumină, culoare, veselie și armonie, în care jocurile, cântecele și activitățile creative să aducă în sufletele copiilor, zâmbete și bucurie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu